Μάιος -  Ιούνιος  2024

 

Να Χαίρεται ο Άλλος από την Παρουσία σου

 

sunset 3

 

Εσύ που πλησιάζεις τον αδελφό σου, εσύ που είσαι σύζυγος, όταν πλησιάσεις τον ή την σύζυγό σου, εσύ που είσαι πατέρας, μητέρα, όταν πλησιάσεις το παιδί σου, ό,τι θα του πεις, ό,τι σκέφτεσαι να του πεις, πες το, αφού πρώτα του πεις δυο κουβέντες που θα του δώσουν χαρά, παρηγοριά, μια ανάσα. Να τον κάνεις να πει: «Ανακουφίσθηκα, χάρηκα!»

 

Να κάνετε τους άλλους να σας καμαρώνουν, να σας αγαπούν, να χοροπηδούν από τη χαρά τους, όταν σας συναντούν. Διότι όλοι οι άνθρωποι στην ζωή τους, στο σπίτι τους, στο σώμα τους και στην ψυχή τους έχουν πόνο, αρρώστιες, δυσκολίες, βάσανα, και ο καθένας κρύβει τον πόνο μέσα στο πουγγί του το κρυφό, μέσα στην καρδιά του, στο σπίτι του, για να μην το ξέρουν οι άλλοι.

 

Έτσι εγώ δεν ξέρω τί πόνο έχεις εσύ και εσύ δεν ξέρεις τί πόνο έχω εγώ. Μπορεί να γελώ και να φωνάζω, να παίζω, αλλά κατά βάθος πονώ, και γελώ και φωνάζω, για να σκεπάσω την λύπη μου. Γι’ αυτό δώσε στον άλλον πρώτα ένα χαμόγελο.

 

Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Μάρτιος - Απρίλιος  2024

 

Μικρά αποσπάσματα σχετικά με την οικογένεια
από τον Όσιο Παΐσιο

 

sunset 3

 

Συζυγική Υπομονή

 

Όταν πήγαινε κάποιος παντρεμένος που δεν είχε καλή σύζυγο, είτε μία παντρεμένη της οποίας ο σύζυγος δεν ήταν καλός και σήκωνε σταυρό με υπομονή, τον αποκαλούσε άγιο, και αν ήταν γυναίκα την αποκαλούσε αγία.

Συναισθηματική Επιλογή Συζύγου

 

Κάποιος που είχε κάνει βεβιασμένη και αποκλειστικά συναισθηματική επιλογή συζύγου, είχε σοβαρά συζυγικά και γενικότερα οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συζητούσε με τον Γέροντα. Σε μία συνάντησή τους του είπε:

 

«Πάντως το μεγάλο λάθος το έκανες. Αυτό δεν διορθώνεται. Τώρα να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη επιτυχία τις συνέπειες του λάθους.»

 

Ο Γέροντας ήταν ρεαλιστής. Ούτε εξιδανίκευε την λανθασμένη επιλογή του επισκέπτη, ούτε τον άφηνε να απογοητευτεί από την συνειδητοποίηση του ανεπανόρθωτου λάθους του. Τον οδηγούσε σε προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δυσάρεστων συνεπειών του λάθους και αυτή η προσπάθεια συνιστούσε επιτυχία, ευπρόσδεκτη από τον Θεό.

 

(Ανθολόγιο συμβουλών, Γέροντος Πορφυρίου, σελ. 402-403)

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024

 

Δώσε της και κανένα φιλί!

 

sunset 3

 

Σε έναν αδελφό είπε τα εξής: «Όταν σε μαλώνει η γυναίκα σου καμιά φορά που ασχολείσαι πολύ με τα εκκλησιαστικά, μην της μιλάς. Πήγαινε μία βόλτα και όταν της περάσει και είναι εκεί στην κουζίνα και μαγειρεύει, χάιδεψέ της λίγο το κεφάλι ή δώσε της και κανένα φιλί στο μάγουλο. Της αρέσει και θα τα ξεχάσει όλα, όσα προηγουμένως στις έκανες».

