Η Δύναμη της Θείας Ευχαριστίας

communionΌταν ο Κύριος επήγαινε στη Ναΐν, έτυχε σε μια κηδεία. Εκήδευαν ένα νεαρό παιδί. Επήγε ο Χριστός κοντά στο φέρετρο. Ακούμπησε το χέρι Του στο πεθαμένο νεαρό παιδί. Και του είπε: «Νεανίσκε, εγέρθητι». Παιδί μου, σήκω! Και ο νεαρός σηκώθηκε. Ξαναπήρε ζωή. Μα πώς;

Με το λόγο του Χριστού. Και με το άγγιγμά Του. Ναι, έτσι έγινε. Αυτό έγινε.

Αν όμως ένα απλό, για το νεαρό εκείνο παιδί (που ήταν νεκρό), άγγιγμα στο Σώμα του Χριστού, το έκαμε και επήρε ζωή, φαντασθείτε τι και πόση ζωή δεξιώνεται μέσα του εκείνος που αυτοπροαίρετα παίρνει μέσα του με πίστη και με λαχτάρα το Σώμα του Χριστού στην θεία κοινωνία!

(Αγ. Κύριλλος Αλεξανδρείας)


Στην Αρχή του Έτους

Τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή του έτους, ας διαβάσουμε με προσοχή τα παρακάτω που είναι παρμένα από την Καινή Διαθήκη και ας αναλογισθούμε τον τεράστιο θησαυρό που μας έχει χαρίσει ο Πατέρας Θεός δια του Ιησού Χριστού και εμείς, πολλές φορές, ζούμε στην μιζέρια:

  Ευλογημένος να είναι ο Θεός, ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που μέσω του Χριστού μάς δώρισε πλούσιες τις ευλογίες του, πνευματικές και ουράνιες.

 Μας διάλεξε πριν θεμελιώσει τον κόσμο, να γίνουμε δικοί του δια του Χριστού, αψεγάδιαστοι στην τελική του κρίση.

 Μας προόρισε με την αγάπη του να γίνουμε παιδιά του δια του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με το καλόβουλο για μας θέλημά του, ώστε να τον υμνούμε για την πλούσια χάρη του, που μας δώρισε δια του αγαπημένου του Υιού. 

 Μας λύτρωσε με το αίμα του Χριστού, συγχώρησε τις αμαρτίες μας με την πλούσια χάρη που μας τη σκόρπισε περίσσια, μαζί με κάθε λογής φρόνηση και γνώση.

 Μας έκανε γνωστό το μυστήριο του θελήματός του, που με αγαθότητα προσχεδίασε να πραγματοποιήσει με το έργο του Χριστού στην καθορισμένη στιγμή, δηλαδή να τα ενώσει όλα, ουράνια κι επίγεια, στο πρόσωπο του Χριστού.

 Δια του Χριστού αποκτήσαμε μερίδιο στην κληρονομία του Θεού, γιατί αυτό ήταν απαρχής το σχέδιό του, σύμφωνα με το οποίο πραγματοποίησε το θέλημά του.

 Για να είμαστε εκείνοι που υμνούμε τη δόξα του Θεού, εμείς που από πριν έχουμε στηρίξει την ελπίδα μας στο Χριστό.

Προς Εφεσίους 1:3-12


Εμείς, με την πίστη που μας δίνει το Πνεύμα, έχουμε στραμμένη την ελπίδα μας στην ευσπλαχνία του Θεού, που θα μας δικαιώσει την ημέρα της κρίσεως

(ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ 5:5)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Πρόσεχε τον Εαυτό σου!

Δύσκολα γίνεται κτήμα μας ο λόγος της αλήθειας που περιέχεται στην Αγία Γραφή. Και, καθώς αυτός είναι σύντομος και περιεκτικός, εύκολα χάνει κανείς, αν δεν προσέχει, το βαθύτερο νόημά του. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τον ακόλουθο αγιογραφικό λόγο: «Πρόσεχε τον εαυτό σου, μην τυχόν κάποιος απόκρυφος λογισμός της ψυχής σου γίνει αμαρτία» (Δευτ. 15:9).

