Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2021

 

Παιδική Γωνιά

 paidiproseyxh

Ο θρύλος λέει ότι κάποτε το φίδι κυνηγούσε την πυγολαμπίδα για να την φάει. Αυτή έτρεχε για μια δύο μέρες, ώσπου την τρίτη εξουθενωμένη σταμάτησε. Τότε η πυγολαμπίδα ρώτησε:

– Μπορώ να σου κάνω τρία ερωτήματα;

– Αν και δεν συνηθίζω να απαντώ σε τέτοια ερωτήματα, θα σου απαντήσω, μιας και σε λίγο θα σε καταβροχθίσω.

– Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα; ρώτησε η πυγολαμπίδα.

– Όχι, απάντησε το φίδι.

– Σε έχω ενοχλήσει σε κάτι;

– Όχι, είπε ξανά το φίδι.

– Τότε γιατί θέλεις να με σκοτώσεις;

Γιατί δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις!

Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή των ανθρώπων. Πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ανυπόφορες την καλοσύνη και την αρετή και ιδίως την ταπείνωση και τις πολεμούν μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να τις φθάσουν.

 

Ιούλιος - Αύγουστος 2021

 

Παιδική Γωνιά

 

Η Γρανίτα

paidiproseyxh

O Γιώργος και ο Κυριάκος κάθονταν δίπλα-δίπλα στη βεράντα του σπιτιού του Γιώργου, τρώγοντας με ευχαρίστηση τη γρανίτα φράουλα που τους είχε προσφέρει η μητέρα του.

Το σχολείο είχε τελειώσει και η συζήτηση ήταν για τις καλοκαιρινές διακοπές.

– Πού θα πάτε φέτος; ρώτησε ο Κυριάκος το φίλο του.

– Στο χωριό της γιαγιάς, όπως κάθε χρόνο, απάντησε ο Γιώργος εμφανώς στενοχωρημένος. Φέτος, ήθελα πολύ να πάω κατασκήνωση, όμως δεν κατάφερα το χειμώνα να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζονται. Του χρόνου όμως είμαι σίγουρος πως θα το καταφέρω, γιατί απλώς θα συμπληρώσω αυτά που μάζεψα αυτή τη χρονιά.

– Ευτυχώς, εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα, είπε ο Κυριάκος. Ο πατέρας μου βγάζει πολλά λεφτά, δουλεύει και η μάννα μου. Να, βλέπεις το μπλουζάκι που φοράω σήμερα; «Λακόστ», το πήρα για την κατασκήνωση.

Ο Γιώργος θαύμασε το καινούργιο κάτασπρο μπλουζάκι του φίλου του και σκέφτηκε πως μόνον όταν άρχιζε ο ίδιος να δουλεύει, θα μπορούσε να κάνει τέτοια όνειρα. Σκέφτηκε ακόμα πως, το μόνο που μπορούσε να κάνει αυτή τη στιγμή για να παρηγορηθεί, ήταν να πάει στην κουζίνα να αποτελειώσει τη γρανίτα που είχε μισοφάει και να φέρει και στον φίλο του άλλο ένα ποτήρι. Σηκώθηκε βιαστικός κι όπως έκανε να γυρίσει, το ποτήρι που κρατούσε έγειρε προς τον Κυριάκο, ρίχνοντας την υπόλοιπη γρανίτα πάνω στο κάτασπρο καινούργιο «Λακόστ». Τη σιωπή της έκπληξης και του ξαφνιάσματος ακολούθησαν οι θυμωμένες φωνές του Κυριάκου:

– Καημένε Γιώργο, σ’ έφαγε η ζήλια σου για το μπλουζάκι και μου το ’κανες «μαντάρα». Είσαι άχρηστος και ζηλιάρης, είπε και σηκώθηκε να φύγει, κλείνοντας με δύναμη την πόρτα πίσω του.

Σε λίγη ώρα ο Γιώργος χτυπούσε το κουδούνι του σπιτιού του Κυριάκου.

– Σου ζητώ συγνώμη για τη ζημιά που σου έκανα.

– Δεν ήταν ζήλια, μια στιγμή αδεξιότητας ήταν, του είπε, βάζοντάς του στο χέρι ένα φάκελο και έφυγε αμέσως.

Ο Κυριάκος άνοιξε το φάκελο και μίλησε στον πατέρα του, που κατάλαβε πως κάτι έγινε και ήρθε κοντά του.

– Ο Γιώργος με ντρόπιασε με τον τρόπο του, είπε με κατεβασμένο κεφάλι. Μου έφερε τα χρήματα που μάζευε για την κατασκήνωση για να αγοράσω άλλο μπλουζάκι, αλλά εγώ του φέρθηκα πολύ άσχημα. Φάνηκα πολύ εγωιστής κι ο Γιώργος είναι καλό παιδί.

