Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Πώς Μπορεί Κανείς Να Αγαπά Χωρίς Να Προσεύχεται;

 

proseyxh

 

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν την ανάγνωση ωφέλιμων βιβλίων. Καλό είναι αυτό. Όμως το καλύτερο όλων είναι η προσευχή.

 

Πώς μπορεί κανείς να αγαπά χωρίς να προσεύχεται;

 

Αυτός που αγαπά τον Κύριο έχει την ικανότητα να Τον σκέφτεται μέρα και νύχτα, γιατί καμιά απασχόληση δεν μπορεί να τον εμποδίσει να αγαπά τον Θεό. Αν δεν έχεις τον νου σου στον Κύριο, δεν θα προσεύχεσαι πια. Χωρίς προσευχή, η ψυχή δεν θα κατοικεί στην αγάπη του Θεού, διότι μέσα από την προσευχή έρχεται η χάρη του Αγίου Πνεύματος.

 

Η προσευχή που διεκπεραιώνεται αποκλειστικά και μόνο από συνήθεια, χωρίς η καρδιά του πιστού να ραγίζει από το βάρος των αμαρτιών, δεν γίνεται αποδεκτή από τον Κύριο.

 

π. Μάξιμος Εγκέρ

 

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Η Προσευχή Δραστηριοποιεί Το Άγιο Πνεύμα

 

proseyxh

 

Μέσα στην Αγία Γραφή, όπου και όταν μιλάει για την πρόοδο στο έργο του Θεού, δύο στοιχεία τονίζονται περισσότερο απ’ όλα, «Το Άγιο Πνεύμα και η προσευχή». Το Άγιο Πνεύμα που έρχεται από το Θεό και η προσευχή που έρχεται από τον πιστό χριστιανό. Ξέρουμε ακόμα από την Αγία Γραφή ότι ο Κύριος είναι πάντα έτοιμος και πρόθυμος να δώσει όχι μόνο το Άγιο Πνεύμα, αλλά οτιδήποτε ο ευλογημένος πιστός ζητάει στο όνομα του Κυρίου Ιησού.

Αυτό, λοιπόν, που μένει για όσους από μας αγαπούμε τον Κύριο είναι η θερμή προσευχή που θα φέρει στη γη ότι ποθούμε, ζητούμε και χρειαζόμαστε. Η θερμή προσευχή ζωοποιεί και σώζει τον πιστό και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Κυρίου (Λουκ. 21:37, 38) και των μαθητών (Πράξεις 6:4). Ας είμαστε ειλικρινείς καθώς διαβάζουμε για τη ζωή και το έργο των μαθητών του Χριστού και όλων των Αγίων. Αν τους κρίνουμε με τα σύγχρονα στάνταρντ των πολλών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να τους ονομάσουμε «παράλογους». «Παράλογους» γιατί δεν κινούνταν τόσο γρήγορα όσο εμείς κινούμαστε σήμερα. Γιατί «έχαναν πολύ χρόνο στην προσευχή» και όχι στη χριστιανική υπηρεσία. Βλέπουμε όμως ότι χάρη σ’ αυτήν τους την «παραλογία» οι άρρωστοι θεραπεύονταν και οι αμαρτωλοί μετανοούσαν και σώζονταν. Αντίθετα, εμείς θέλουμε να θεραπεύσουμε και να σώσουμε τον κόσμο με σύντομες προσευχές στο Θεό και με ανθρώπινες προσπάθειες.

Η σωτηρία και η πνευματική αύξηση θα έρθει στον κόσμο, όταν αναζωπυρώσουμε την προσευχή και μάλιστα την πολύ προσευχή. Η θερμή και ζωντανή προσευχή των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων της Εκκλησίας ήταν η δύναμη που έκανε τα θαύματα.

Ο Κύριός μας ψάχνει στην εποχή μας να βρει πιστούς που θα αφήσουν «τις σημαντικές και απαραίτητες εργασίες τους» και θα βρουν χρόνο να μιλήσουν με το Θεό. Θέλει να βρει πιστούς που θα καθίσουν στα πόδια του Κυρίου για πολύ χρόνο την ημέρα, ώστε να μοιραστούν μαζί Του τις ανάγκες τους. Έτσι ο Κύριος εργάζεται. Με προσευχή και θερμή παράκληση έρχονται στον κόσμο οι ευλογίες του Θεού, τα θαύματα και οι θείες επεμβάσεις του Αγίου Πνεύματος.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Οι Αναπάντητες Προσευχές

 

proseyxh

 

Πριν αρχίσω να σας μιλώ για το θέμα της προσευχής στην οποία ο Θεός δεν απαντά, θα ήθελα να τον παρακαλέσουμε να φωτίσει κι εσάς και εμένα, γιατί είναι θέμα δύσκολο, που έχει συγχρόνως και ζωτικής σημασία.