 

(Ανθολόγιο συμβουλών, Γέροντος Πορφυρίου,
σελ. 403-404)

 

Ποτέ δεν θα της μιλήσεις για νηστεία

 

Κάτι που έκανε συγκλονιστική εντύπωση, από τα λεγόμενα του γέροντα Πορφυρίου, αφορά το θέμα της νηστείας.

 

Επρόκειτο για ένα ζεύγος νεόνυμφων. Ο σύζυγος συνήθιζε να τηρεί τις νηστείες, ενώ η σύζυγος, εκ της οικογενειακής της παραδόσεως, δεν νήστευε. Δεν ήταν αρνητής, αλλά απλώς δεν ήταν συνηθισμένη.

 

Όταν έθεσε ο σύζυγος το θέμα αυτό στον Γέροντα Πορφύριο, εκείνος τον συμβούλευσε ως εξής: «Εσύ θα νηστεύεις, όπως μέχρι τώρα. Αλλά στη γυναίκα σου ποτέ δεν θα μιλήσεις για νηστεία. Και στις περιόδους της νηστείας το ψυγείο θα το έχεις πάντοτε γεμάτο τρόφιμα. Η γυναίκα σου ας τρώει. Εσύ να κάμνεις τις νηστείες σου».

 

Και πράγματι, όπως μετά ομολογούσε αυτό το ανδρόγυνο, ήρθε ο καιρός που, τηρώντας τη συμβουλή εκείνη του Γέροντος Πορφυρίου, άρχισε πλέον και η σύζυγος, η οποία ήταν καλοπροαίρετος άνθρωπος, να συγκλίνει και να συμπορεύεται μετά του συζύγου της και στο θέμα της νηστείας.

 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2023

 

Έλα, Κύριε, Να Κατοικήσεις Και Να Μείνεις Μαζί Μας

 

sunset 3

 

Μία από τις κύριες παραμέτρους για την επιτυχία μιας οικογένειας είναι τα μέλη της να επιθυμούν ο Ιησούς Χριστός να γίνει ο αρχηγός της οικογένειας, να έρθει και να κατοικήσει, να μείνει μαζί τους.

 

Διαβάσαμε την παρακάτω προσευχή που είναι ακριβώς στα πλαίσια της παραπάνω τόσο σοβαρής παραμέτρου και την παραθέτουμε στην αγάπη των αναγνωστών μας, με την ελπίδα να την οικειοποιηθεί ο καθένας στο δικό του σπιτικό. Εμείς πάντως την τοιχοκολλήσαμε και την λέμε κάθε πρωί:

 

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο ευλογημένος καρπός της Παναγίας Μητρός σου, Εσύ που καταδέχθηκες να γίνεις άνθρωπος για την σωτηρία μας και μεγάλωσες και ανατράφηκες μέσα σε οικογένεια ευλογημένη και αγία, Σε παρακαλούμε να ακούσεις την δέησή μας και να ευλογήσεις και την δική μας οικογένεια.

 

Έλα Κύριε να κατοικήσεις και να μένεις μαζί μας.

 

Επιθυμούμε και Σε παρακαλούμε, να γίνεις Συ ο κηδεμόνας, ο σύντροφός μας, ο καλός μας σύμβουλος και διδάσκαλος, ο παντοδύναμος προστάτης και βοηθός και ο ιατρός των ασθενειών μας.

 

Δώσε, Κύριε, να βασιλεύει στο σπίτι μας το άγιο θέλημά Σου.

 

Χάρισέ μας την ομόνοια, την ειρήνη, την αγάπη, την αμοιβαία ανοχή και μακροθυμία, την ενότητα, την υπομονή και κάθε αρετή.

 

Χάριζέ μας τα αγαθά Σου, τα πνευματικά και τα υλικά. Θρέψε μας με το λόγο Σου και τα άγια Μυστήριά Σου.

 

Αξίωσέ μας μέρα και νύχτα να δοξάζουμε και να ευλογούμε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το άγιο όνομά Σου και οδήγησε τα βήματά μας στην αιώνια οικογένεια της Βασιλείας Σου.

