BOHΘEIA ΣTOYΣ ΛAOYΣ

H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

 

Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ Και Γκαμπόν

F1
Μαθητές του ορθόδοξου σχολείου μας

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τον κορωνοϊό (απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων, αναστολή εργασίας, έλλειψη ιατρικών υποδομών, έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετώπισης των βιοτικών αναγκών που δημιουργούν κρούσματα επιθετικότητας, κλίμα φόβου και ανασφάλειας κ.α.) είχε άμεσο αντίκτυπο στην ζωή της νεοσύστατης Μητρόπολης Μπραζαβίλ, αφού πολλαπλασίασε κατά πολύ τα αιτήματα βοήθειας Ορθοδόξων γηγενών αδελφών προς αυτήν, προερχομένων κυρίως από αστικά κέντρα που έχουν πληγεί από την πανδημία, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ακόμη και για τον ενταφιασμό απόρων νεκρών.

Ζει Κύριος ο Θεός ημών, ο Θεός των δυνάμεων! Ήδη οι κατηχούμενοί μας ετοιμάζονται πνευματικώς για τις βαπτίσεις. Τα σχολεία μας συνεχίζουν την λειτουργία τους εναρμονισμένα με τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα εναντίον του covid-19, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου μας χαίρουν άκρας υγείας, η λειτουργική ζωή συνεχίζεται αδιατάρακτα, παρά τον περιορισμένο αριθμό των πιστών κατ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο, βάσει της κυβερνητικής απόφασης.

Η τοπική Εκκλησία του Κογκό-Μπραζαβίλ συνεχίζει τον πλου, έστω και αν ο άνεμος τις περισσότερες φορές δεν είναι ούριος.

F2
Βαπτίσεις

F3
Η λατρεία στην εκκλησία

BOHΘEIA ΣTOYΣ ΛAOYΣ

H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

 

Ινδονησία

F1
Με τους ενορίτες κατά τον εορτασμό της Υπαπαντής στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοτζοκέρτο

Με τη χάρη του Θεού συνεχίζεται το έργο της Ιεραποστολής στην Ινδονησία, χωρίς βεβαίως να λείπουν και οι δυσκολίες, η σοβαρότερη των οποίων είναι η αντιμετώπιση των φανατισμένων μουσουλμάνων, που δεν θέλουν να προβάλλεται το έργο της Εκκλησίας μας, αλλά και γενικά ο χριστιανισμός.

Στην Ανατολική Ιάβα έχουμε τέσσερεις ενορίες σε τρείς πόλεις. Στο Μοτζοκέρτο, όπου βρίσκεται και η έδρα του ιεραποστολικού μας κλιμακίου, έχουμε είκοσι πέντε (25) χριστιανούς. Στην ενορία της Σουραμπάγια έχουμε τριάντα (30) πιστούς, ενώ στο Τζέμπερ έχουμε είκοσι (20). Στην Κεντρική Ιάβα, στο Μποϊολάς, όπου είναι υπεύθυνος ο π. Μεθόδιος Σρο Γκουνάρτζο, υπάρχουν τέσσερεις ενορίες με εκατόν πενήντα (150) περίπου Χριστιανούς συνολικά. Οι ενορίες μας είναι: της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Φανουρίου που κτίστηκε από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ανακαινίσαμε πρόσφατα και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Δόξα τω Θεώ που μας χαρίζει υγεία και δύναμη, γι’ αυτό μπορούμε να κρατούμε το έργο 21 χρόνια τώρα. Ευχαριστούμε όμως και όλους εσάς, που μας στηρίζετε στην προσπάθειά μας.

(Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,
Αριθ. Τεύχους 121, σελ. 226-231)

F2
Θεοφάνεια στην θάλασσα της Σουραμπάγια με τους πιστούς της ενορίας του Αγίου Παϊσίου

F3Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Φανουρίου στο Μποϊολάς

BOHΘEIA ΣTOYΣ ΛAOYΣ

H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

ΙΕΡΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ

 

Ιεραποστολικό κλιμάκιο Ινδίας

F1
Συσσίτιο για τα παιδιά του δρόμου

Aγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Επιτέλους αξιώνομαι να σας γράψω και να σας μεταφέρω εικόνες θλίψεις από την Ινδία. Ο κορωναϊός είναι σε έξαρση. Τα ορφανοτροφεία βρίσκονται σε κόκκινη ζώνη με πολλά κρούσματα και θανάτους. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Με εκατομμύρια άστεγους στα πεζοδρόμια, κάτω από γέφυρες και καταυλισμούς χωρίς στοιχειώδες κανόνες υγιεινής. Με το πολύμηνο lockdown εκατομμύρια άνθρωποι μεροκαματιάρηδες χωρίς δουλειά λιμοκτονούν στην κυριολεξία και πεθαίνουν. Δεν τους μετρούν… τραγική η κατάσταση.

Τα παιδιά των ορφανοτροφείων μας, όμως, είναι όλα καλά, καθώς είναι απομονωμένα τελείως. Απαγορεύονται επισκέψεις, ούτε το βοηθητικό προσωπικό έρχεται. Τα παιδιά κάνουν όλες τις δουλειές.

