Μάιος -  Ιούνιος  2024

Συνέντευξη με τον Θεό

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Καλημέρα!

– «Θες να σου δώσω συνέντευξη;» ρώτησε ο Θεός.

– «Αν Σου περισσεύει χρόνος», απάντησα.

 

Ο Θεός χαμογέλασε:

– «Έχω μια αιωνιότητα, άρα, υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνω οτιδήποτε. Τι ερωτήσεις σκέφτεσαι να μου κάνεις;»

– «Τι είναι αυτό που Σε εκπλήσσει περισσότερο στους ανθρώπους;»

 

Και ο Θεός απάντησε:

Ότι με το να αγχώνονται για το μέλλον τους, λησμονούν το παρόν τους, κι έτσι δεν ζουν ούτε το μέλλον ούτε το παρόν.

Ότι ζουν σαν να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ, και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει καθόλου.

Ότι βιάζονται να αποβάλουν την παιδικότητά τους: Θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα και ύστερα παρακαλούν να ξαναγίνουν παιδιά.

Ότι χάνουν την υγεία τους προσπαθώντας να βγάλουν λεφτά, κι ύστερα χάνουν τα λεφτά τους για να ξαναβρούν την υγεία τους.

Ο Θεός πήρε το χέρι μου στο δικό Του, μείναμε για λίγο σιωπηλοί και μετά ρώτησα:

– «Σαν γονιός, ποια είναι τα μαθήματα ζωής που θα ήθελες να μάθουν τα παιδιά Σου;»

 

Ο Θεός απάντησε χαμογελώντας:

• «Να μάθουν ότι δεν μπορούν να αναγκάσουν τους άλλους να τους αγαπήσουν. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να γίνουν άξιοι να αγαπηθούν.

Και να μάθουν ότι για τα παιδιά μου, εγώ θα είμαι πάντα εδώ.

 

 

Από το ποίημα του James J. Lachard, «Μια συνέντευξη με τον Θεό»

Μάιος -  Ιούνιος  2024

Το Σχέδιο του Θεού για τον Άνθρωπο 

 

 «Ἂν ὁ Θεὸς Λόγος τοῦ Θεοῦ καὶ Πατέρα ἔγινε ἄνθρωπος καὶ υἱὸς ἀνθρώπου, γιὰ νὰ κάνει τοὺς ἀνθρώπους θεοὺς καὶ υἱοὺς Θεοῦ, ἂς πιστέψουμε ὅτι ἐκεῖ θὰ φτάσουμε, ὅπου τώρα εἶναι ὁ Χριστός, ὡς κεφαλὴ τοῦ ὅλου σώματος, ποὺ ἔγινε γιὰ χάρη μας πρόδρομός μας πρὸς τὸν Πατέρα μὲ τὴν δική μας φύση.

 

Γιατί στὴ σύναξη τῶν θεῶν, δηλαδὴ αὐτῶν ποὺ θὰ σωθοῦν, θὰ σταθεῖ ὁ Θεὸς ἀνάμεσά τους, μοιράζοντας τὶς ἀμοιβὲς τῆς ἐπουράνιας μακαριότητας, χωρὶς νὰ ὑπάρχει καμία ἀπόσταση μεταξὺ Αὐτοῦ καὶ τῶν ἀξίων.»

 

(Ἅγ. Μάξιμος ὁ Ὁμολογητὴς)

Μάρτιος -  Απρίλιος  2024

Το Αντίδοτο του Εγωισμού

 

 

 

Αντί να κρίνεις, προσπάθησε να μπεις στη θέση του.

Αντί να φωνάξεις, προσπάθησε να μιλήσεις.

Αντί να φύγεις, προσπάθησε μια λύση να βρεθεί.

Αντί να πολεμήσεις το κακό με το κακό, δοκίμασε την αγάπη.

Αντί να κατηγορήσεις, άπλωσε το χέρι για βοήθεια.

