Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Χαριτωμένες Θαυματουργίες
Του Αγίου Ιωάννου Της Κροστάνδης

 

proseyxh

 

Ο συγγραφεύς Σούρσκυ αναφέρει και την κάπως κωμική περίπτωση του ιερορράπτου Π. Γ. Θεοδώροβιτς, που πίστεψε ότι ο π. Ιωάννης (ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης) θα τον θεράπευε από τον τραυλισμό της φωνής του και που τελικά η πίστις του δικαιώθηκε.

 

«Το καλοκαίρι του 1893 ο βραδύγλωσσος ιερορράπτης περίμενε στην Μόσχα τον π. Ιωάννη ανάμεσα σε πυκνό πλήθος. Όταν έφθασε, προσπάθησε απεγνωσμένα να τον πλησιάσει. Σκεπτόταν ότι η συνάντηση θα ήταν αποφασιστική για όλη του την ζωή. Άρχισε λοιπόν να φωνάζει τραυλίζοντας φοβερά:

 

«Μπάτιουσκα, προσευχηθείτε για μένα».

 

Ο π. Ιωάννης τον κτύπησε με το δεξί χέρι στο αριστερό μάγουλο και τον διέταξε:

«Μίλα καθαρά, μίλα καθαρά…»!

 

Το θαύμα έγινε. Η τόσο ενοχλητική πάθηση έπαυσε να τον ταλαιπωρεί.

 

Πολλές φορές συνόδευαν την προσευχή του ιδιαίτερες εκδηλώσεις, όπως διάφορες εντολές ή προτροπές να σηκωθούν οι άρρωστοι από το κρεββάτι του πόνου. Σε αρκετά βιβλία περιέχεται η διήγηση της θεραπείας μιας νεαρής κυρίας, που πέθαινε από κοιλιακό τύφο. Μετά το τέλος της θαυματουργικής του προσευχής, η άρρωστη, βλέποντάς τον εξασθενημένο, τον ερώτησε αν ήθελε ένα κέρασμα.

 

Ο π. Ιωάννης της απάντησε:

«Εάν μου δώσετε ένα μικρό ποτηράκι κρασί, θα σας ευγνωμονώ, διότι είμαι εξαντλημένος. Παρακαλώ όμως, σύμφωνα με την ρωσική εθιμοτυπία, η ίδια η οικοδέσποινα να μου το προσφέρει».

 

Έπειτα από αυτή την ευγενική εντολή η ετοιμοθάνατη ανασηκώθηκε από το κρεβάτι, κατέβασε τα πόδια στο πάτωμα, και με σταθερό βήμα κατευθύνθηκε προς την τραπεζαρία. Πήρε το κρασί και το πρόσφερε. Μετά από μερικές μέρες ανάρρωσε τελείως.

 

Από το βιβλίο «Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης», Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου

 

Ιούλιος - Αύγουστος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Η πίστη κατά τη διάρκεια της προσευχής
Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

 

proseyxh

 

«Χωρίς όμως πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς το Θεό, γιατί αυτός που τον πλησιάζει πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν.» (ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 11:6).

 

Το πρώτο γνώρισμα το οποίο πρέπει να έχει η προσευχή μας είναι η ζωντανή πίστη στον Κύριο. Υπόθεσε Αυτόν ενώπιον σου και εντός σου και τότε ζήτησε από τον Ιησού Χριστό εν Πνεύματι Αγίω οτιδήποτε επιθυμείς και θα το λάβεις. Ζήτησε το με απλότητα, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία και τότε ο Θεός θα γίνει για σένα το παν και αμέσως θα πραγματοποιήσει μεγάλα και θαυμάσια. Ζήτησε ευλογίες πνευματικές και υλικές και όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για όλους τους πιστούς και για όλο το Σώμα της Εκκλησίας, χωρίς να ξεχωρίσεις τον εαυτό σου από τους άλλους πιστούς, αλλά ως μέλος του ενός μεγάλου Σώματος της Εκκλησίας του Χριστού, ενωμένος πνευματικά με όλα τα άλλα μέλη και αγαπώντας όλους ως αδελφούς εν Χριστώ. Ο Ουράνιος Πατέρας θα σε πλημμυρίσει με ειρήνη και δύναμη.