 

Αμήν.»

 

(Αρχιμ. Γεωργίου Δημοπούλου,
Η κατ’ οίκον Εκκλησία, σελ. 465)

 

 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023

 

Ειρήνη στην Οικογένεια

 

sunset 3

 

Οι στατιστικές για την διάλυση οικογενειών είναι τρομακτικές. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η απομάκρυνση μας από τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

 

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός σπιτιού και ενός σπιτικού. Σπίτι είναι το κτίριο, ενώ σπιτικό είναι τα άτομα που μένουν μέσα στο σπίτι, οι σχέσεις μεταξύ τους και οι σχέσεις τους με τον Θεό.

Πολλοί σήμερα έχουν ένα ωραίο σπίτι, αλλά όχι ένα σπιτικό.

 

Αν ο Θεός αφεθεί έξω, τότε οι πιθανότητες να επιβιώσει ένας γάμος είναι πολύ λίγες. Οι πειρασμοί και οι πιέσεις μέσα στο γάμο είναι τόσο μεγάλες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να διαλύονται τόσο γρήγορα. Εν αντιθέσει, τα ζευγάρια που έχουν εμπιστευθεί τον Θεό και τον έχουν Κύριο στη ζωή τους, κατορθώνουν να πετύχουν στο γάμο τους.

 

Στην προς Εφεσίους επιστολή (5ο κεφ. και στίχους 28-29) διαβάζουμε: «Χρωστούν οι άνδρες να αγαπούν τις γυναίκες τους, όπως τα σώματά τους. Όποιος αγαπά την γυναίκα του, αγαπά τον εαυτό του. Διότι κανείς δεν εμίσησε τη σάρκα του, αλλά την τρέφει και την περιθάλπει, όπως ο Κύριος την Εκκλησία».

 

Δεν υπάρχει τέλειο σπιτικό. Αλλά υπάρχει το σπιτικό που ο Χριστός είναι η κεφαλή. Όταν πιστεύεις στον Χριστό, τότε μπορείς να έχεις ένα σπιτικό γεμάτο χαρά, ειρήνη και ευτυχία.

 

Πηγαίνεις με την οικογένειά σου την Κυριακή στην Εκκλησία; Φροντίζεις να κοινωνάτε όλοι τακτικά; Αφιερώνεις χρόνο με την οικογένειά σου στη μελέτη της Αγίας Γραφής; Προσεύχεστε μαζί, έστω και για λίγο;

 

Πολλοί θα πουν, δεν έχουμε χρόνο. Το πρωί ο καθένας φεύγει μόνος του για την εργασία του ή για το σχολείο. Το βράδυ τα παιδιά λείπουν στα φροντιστήρια ή ξεκουράζονται μπροστά στην τηλεόραση ή στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος.

 

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας, λίγο-πολύ, είμαστε πιασμένοι στο δίχτυ της βιασύνης και των υποχρεώσεων. Πρέπει όμως κάποτε να βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες. Τα πρώτα πράγματα στην πρώτη θέση. Μιλάμε για την μελλοντική και την αιωνία προοπτική των μελών της οικογένειας μας. Δεν έχεις χρόνο γι’ αυτά;

 

Για όνομα του Θεού, αγαπητέ μου, βρες!!

 

Και τότε ο Χριστός θα μεταμορφώσει το σπιτικό σου. Στην Αποκάλυψη 3:20 ο Χριστός μας λέει: «Δες με, στέκομαι μπροστά στην πόρτα και χτυπάω. Αν κάποιος ακούσει την φωνή μου και μου ανοίξει την πόρτα, θα μπω στο σπίτι του και θα δειπνήσω μαζί του και αυτός μαζί Μου».

 

Αγαπητέ μου, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού σου και της καρδιάς σου στον Κύριο και τότε η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη θα πλημμυρίσουν το σπίτι σου και ο Κύριος θα μεταμορφώσει το σπίτι σου σε σπιτικό ευλογημένο.

 

Μάρκος Ψαρέλλης, Κατηχητής

 

Σελίδα 1 από 15

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top