Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

ΤΑΪΒΑΝ

Τον π. Ιωνά τον γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και προσευχόμαστε γι’ αυτόν και το ιεραποστολικό του έργο στην Ταϊβάν. Έτσι, παραθέτουμε τα παρακάτω νέα όπως τα αναφέρει ο ίδιος, μέσω του περιοδικού «Ιεραπόστολος».

 

Η Εκκλησία μας εδώ στην Ταϊβάν σιγά-σιγά αλλάζει και γίνεται καθαρά κινεζική. Όλη η Θεία Λειτουργία γίνεται πλέον στα κινεζικά και το Ευαγγέλιο ακόμα το διαβάζουμε στα κινεζικά. Αυτό κατέστη δυνατό με τεράστια προσπάθεια και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι όποιος έρχεται, είναι εύκολο να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία στα κινεζικά και να μην αισθάνεται ότι πηγαίνει σε Eκκλησία ξένων.

 

Μέσα στη γενικότερη αγωνία μας να διατηρήσουμε ενωμένο το ποίμνιο, αργήσαμε να το αντιληφθούμε αυτό. Όμως, με διάβασμα και καθημερινή προσπάθεια πίεσα τον εαυτό μου, παρόλη την ηλικία μου, για να μάθω την γλώσσα. Πλέον στα αγγλικά γίνεται μόνο το κήρυγμα, αλλά στη συνέχεια μεταφράζεται αμέσως λέξη προς λέξη στα κινεζικά. Και το εκκλησίασμα τώρα αποτελείται στην πλειονότητά του από Κινέζους και έτσι αργά αλλά σταθερά, δημιουργείται ένας μικρός πυρήνας πιστών.

π. Ιωνάς, («Ιεραπόστολος», τεύχος 129, Β’ Τρίμηνο 2022)

 

F2


Επίσκεψη φοιτητών


F2


Ο π. Ιωνάς εξηγεί στους πιστούς την εικόνα του Επιταφίου

 

F2


Η Ακολουθία του Επιταφίου θρήνου

 
 
 

Ιούλιος - Αύγουστος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΪΡΟΜΠΙ
Από Την Ιστορία Της Εξωτερικής Ιεραποστολής

Διασχίζοντας με Από την ιστορία της εξωτερικής ιεραποστολής γνωρίζουμε πως η Κένυα ήταν το κέντρο και η απαρχή μαζί με την Ουγκάντα. Δίπλα από κάθε Δημοτικό ή Γυμνάσιο υπάρχει Ορθόδοξος Ναός που τους φιλοξενεί παράλληλα με τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Εδώ η Εκκλησία αγωνίζεται να μορφώσει τα παιδιά και να τους κάνει να νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους.


Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη βοήθειας γιατί πεινούν και χρειάζονται να φάνε. Ένα απλό φαγητό κάθε μέρα θα ήταν αρκετό γι’ αυτά.

 

Το δημοτικό σχολείο με 700 μαθητές και μαθήτριες έχει τις ανάγκες του. Όταν ήρθαμε έτρεξαν να μας υποδεχτούν αφού είδαν το αυτοκίνητο να μπαίνει στο χώρο τους. Μόλις άνοιξα την πόρτα και βγήκα έξω, άρχισαν να τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φοβήθηκαν όταν είδαν το πρόσωπό μου και τη μακριά γενειάδα μου. Πού να δουν λευκό σ’ αυτήν την περιοχή.

 

Και όμως άσχετα από τις δύσκολες συνθήκες μορφώνονται. Έρχονται και φεύγουν καθημερινά με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα. Δεν παύουν να ζητούν επίμονα λίγο φαγητό. Αν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα στα παιδάκια αυτά να πεινούν και να μην μπορούν να μορφωθούν.

 

† Ο Ναϊρόμπι Μακάριος

 

F2


Υποδοχή επισκόπου


F2


Με τις γυναίκες των Τουρκάνα

 

F2


Διανομή συσσιτίου

 
 
 

Μάϊος - Ιούνιος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΒΡΑΖΑΒΙΛ ΚΑΙ ΓΚΑΜΠΟΝ
Πεντηκοστή των Πυγμαίων

F1

Εσπερινός της γονυκλισίας

Διασχίζοντας με προσοχή την πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους φτάσαμε στα πρώτα οικήματα. Πλίθινα με σκελετούς από μπαμπού, πόρτες από καλάμια, σκεπές από «βάϊα φοινίκων». Μας καλωσόρισε ο γηραιότερος της φυλής, κάνοντας μια αξιοπρεπή υπόκλιση, ασπαζόμενος το χέρι ευλαβικά. Τούτο σημαίνει ότι η φυλή σέβεται και αναγνωρίζει τον πνευματικό πατέρα της, τον Επίσκοπό της. Όλοι φιλικοί με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη άκουσαν με προσοχή τα απλά λόγια περί Πεντηκοστής. Άνοιξαν διάπλατα τα μάτια ακούγοντας ότι το Άγιο Πνεύμα αγκαλιάζει, χαριτώνει, φωτίζει προστατεύει κάθε άνθρωπο που έχει αγαθή καρδιά και ζωντανή πίστη.