 

Αν επιθυμείς να ζητήσεις κάτι από τον Θεό στην προσευχή σου για τον εαυτό σου, πριν προσευχηθείς, προετοίμασέ τον εαυτό σου με στέρεα και ακλόνητη πίστη. Λάβε όλα τα μέτρα κατά της απιστίας και της αμφιβολίας. Διότι δεν είναι για σένα καλό και ωφέλιμο εάν κατά την διάρκεια της προσευχής κλονιστεί η πίστη της καρδιάς σου. Σε τέτοια περίπτωση, μην περιμένεις να λάβεις αυτά που ζήτησες από τον Κύριο με αμφιβολία. Διότι με αυτό τον τρόπο πρόσβαλες τον Κύριο και ο Θεός δεν δίδει δώρα στους υβριστές Του. «Πάντα όσα ζητήσετε στην προσευχή με πίστη θα τα λάβετε» (Ματθ. 21:22), είπε ο Ιησούς Χριστός. Τούτο σημαίνει ότι εάν αμφιβάλλεις και απιστείς, δεν θα λάβεις τίποτα. «Εάν έχετε πίστη χωρίς να αμφιβάλετε», είπε επίσης ο Κύριος, «θα έχετε δύναμη να μετακινείτε όρη» (Ματθ. 21:21). Αν λοιπόν αμφιβάλλεις και δεν πιστεύεις, δεν θα έχεις δύναμη να τα κάνεις αυτά.

 

«Ό,τι όμως ζητάτε να το ζητάτε με πίστη, και να μην έχετε αμφιβολίες. Γιατί όποιος αμφιβάλλει, μοιάζει με το κύμα της θάλασσας, που το παρασέρνει ο άνεμος και το πηγαίνει εδώ κι εκεί», λέγει ο Απόστολος Ιάκωβος. «Να μην ελπίζει ότι θα πάρει κάτι από τον Κύριο ένας τέτοιος άνθρωπος, δίγνωμος κι άστατος σε όλες του τις ενέργειες» (Ιακώβου 1:6).

 

Η καρδιά η οποία αμφιβάλει ότι ο Θεός μπορεί να δώσει σε αυτήν ό,τι ζητάει, τιμωρείται για την αμφιβολία της αυτή. Πιέζεται και καταβάλλεται από την αμφιβολία. Μην οργίζεις τον Θεό ούτε με μία σκιά αμφιβολίας και μάλιστα εσύ, ο οποίος πολλές φορές δοκίμασες την παντοδυναμία του Θεού. Η αμφιβολία είναι βλασφημία κατά του Θεού, η οποία εμφωλεύει στην καρδιά κατά του πνεύματος της αλήθειας. Να θυμάσαι ότι ο Θεός κατά την προσευχή σου περιμένει την καταφατική απάντησή σου στο ερώτημα το οποίο θέτει στην ψυχή σου: «Πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς;» Στο ερώτημα αυτό χρειάζεται να απαντάς μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου και να λες: «Ναι, Κύριε.»

 

(Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, Η εν Χριστώ Ζωή, σελ. 59-60)

 

 Μαΐος – Ιούνιος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Εμπόδια στην Προσευχή

 

proseyxh

 

Όταν μόνος σου προσεύχεσαι και αισθάνεσαι ατονία πνευματική και μελαγχολία εξαιτίας της μοναξιάς σου να θυμάσαι ότι η Αγία Τριάδα σε βλέπει με μάτια λαμπρότερα και από τον ήλιο. Σε βλέπουν όλοι οι άγγελοι και ο φύλακας-άγγελός σου. Σε βλέπουν όλοι οι Άγιοι τού Θεού. Και πράγματι σε βλέπουν διότι είναι ένα μαζί με τον Θεό και όπου είναι ο Θεός είναι και αυτοί. Όπου είναι ο ήλιος εκεί είναι και οι ακτίνες του. Προσπάθησε να εννοείς τι σημαίνει αυτό.

 

Πάντοτε να προσεύχεσαι με ζεστή καρδιά και αυτό θα το πετύχεις εάν δεν τρως πολύ και δεν πίνεις πολύ πριν την προσευχή. Επίσης να θυμάσαι Σε ποιον μιλάς. Οι άνθρωποι λησμονούν ότι συνομιλούν με τον Θεό πού είναι άγρυπνος που βλέπει τα πάντα. Λησμονούν ότι όλες οι ουράνιες δυνάμεις και οι άγιοι τού Θεού ακούν την συνομιλία τους με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος προσεύχεται, να βάζει κατά μέρος κάθε κοσμική σκέψη, να φροντίζει μόνο για τη σωτηρία της ψυχής του.

 

Όταν προσεύχεσαι, να ακολουθείς τον εξής κανόνα: είναι καλύτερα να πεις πέντε μόνο λέξεις, αλλά μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου, παρά δέκα χιλιάδες λέξεις μόνο με τα χείλη σου. Όταν δεις ότι η καρδιά σου είναι παγωμένη, σταμάτησε για λίγο την προσευχή σου και ζέστανε την καρδιά σου, παρουσιάζοντας μπροστά σου την κακία σου και την πνευματική σου φτώχεια. Ο Κύριος δεν εγκαταλείπει εκείνους που κοπιάζουν γι’ Αυτόν. Και να θυμάσαι ότι με όποιο μέτρο μετράς, έτσι θα σε μετρήσει και ο Θεός και θα σε ανταμείψει για την ειλικρίνεια των λόγων της προσευχής σου, αποστέλλοντάς σου την ανάλογη ποσότητα πνευματικού φωτός, ειρήνης και χαράς.