 

Γιατί, το ότι ο Θεός δεν απαντά στις προσευχές μας είναι ένας από τους μεγάλους πειρασμούς, που ο καθένας μας συναντά στη ζωή του και κάνει την προσευχή μας πολύ δύσκολη, και μάλιστα τον καιρό που είμαστε ακόμα αρχάριοι, αλλά και όταν ακόμα είμαστε αρκετά προχωρημένοι και εξασκημένοι.

 

Πολλές φορές, καθώς οι άνθρωποι προσεύχονται, έχουν την εντύπωση πως απευθύνονται σε άδειο ουρανό. Κι αυτό συχνά οφείλεται στο ότι η προσευχή τους είναι χωρίς νόημα και παιδαριώδης.

 

Θυμάμαι κάποιον ηλικιωμένο κύριο που μου έλεγε ότι, όταν ήταν παιδί, παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει το καταπληκτικό προνόμιο που είχε ο θείος του, να βγάζει κάθε βράδυ τα δόντια του και να τα βάζει σ’ ένα ποτήρι με νερό! Αργότερα ένιωσε μεγάλη χαρά που ο Θεός δεν άκουσε την προσευχή του.

Τέτοιες πολλές φορές είναι και οι δικές μας προσευχές, γι’ αυτό και δεν εισακούονται. Συχνά νομίζουμε ότι προσευχόμαστε όπως πρέπει, αλλά δεν σκεφτόμαστε καθόλου τις συνέπειες που θα έχει το αίτημά μας στους άλλους ανθρώπους.

 

Παρακαλούμε, ας πούμε, να μας δώσει ο Θεός άνεμο καλό για την ιστιοπλοΐα μας και δεν σκεφτόμαστε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τρικυμία για άλλους που πλέουν στον ωκεανό. Ο Θεός βέβαια δεν θα απαντήσει το αίτημα μας, για να μη ζημιωθούν οι αδελφοί μας.

 

(Αρχιμ. Άντονυ Μπλούμ, από το βιβλίο Ζωντανή Προσευχή)

Ιούλιος - Αύγουστος 2022

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Οι Πατέρες της Εκκλησίας Για Την Ευχή 

 

proseyxh

 

Ο Ησύχιος για την προσευχή γράφει τα εξής: «Καθώς είναι αδύνατο να ζήσει κανείς χωρίς ψωμί και νερό, έτσι είναι αδύνατον χωρίς την προσευχή του νου και την καθαρότητα της καρδιάς να νιώσει η ψυχή κάτι το πνευματικό ή να πράξει κάτι που ν’ αρέσει στο Θεό».

 

Ο Ησαΐας ο Πρεσβύτερος συμπληρώνει: «Καθώς είναι αδύνατον άνθρωπος που περπατάει στη γη να μην αναπνέει τον αέρα τούτο, έτσι είναι αδύνατον να καθαρίζουμε την καρδιά μας από τους εμπαθείς λογισμούς και να διώξουμε απ’ αυτήν τους νοητούς εχθρούς δαίμονες, χωρίς την συχνή επίκληση του Κυρίου Ιησού! Εκείνος που δεν έχει ευχή καθαρή από πονηρούς λογισμούς, αυτός δεν έχει τα απαιτούμενα όπλα για να μαστιγώνει με την ευχή και να καταφλέγει τους δαίμονες. Μεγάλο όντως αγαθό, δοκιμασμένο με την πείρα, παραλάβαμε από τους Πατέρες, την συνεχή επίκληση του Κυρίου Ιησού κατά των δαιμόνων, με την οποία και μόνον όποιος θέλει, μπορεί να καθαρίσει την καρδιά του! Και η Αγία Γραφή, επιβεβαιώνει: «Ισραηλίτες ετοιμάζεστε να επικαλείστε το Όνομα του Κυρίου του Θεού» και «χωρίς Εμένα τίποτα δεν μπορείτε» και «ο μένων εν εμοί καγώ εν αυτώ ούτος φέρει καρπόν πολύν». Μεγάλο, λοιπόν, αγαθόν είναι η ευχή, διότι καθαρίζει την καρδιά, μέσω της οποίας ο Θεός φανερώνεται στους πιστούς».