Οι Πυγμαίοι δέχονται με πολύ μεγάλη χαρά τα φτωχά, αλλά πολύτιμα γι’ αυτούς δώρα που τους προσφέρουμε. Αλάτι για τη συντήρηση του κρέατος των θηραμάτων, σπίρτα για το άναμμα της φωτιάς, σαπούνι για την ατομική καθαριότητα, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες , αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, ζαχαρωτά για τα παιδιά που πραγματικά έκαναν πανηγύρι με το απρόσμενο δώρο. Ο Κύριος να τους φωτίσει να γνωρίσουν τον Χριστό.


Δεκαπέντε είναι προς το παρόν οι νέοι κατηχούμενοι Πυγμαίοι, που συνεχίζουν περιοδικά να διδάσκονται την Ορθόδοξη πίστη μέσα στο δάσος από τον π. Τιμόθεο, σε μια ιδιαίτερη καλύβα που αποτελεί «παρεκκλήσι» της φυλής, ώστε προσεχώς να λάβουν και το άγιο βάπτισμα.

 

† Ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων
Ας προσευχόμαστε υπέρ των Αφρικανών αδελφών μας και του κατηχητή τους π. Τιμόθεου, να γνωρίσουν τον Χριστό και να Τον διαδώσουν σε όσους ξέρουν.ρ αυτού).

 

F2

Υποδοχή του Επισκόπου


F3

Υπαίθριο κήρυγμα

 
 

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH
(Ταϊβάν)

F1

Στιγμιότυπα από τις βαπτίσεις

Ήταν μεγάλη η συγκίνησή μας, όταν ο Ανδρέας και η Λυδία με τα παιδιά τους Kevin, Αιμιλία και Γουίλιαμ ήρθαν για πρώτη φορά να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ήρθαν και παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και μετά κάθισαν, όπως συνηθίζουμε όλοι μαζί, για την τράπεζα της αγάπης.

Ο Ανδρέας και η Λυδία ζήτησαν αργότερα, όταν πλέον είχαμε μιλήσει για την Ορθοδοξία, για να γίνουν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν περιγράφεται η χαρά που νιώσαμε την ημέρα της βάπτισης. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουν να έρχονται ανελλιπώς τις Κυριακές και τις Τετάρτες με τα παιδιά τους. Η Πελαγία πάντα φροντίζει και απασχολεί τα παιδάκια τα οποία χαίρονται πάρα πολύ μαζί της, διότι τα γλυκαίνει, εκτός από ιστοριούλες και με σοκολάτες. Ευχόμαστε ο Ανδρέας αργότερα να αξιωθεί και στο Μυστήριο της Ιεροσύνης.


Ο π. Ιωνάς την περίοδο του κορονοϊού υποχρεώθηκε να ενημερώσει τους πιστούς να μη συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Αυτούς που ήθελαν να κοινωνήσουν τους παρακάλεσε να περιμένουν με τις οικογένειές τους στο κοντινό πάρκο. Πράγματι, με δάκρυα στα μάτια τους κοινώνησε το σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Πόσο δύσκολο είναι στ’ αλήθεια να βιώνεις τέτοιες εμπειρίες.

 

Ο πατέρας Ιωνάς μας παρακαλεί να προσευχόμαστε για τους νέους κινέζους πιστούς στην Ταιβάν.

 

(Σημείωση Συντάκτη: η Αδελφότητά μας από πολλών ετών παρακολουθεί το έργο του π. Ιωνά και προσεύχεται συστηματικά υπέρ αυτού).

 

F2

Η οικογένεια του Ανδρέα και της Λυδίας με τα παιδιά τους


F3

Σώμα και αίμα Χριστού

 
 
 
 

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH
Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας (Κονγκό)

F1

Βάπτιση στην ύπαιθρο της Κανάγκας

Η Μητρόπολή μας έχει περίπου διακόσιες ενορίες, αλλά κτισμένους Ναούς μόλις είκοσι πέντε. Οι ιερείς μας δεν επαρκούν να καλύψουν εφημεριακά την κάθε ενορία και να καλύψουν τις ανάγκες της Ιεραποστολής μας.
Καθημερινή μας μέριμνα είναι και η προσφορά τροφής και φαρμάκων. Τους βοηθάμε γιατί βλέπουμε στο πρόσωπό τους τον Ιησού Χριστό!

Με τη βοήθεια του Θεού προχωρήσαμε και σε χειροτονίες νέων κληρικών που καλούνται να γίνουν νέοι ιεραπόστολοι ιερείς, μεταφέροντας σε κάθε μέρος της αχανούς μητροπόλεως το κήρυγμα του Χριστού ανόθευτο μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
(Σ.Σ. Το Κονγκό είναι χώρα της Κ. Αφρικής με έκταση 18 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας)


Έχουμε τη χαρά να σας γνωστοποιήσουμε την ανέγερση της πρώτης Ιεράς Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κανάγκα. Οι πρώτοι πέντε δόκιμοι μένουν σε δύο δωμάτια απέριττα και μέχρι τώρα, τελούσαν όλες τις ιερές ακολουθίες μέσα σε ένα μικρό σαλόνι.


Πλέον, με χαρά και συγκίνηση προσεύχονται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου.
Αγαπητοί αδελφοί σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να μας έχετε στην προσευχή σας και στην καρδιά σας.


Ο Κανάγκας Θεοδόσιος.

F2

Διανομή τροφίμων

F3

Ο Ι. Ναός της Αγίας Τριάδος

Σελίδα 1 από 13

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top