Ο ανεφοδιασμός τροφίμων σωστός μαραθώνιος, αλλά δόξα τω Θεώ, τα καταφέρνουμε. Δεν πεινούν.

Τα σχολεία είναι κλειστά. Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, αλλά με πολλές δυσκολίες. Το ηλεκτρικό κόβεται συνέχεια, δεν μπορούν να φορτισθούν τηλέφωνα και υπολογιστές και η σύνδεση στο ίντερνετ είναι κακή, ειδικά στην περιοχή μας εκτός Καλκούτας. Και σαν να μην έφτανε ο ιός και τα lockdown, ένας κυκλώνας σάρωσε και διέλυσε τα πάντα στην Καλκούτα.

Αποστέλλω τις ολόθερμες ευχαριστίες μου προς όλους τους φίλους και δωρητές της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Να εύχεσθε!

F2
Την επαύριο του φονικού κυκλώνα

F3
Μπροστά στην Εκκλησία μας

Μετά τιμής και αγάπης Χριστού, Νεκταρία

(Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Σεπτ. 2020)

Ιερά Επισκοπή Γκόμας στο Κονγκό

F1
Μικρά παιδιά της Γκόμας

Η ιεραποστολή ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2018 και στις αρχές του 2019 τοποθετήθηκε Πατριαρχικός Επίτροπος ο π. Χαρίτων. Η περιοχή της Γκόμας έχει μέγεθος 124.553 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 12.425.000 κατοίκους.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη φτάσαμε στην ιεραποστολική μας έδρα στην πόλη Γκόμα, που είναι το κέντρο της Ιεραποστολής.

Επισκεφτήκαμε τις πόλεις Μπουκάβου, Καμανιόλα και Ουβίρα. Τέλος, πήγαμε στην Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα, να συναντήσουμε τον Σεβασμιότατο Ινοκέντιο για να μας φωτίσει με την εμπειρία του, διότι για καιρό είχε την πνευματική ευθύνη της περιοχής αυτής.

Καταφέραμε να βαπτίσουμε τους πρώτους Χριστιανούς, 19 νεοφώτιστους στη Γκόμα. Όταν τελειώσαμε τη βάπτιση, οι κάτοικοι μας παρακαλούσαν ταπεινά να βαπτίσουμε και εκείνους. Τους ρωτήσαμε ποιος θέλει κατήχηση και, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει.

Η επισκοπή μας έχει 12 ενορίες, πρεσβυτέρους, τρεις ναούς και ένα σχολείο. Το κέντρο της επισκοπής μας δεν έχει τίποτα. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά, που πρέπει να γίνει σ’ αυτή την περιοχή με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές του Μακαριωτάτου.

(Σ.Σ. Η Γκόμα είναι πόλη στο ανατολικό Κονγκό, στα σύνορα της χώρας με τη Ρουάντα)

F2
Μία εκκλησία της Γκόμας

F3
Η πορεία στην περιοχή της Γκόμας

π. Χαρίτων Musukgayi, Πατριαρχικός Επίτροπος Γκόμας

Πηγή: Εξωτερική Ιεραποστολή, Δεκέμβριος 2019

Ιερά Επισκοπή Αρούσας

F1
Ο Επίσκοπος Αγαθόνικος στην κλινική «Άγιος Νικόλαος»

Η περιοχή της Ιρίγγας της Αρούσας είναι μια πανέμορφη περιοχή της Τανζανίας. Όμως μαζί με το φυσικό πλούτο σε κάθε βήμα του ο περιηγητής σκοντάφτει επάνω στον ανθρώπινο πόνο και την δυστυχία σε μια αχανή και πάμπτωχη επαρχία, όπου οι ανάγκες των κατοίκων είναι αμέτρητες και δίχως τέλος. Πέρα από την φτώχεια, οι ασθενείς και η ορφάνια είναι τα κυριότερα προβλήματα, που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην κραυγή αγωνίας του ποιμνίου μας, ξεκινήσαμε δειλά- δειλά με το χέρι στην καρδιά και την ελπίδα στον Παντεπόπτη Χριστό την λειτουργία της νέας πολυκλινικής. Για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αριθμό των ασθενών, προσλάβαμε επτά άτομα ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτομάτως, λοιπόν, τα έξοδα για την καθημερινή λειτουργία της κλινικής αυξάνονται, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το κόστος αγοράς των απαραιτήτων φαρμάκων, τα οποία παρέχουμε με απειροελάχιστο αντίτιμο στους ασθενείς.

Μέσα απ’ όλα αυτά γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Επισκοπή μας δεν δύναται να ανταπεξέλθει μόνη της σε αυτόν τον άνισο αγώνα δρόμου με έπαθλο την πολυπόθητη υγεία των αδελφών μας.

π. Πορφύριος Κυπαρισσάς, Πρωτοσύγκελος Ι.Ε. Αρούσας

(Εξωτερική Ιεραποστολή, Ιούνιος 2020, σελ. 36)

F2
Φαγητό για τα μικρά παιδιά

F3
Συσσίτιο για όλους τους φτωχούς

Σελίδα 1 από 11

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top