 

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης μας δίνει τις πιο κάτω συμβουλές για την ευχή: «Από τους Πατέρες, άλλοι μεν ορίζουν να λέμε την ευχή, δηλαδή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού ελέησόν με» που είναι το ευκολότερο. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί να πει Κύριον τον Ιησούν, αν δεν έχει μέσα του το Άγιον Πνεύμα! Και πάλιν οι Πατέρες διδάσκουν να λέγεται η ευχή με το στόμα ή με τον νουν. Εγώ, λέει ο Άγιος, συνιστώ και με τα δύο, δηλαδή και με το στόμα και με τον νου. Και τούτο να γίνεται μέχρις ότου, με την ενίσχυση του Αγίου Πνεύματος, ο νους να μπορεί συνέχεια να εύχεται».

 

(«Αδιαλείπτως προσεύχεσθε», Αγιορείτου Μοναχού, σελ. 45, 46)

Μάϊος - Ιούνιος 2022

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Προσευχή προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν
Οσίου Εφραίμ του Σύρου 

 

proseyxh

 

Ὁ ἀναμάρτητος Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἑκούσια ὑπέμεινες τὸν σταυρικὸ θάνατο γιὰ τὴ σωτηρία μας, γιὰ νὰ σώσεις τὸ γένος μας, ποὺ εἶχε φυλακισθεῖ στὰ κατώτατά της γῆς,


Σὺ ποὺ μὲ τὸ θάνατό Σου ἐπήγασες ζωὴ στὸν κόσμο, καὶ νέκρωσες τὸν θάνατο καὶ σὰν σκηνὴ ξέσκισες καὶ κατέστρεψες τὸ δεσμωτήριο τοῦ Ἅδη, ἡ βροχὴ τῆς ἀφθαρσίας, ὁ ἀτίμητος μαργαρίτης τῆς θείας ἀστραπῆς, τὸ ζωηφόρο σταφύλι ποὺ ἀποστάζεις τὸ γλυκασμὸ τῆς παγκόσμιας σωτηρίας, τὸ ἀληθινὸ καὶ ἀνέσπερο φῶς, ὁ Λόγος, ἡ σοφία καὶ ἡ δύναμη τοῦ Θεοῦ Πατέρα, ἡ λάμψη τῆς δόξας τοῦ Θεοῦ, ἀκατάληπτε καὶ ἀνεξερεύνητε Χριστέ, ὁ μόνος εὔσπλαγχνος καὶ συμπαθής, δεῖξε καὶ σὲ μένα τὸν ἁμαρτωλὸ τὴν πολλή Σου ἀγαθότητα, καὶ ἀκούοντας τὶς παρακλήσεις μου, δώρησέ μου ὅλα ὅσα σου ζητῶ.


Μὴ μὲ ἀποδοκιμάσεις τὸν ἀδιόρθωτο. Μὴ μὲ ἀπορρίψεις τὸν ρᾴθυμο καὶ ἀνυπόμονο. Μὴν πεῖς σὲ μένα τὸν ἄθλιο στὴ Δευτέρα Παρουσία Σου: «Τί ὑπέμεινες γιὰ μένα;» γιατὶ δὲν ὑπέφερα ποτὲ ἔστω καὶ λίγο... Λυπήσου, Κύριε, λυπήσου, εὔσπλαγχνε, λυπήσου, φιλάνθρωπε, λυπήσου, μόνε ἀγαθέ, καὶ μὴ μὲ κρίνεις ἀνάξιό της ἀγάπης Σου.


Μὴ μὲ ἐλέγξεις ὀργισμένος καὶ μὴ θυμηθεῖς τὶς παλιὲς καὶ τὶς πρόσφατες ἀνομίες μου. Σὲ Σένα τὸν Κύριο καὶ Θεὸ εἶναι ἡ δικαιοσύνη καὶ σὲ μένα ἡ ντροπή...


Σπλαγχνίσου με καὶ ἐλέησέ με μόνο γιὰ τὴν ἀγαθότητά Σου. Στήριξε τὴν ψυχή μου Σὺ ποὺ ἀνορθώνεις τοὺς πεσμένους. Δές, οἱ ἁμαρτίες μου εἶναι μεγάλες καὶ πολλές, καὶ ἡ προσευχή μου εἶναι ἀδύνατη, καὶ ἡ σκληρότητα τῆς καρδιᾶς μου ξήρανε τὰ δάκρυα τῆς μετάνοιας...


Βοήθησέ με, Κύριε, κατὰ τὸ μέγα ἔλεός Σου καὶ σῶσέ με τὸν ἀσεβῆ χάρη στὴν εὐσπλαγχνία Σου. Μὲ τὶς πρεσβεῖες τῆς Κυρίας Θεοτόκου καὶ ὅλων τῶν Ἁγίων... Ἀμήν.

Σελίδα 1 από 14

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top