Αντί να πιαστείς από το παραμικρό, άφησε να πέσει κάτι κάτω.

Αντί να παραιτηθείς, προσπάθησε.

Αντί για το ”εγώ”, βάλε το ”μαζί”, το ”όλοι”.

Ένας βρωμο-εγωισμός είναι που τα κάνει όλα δύσκολα.

Φτάνει. Μην του κάνεις άλλο το χατίρι…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024

Δεν Είναι Περίεργο

 

PATIR

 

1. Δεν είναι περίεργο πώς ένα ποσό των 20 Ευρώ σας φαίνεται πολύ μεγάλο όταν το δίνετε στην Εκκλησία, αλλά πολύ μικρό όταν πηγαίνετε για ψώνια;


2. Δεν είναι περίεργο που 2 ώρες σας φαίνονται πολλές όταν είστε στην Εκκλησία, ενώ σας φαίνονται λίγες όταν παρακολουθείτε μια καλή ταινία;


3. Δεν είναι περίεργο το ότι δεν βρίσκετε λόγια να πείτε όταν προσεύχεστε, αλλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα όταν σκέφτεστε για ποιο πράγμα θα μιλήσετε με έναν φίλο;


4. Δεν είναι περίεργο το πόσο «δύσκολο» και «βαρετό» είναι να διαβαστεί ένα κεφάλαιο της Αγίας Γραφής, ενώ πόσο εύκολα διαβάζονται 100 σελίδες ενός δημοφιλούς μυθιστορήματος;


5. Δεν είναι περίεργο το ότι ο καθένας θέλει εισιτήρια για μπροστινές θέσεις σε συναυλίες και αγώνες, αλλά προτιμά να κάθεται στα τελευταία καθίσματα της Εκκλησίας;


6. Δεν είναι περίεργο το πόσο δύσκολο είναι να μάθετε κάτι που σχετίζεται με το Θεό, ώστε να το μοιραστείτε με άλλους, αλλά το πόσο εύκολο είναι να μάθετε, να καταλάβετε και να διαδώσετε ένα κουτσομπολιό;


7. Δεν είναι περίεργο το ότι εύκολα πιστεύετε αυτά που γράφονται στα περιοδικά και στις εφημερίδες, αλλά από την άλλη αμφιβάλλετε για τα λόγια της Αγίας Γραφής;


8. Δεν είναι περίεργο πώς ο καθένας θέλει μια θέση στον ουρανό, αλλά δεν θέλει να πιστέψει, να κάνει ή να πει κάτι για να φθάσει εκεί;

 

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Ιούλιος - Αύγουστος 2023

Πρόσεχε Τον Εαυτό Σου!

 

PATIR

 

Οδοιπόρος είσαι, αδελφέ μου. Πρόσεξε μην παραστρατήσεις, μη λοξοδρομήσεις δεξιά ή αριστερά. Βάδιζε πάντα στη βασιλική οδό.

 

Στρατιώτης του Χριστού είσαι. Κακοπάθησε για το Ευαγγέλιό Του (πρβλ. Β΄ Τιμ. 1:8). Φόρεσε την πανοπλία του Θεού και ρίξου στον καλό αγώνα ενάντια στα πονηρά πνεύματα και τα σαρκικά πάθη, δίχως να μπλέκεσαι στις βιοτικές φροντίδες, για ν’ αρέσεις έτσι σ' Αυτόν που σε στρατολόγησε (πρβλ. Β΄ Τιμ. 2:4).

 

Πνευματικός αθλητής είσαι. Πρόσεχε τον εαυτό σου, μην τυχόν παραβείς τους αθλητικούς κανόνες, γιατί κανείς δεν παίρνει το στεφάνι της νίκης, αν δεν αγωνιστεί σύμφωνα μ' αυτούς (πρβλ. Β΄ Τιμ. 2:5). Να μιμείσαι τον απόστολο Παύλο, που έτρεχε και πάλευε και πυγμαχούσε. Πάλεψε κι εσύ, λοιπόν, με τους αόρατους εχθρούς. Σαν καλός πυγμάχος κάρφωσε το βλέμμα της ψυχής σου στον αντίπαλο και προφυλάξου από τα χτυπήματά του. Σαν γρήγορος δρομέας βιάσου να φτάσεις στο τέρμα, για να κατακτήσεις το βραβείο της αρετής.