 

(Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, Η εν Χριστώ Ζωή, σελ. 80-81)

Μάρτιος - Απρίλιος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Πότε ο Κύριος απαντάει στις προσευχές μας;

 

proseyxh

 

Καθώς ζούμε στην εποχή που όλα είναι «της στιγμής», όσοι γνωρίζουμε τον Κύριο θα πρέπει να προσέξουμε να μη ζητούμε πάντοτε ο Θεός να απαντάει στις προσευχές μας «στη στιγμή». Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον Κύριο από το να λύσει κάποιο πρόβλημα αμέσως ή να θεραπεύσει κάποιον σε μια στιγμή. Τόσο όμως από την Αγία Γραφή, όσο και από τα θαύματα που κάνει ο Κύριος όλους τους αιώνες σ’ όλον τον κόσμο, βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Κύριος θεραπεύει κάποιον ή φροντίζει κάποια ανάγκη σιγά - σιγά.

 

Για να μπορέσει ο Κύριος να κάνει κάτι σημαντικό στη ζωή μας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψουμε ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας μας και ο Κύριός μας. Δεύτερον θα πρέπει να ζούμε την αγία και καθαρή ζωή Του, μαρτυρώντας πρώτα με τα έργα μας και τη συμπεριφορά μας και μετά με τα λόγια μας. Όταν είμαστε συνειδητοί Χριστιανοί μπροστά στο Θεό, τότε παρά τις ελλείψεις μας και τα ελαττώματά μας και μετά από επίμονη συνεχή προσευχή, ο Κύριος οπωσδήποτε θα φροντίσει τις ανάγκες μας.

 

Όσο και να θέλουμε ο Κύριος να απαντήσει στις ανάγκες μας σε μια «στιγμή», ο Κύριος θα απαντήσει στο δικό Του χρόνο. Σαν σύγχρονοι άνθρωποι που είμαστε, θέλουμε να παίρνουμε από το Θεό «τώρα, πολύ και χωρίς κόπο». Αυτό είναι πρόβλημα δικό μας και όχι του Κυρίου. Ο Κύριος απαντάει στις προσευχές μας τότε, που Αυτός είναι σίγουρος ότι η απάντησή Του θα μας βρει ώριμους και σε θέση να αξιοποιήσουμε σωστά την ανάγκη που χρειαζόμαστε.

 

Μια άμεση απάντηση του Κυρίου μπορεί να μας βρει ανέτοιμους να τη δεχτούμε και να τη χρησιμοποιήσουμε για το καλό μας. Όπως ο καλός πατέρας δεν δίνει τα ξυραφάκια του στο μικρό γιό του που χτυπάει κάτω τα πόδια του και τα ζητάει επίμονα, έτσι ο Θεός δεν μας δίνει αυτό που ζητάμε, όταν γνωρίζει ότι δεν είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

 

Εκείνο λοιπόν που μένει σε μας είναι να προσευχόμαστε πάρα πολύ. Να φέρνουμε τα αιτήματά μας με πίστη στον Κύριο ζητώντας το θέλημά Του και όχι το θέλημά μας και ο Κύριος θα μας δώσει την απάντηση στον δικό του χρόνο.

 

Μιχάλης Κανταρτζής

 

 

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Πώς Μπορεί Κανείς Να Αγαπά Χωρίς Να Προσεύχεται;

 

proseyxh

 

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν την ανάγνωση ωφέλιμων βιβλίων. Καλό είναι αυτό. Όμως το καλύτερο όλων είναι η προσευχή.

 

Πώς μπορεί κανείς να αγαπά χωρίς να προσεύχεται;

 

Αυτός που αγαπά τον Κύριο έχει την ικανότητα να Τον σκέφτεται μέρα και νύχτα, γιατί καμιά απασχόληση δεν μπορεί να τον εμποδίσει να αγαπά τον Θεό. Αν δεν έχεις τον νου σου στον Κύριο, δεν θα προσεύχεσαι πια. Χωρίς προσευχή, η ψυχή δεν θα κατοικεί στην αγάπη του Θεού, διότι μέσα από την προσευχή έρχεται η χάρη του Αγίου Πνεύματος.

 

Η προσευχή που διεκπεραιώνεται αποκλειστικά και μόνο από συνήθεια, χωρίς η καρδιά του πιστού να ραγίζει από το βάρος των αμαρτιών, δεν γίνεται αποδεκτή από τον Κύριο.

 

π. Μάξιμος Εγκέρ

 

Σελίδα 1 από 15

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top