– Μην το σκέφτεσαι λοιπόν πολύ, είπε ο πατέρας. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

– Ναι, μπαμπά, θα επιστρέψω αμέσως τα χρήματα στον Γιώργο και θα ζητήσω συγνώμη. Και θέλω να σου ζητήσω μια χάρη. Μπορώ σε παρακαλώ να πάρω το φίλο μου στην κατασκήνωση μαζί μου φέτος;

Πόση προσοχή, λοιπόν, χρειάζεται στη ζωή μας, για να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να έχουμε καλή συμπεριφορά!

Μάιος - Ιούνιος 2021

 

Παιδική Γωνιά

 

Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα…

paidiproseyxh

Η Ελενίτσα είχε μάθει το αλφάβητο στο σχολείο και ήταν πολύ χαρούμενη. Οι γονείς της ήταν πιστοί Χριστιανοί και συχνά της διάβαζαν όμορφες ιστορίες από την Αγία Γραφή.

Ιδιαίτερα της άρεσε η ιστορία του Δανιήλ, ο οποίος, όταν τον έριξαν στο λάκκο με τα λιοντάρια, προσευχήθηκε στον Θεό κι έτσι τα λιοντάρια δεν τον έφαγαν, αλλά ξάπλωσαν ήσυχα κοντά του.

Ένα πρωινό η Ελενίτσα πήγαινε στο σχολείο. Η μαμά της την έντυσε καλά και της έβαλε ένα όμορφο καπελάκι, που της άρεσε πολύ. Έξω φυσούσε πολύ δυνατά. Καθώς προχωρούσε, έφτασε κοντά στο γήπεδο του χωριού, αλλά εκείνη την ώρα ένα δυνατό φύσημα του αέρα πήρε ξαφνικά το καπέλο της και το πέταξε πίσω από τον ψηλό τοίχο του γηπέδου. Τώρα, τι θα έκανε; Θυμήθηκε την προσευχή του Δανιήλ, που τον άκουσε ο Θεός και τον βοήθησε. Μα αυτή δεν ήξερε να προσεύχεται.

Ξαφνικά, σταύρωσε τα χεράκια της κι άρχισε να λέει το Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα… Ενώ η Ελενίτσα έλεγε το αλφάβητο, κάποιος από το δρόμο που παραξενεύτηκε όταν την άκουσε, την πλησίασε και τη ρώτησε τι κάνει μέσα στο κρύο.

Προσεύχομαι, κύριε, απάντησε η Ελενίτσα.

Μα εσύ δεν προσεύχεσαι, της απάντησε, λες το Άλφα, Βήτα.

Ναι, κύριε, μα επειδή δεν ξέρω να προσεύχομαι, λέω στον Θεό τα γράμματα κι Αυτός που ξέρει, θα τα ενώσει και θα καταλάβει τι θέλω.

Και τι θέλεις από τον Θεό; ξαναρώτησε ο κύριος.

Να, κύριε, ο αέρας πήρε το καπέλο μου πίσω από τον τοίχο και ζητάω να μου το φέρει πίσω.

Τότε ο άγνωστος κύριος πήδησε τον τοίχο και σε λίγο της έδωσε το καπέλο λέγοντας:

Μικρή μου, άλλη φορά να ζητάς βοήθεια από ανθρώπους, γιατί ο Θεός δεν ακούει προσευχές σαν τη δική σου.

Η Ελενίτσα, αφού τον ευχαρίστησε, του απάντησε:

Αν δεν άκουγε, όμως, την προσευχή μου, δεν θα έστελνε εσάς να μου δώσετε το καπελάκι μου.

Και συνέχισε το δρόμο της.

Ο Θεός, παιδιά, ακούει και απαντά στις προσευχές μας, όταν είναι απλές και ειλικρινείς.

Εσύ που διάβασες την ιστορία μας, προσεύχεσαι άραγε;

Μάρτιος - Απρίλιος 2021

 

Το Πάθημα Του Θύμιου

Pagotatzis

Ο Θύμιος ήταν ένα όμορφο και χαριτωμένο αγόρι. Είχε ωραία χαρακτηριστικά και ήταν αρκετά ψηλός για την ηλικία του. Αγαπούσε πολύ το παιχνίδι. Οι ώρες που ξόδευε για να ικανοποιήσει τον εαυτό του παίζοντας στην αυλή με τα χώματα, τη γάτα ή το πρόβατο ήταν πάρα πολλές. Τα μαθήματά του «τα φόρτωνε στον κόκορα». Κάθε φορά που τον φώναζε η μητέρα του να έρθει στο σπίτι για να διαβάσει ή να κάνει κάποια δουλειά, η απάντηση του Θύμιου ήταν: «Μια στιγμή, μαμά».