 

Τέτοιον σε θέλει ο Θεός. Όχι τεμπέλη και κοιμισμένο, αλλά προσεκτικό και άγρυπνο κυβερνήτη του εαυτού σου. «Πρόσεχε τον εαυτό σου!». Να είσαι νηφάλιος και συνετός, εργατικός και προνοητικός. Να μη χάνεις τον χρόνο σου, μήτε να ονειροπολείς για πράγματα που δεν έχεις και που δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποκτήσεις. Αυτό το παθαίνουν συνήθως οι νέοι, που αφήνουν το ελαφρό τους μυαλό να φαντάζεται μεγάλη ζωή και τιμές, λαμπρούς γάμους, εκλεκτά παιδιά, βαθιά γηρατειά και, ακόμα περισσότερο, πολυτελείς κατοικίες, περιουσίες, κτήματα, υπηρέτες, πολιτικές εξουσίες, υψηλά αξιώματα. Όλα τούτα νομίζουν, οι ανόητοι, ότι τα απολαμβάνουν κιόλας, σαν να τα έχουν μπροστά τους. Είναι αυτό αρρώστια αργόσχολης και ράθυμης ψυχής, το να βλέπει, δηλαδή, κανείς όνειρα ενώ είναι ξύπνιος. Εσύ, όμως, πρόσεχε τον εαυτό σου! Μη φαντάζεσαι τα ανύπαρκτα, αλλά φρόντισε να αξιοποιήσεις τα παρόντα.

 

Νομίζω, όμως, ότι με τούτη την παραίνεση θέλησε ο Νομοθέτης να μας απαλλάξει κι από ένα άλλο πάθος, από τη συνήθεια που έχει ο καθένας μας να περιεργάζεται τα ξένα και να μη σκέφτεται τα δικά του. Πάψε, λέει, να ασχολείσαι με τις ξένες αμαρτίες. Ερεύνησε τον εαυτό σου και δες αν εσύ ζεις όπως θέλει ο Θεός. Γιατί πολλοί, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου, «βλέπουν το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού τους και δεν νιώθουν το δοκάρι που έχουν στο δικό τους μάτι» (πρβλ. Ματθ. 7:3). Μην κρίνεις, λοιπόν, εξωτερικά, προσπαθώντας να βρείς ψεγάδια στον αδελφό σου, σαν εκείνον τον αλαζόνα Φαρισαίο που δικαίωνε τον εαυτό του κι εξευτέλιζε τον Τελώνη. Τον εαυτό σου να ανακρίνεις διαρκώς, μην τυχόν αμάρτησες με τη σκέψη, μήπως η γλώσσα βιάστηκε κι έσφαλε σε κάτι, μήπως τα έργα σου δεν συμφωνούν με το θείο θέλημα. Κι αν βρείς με την αυτοεξέταση ότι είναι πολλά τα αμαρτήματά σου – κι οπωσδήποτε θα βρείς, γιατί άνθρωπος είσαι κι εσύ – λέγε τα λόγια του τελώνη: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» (Λουκ. 18:13).

 

«Πρόσεχε», λοιπόν, «τον εαυτό σου!». Αυτός ο λόγος, σαν άλλος καλός σύμβουλος, θα σου υπενθυμίζει την ανθρώπινη πραγματικότητα, έτσι ώστε ούτε να υπερηφανεύεσαι, όταν η ζωή σου κυλάει ευτυχισμένη, ούτε να απελπίζεσαι, όταν δυσχερείς περιστάσεις σε καταθλίβουν.

Σελίδα 1 από 21

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top