Έτσι λοιπόν, μια μέρα, ενώ ο Θύμιος έπαιζε στην αυλή, σκαρφάλωσε πάνω σ’ ένα δέντρο. Από εκεί ψηλά κοιτούσε πόσο όμορφη είναι η φύση γύρω του. Ξαφνικά όμως, βλέπει σταματημένο σε μια γωνιά του δρόμου τον παγωτατζή, περιτριγυρισμένο από παιδάκια.

Ο Θύμιος βιαστικά - βιαστικά αρχίζει να κατεβαίνει από το δέντρο. Πάνω στη βιασύνη του να κατεβεί γρήγορα - γρήγορα, το πουκάμισό του γαντζώθηκε στα κλαδιά. Μη μπορώντας λοιπόν να ελευθερωθεί, φωνάζει τη μητέρα του.

Αυτή, χωρίς να βιάζεται του απαντά:

«Μια στιγμή, Θύμιε».

- Καλέ μαμά, έλα γρήγορα σε παρακαλώ.

- Μια στιγμή, Θύμιε.

Έτσι, η μαμά, για να αποδείξει στον Θύμιο πόσο άσχημο είναι όταν δεν υπακούει αμέσως, άργησε να τον βοηθήσει να ξεμπλέξει από τα κλαδιά, με αποτέλεσμα να φύγει ο παγωτατζής.

Έκλαψε ο Θύμιος και στενοχωρήθηκε, αλλά η καλή του η μητέρα που αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να διδάξει τα πράγματα του Θεού στο γιο της, αγκάλιασε τον Θύμιο και τον φίλησε στοργικά. Του εξήγησε ότι αυτό συνέβη για να καταλάβει κι εκείνος πόσο σημαντικό είναι να είμαστε υπάκουοι στους γονείς μας και στον Θεό.

Ο Θύμιος κατάλαβε και προσευχήθηκε στον Θεό να τον συγχωρήσει και να τον βοηθήσει να αλλάξει. Άφησε την ανυπακοή και την τεμπελιά και έγινε χαρούμενος, υπάκουος κι εργατικός.

Αν θέλεις να προκόψεις στη ζωή σου, μπορείς να ζητήσεις από τον Χριστό να έρθει στην καρδιά σου και να κάνει κι εσένα ένα τέτοιο παιδί.

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021

 

Ο Θεός Ακούει Τις Προσευχές Των Παιδιών

proseyxh

Ο θείος Θωμάς ήταν άρρωστος. Υπέφερε από μια πολύ άσχημη ασθένεια. Πολλές φορές έπεφτε στο πάτωμα αναίσθητος. Είχε επιληψία.

Μια μέρα, ο θείος Θωμάς έμεινε στο σπίτι για κάτι δουλειές. Ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και, πριν προλάβει καλά-καλά ν’ ανοίξει, μπήκαν μέσα χαρούμενα τ’ ανίψια του, ο Αντώνης και η Ελενίτσα. Ο θείος Θωμάς αγαπούσε πολύ τον Αντώνη και την Ελενίτσα και έτσι πέρασαν πολύ ευχάριστα λίγες ώρες μαζί.

Ξαφνικά, ο θείος Θωμάς ένιωσε άσχημα και έπεσε αναίσθητος στο πάτωμα. Η Ελενίτσα όμως και ο Αντώνης δεν τρόμαξαν, γιατί πολλές φορές είχαν δει τον αγαπημένο τους θείο σ’ αυτή την κατάσταση. Τα παιδάκια είχαν διαβάσει στην Αγία Γραφή ότι ο Χριστός θεράπευε όσους πήγαιναν κοντά Του κι ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές των παιδιών Του. Έτσι, τα παιδιά ύψωσαν τη φωνή τους στον Θεό και προσευχήθηκαν με πίστη στον Χριστό να θεραπεύσει το θείο τους.

Ξέρετε παιδιά ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσευχής; Ο θείος Θωμάς ποτέ πια δεν αρρώστησε από τότε. Ο Θεός τον θεράπευσε τέλεια και οριστικά. Ο Θεός άκουσε την προσευχή του Αντώνη και της Ελενίτσας, όπως ακούει τις προσευχές όλων των παιδιών Του.

Όσοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό έχουν το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση απ’ την αγάπη τους, να προσεύχονται, ζητώντας από τον Θεό την επέμβασή Του σε δύσκολες καταστάσεις. Εκείνος πάντα είναι έτοιμος να μας ακούσει και να απαντήσει στην προσευχή μας.

Σελίδα 1 από 11

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top