Επειδή εμείς, οι άνθρωποι, εύκολα αμαρτάνουμε με τις σκέψεις, ο Πλάστης μας πρόσταξε να έχουμε ως πρωταρχική φροντίδα την καθαρότητα του νου, που είναι ο ηγεμόνας του ψυχικού μας κόσμου. Οι πράξεις του σώματος, για να πραγματοποιηθούν, χρειάζονται και χρόνο και κόπους και συνεργάτες και τις κατάλληλες ευκαιρίες. Οι κινήσεις, όμως, του νου επιτελούνται ταχύτατα και σε κάθε καιρό, δίχως κόπους και ιδιαίτερες φροντίδες. Όπου, λοιπόν, η αμαρτία είναι εύκολη και γρήγορη, εκεί απαιτείται και αυξημένη επαγρύπνηση. «Φυλάξου», μας φωνάζει ο Θεός, «μην αμαρτήσεις με καμιά κρυφή σκέψη της ψυχής σου».

Ας παραμείνουμε, όμως, στο πρώτο μέρος του αγιογραφικού αυτού λόγου: «Πρόσεχε τον εαυτό σου!». Τα ζώα έχουν έμφυτη από τον Θεό τη δυνατότητα να αποστρέφονται ενστικτωδώς τις βλαβερές τροφές και να αποζητούν τις ωφέλιμες. Σ’ εμάς, όμως, ο παιδαγωγός Θεός έδωσε το παράγγελμα της προσοχής, ώστε με τον νου μας να μπορούμε να επιλέγουμε ελεύθερα και να κάνουμε ενσυνείδητα ό,τι τα ζώα κάνουν ασυνείδητα. Έτσι, με τη συνεχή και προσεκτική επιστασία των λογισμών μας, μπορούμε να γινόμαστε πιστοί τηρητές των θείων εντολών, αποφεύγοντας την αμαρτία, όπως τα ζώα αποφεύγουν τις δηλητηριώδεις τροφές, και επιδιώκοντας την αρετή, όπως εκείνα τα θρεπτικά χόρτα.

«Πρόσεχε τον εαυτό σου!». Δηλαδή, από κάθε μεριά να παρακολουθείς προσεκτικά τον εαυτό σου. Ακοίμητα να ’χεις τα μάτια της ψυχής σου. Περπατάς ανάμεσα σε παγίδες. Κρυφές θηλιές έχει στήσει στον δρόμο σου ο πονηρός. Να κοιτάς ακατάπαυστα με προσοχή ολόγυρά σου, «για να σωθείς σαν το ζαρκάδι από τα βρόχια, σαν το πουλί από του κυνηγού το χέρι» (Παροιμ. 6:5).

Φυλάξου, μην πέσεις στην παγίδα της αμαρτίας και γίνεις θήραμα του διαβόλου, αιχμάλωτος στα δικά του τα θελήματα.

Ιερά Μονή Παρακλήτου

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Πρόσεχε τον Εαυτό σου!

StBasilapolytikiomesaΤην ακριβή ερμηνεία της θείας αυτής προσταγής μας αναπτύσσει σε μια υπέροχη ποιμαντική του ομιλία ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο λόγος εις το Πρόσεχε σεαυτώ – ως «λόγο αξιοθαύμαστο και γεμάτο από κάθε σοφία» τον αξιολογεί ο όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός– είναι ο σπουδαιότερος ηθικός λόγος του και αποτελεί επιτομή της ορθόδοξης ανθρωπολογίας.

Ο άγιος ιεράρχης μας καλεί να μαζέψουμε τον νου μας από τη μάταιη περιπλάνηση στην κενότητα της κοσμικής ζωής και να τον στρέψουμε προσεκτικά στον εσωτερικό μας άνθρωπο, για να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Τι είμαστε; Ποιοι είμαστε; Από πού ήρθαμε και πού πηγαίνουμε; Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής μας; Ποια τα κύρια και ποια τα δευτερεύοντα στοιχεία της υπάρξεώς μας; Τι επιθυμεί η ψυχή μας, με ποια αισθήματα ζει, σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σκέψεις μπροστά στον καινούργιο χρόνο

fwteinhΈνας ακόμη χρόνος πέρασε στην άβυσσο του παρελθόντος. Ανταλλάξαμε ευχές για τον καινούργιο χρόνο, ευχηθήκαμε κάθε καλό, υγεία, χαρά, πρόοδο. Άλλοι πάλι ευχήθηκαν ευλογημένη χρονιά με πνευματική και ηθική αλλαγή στη ζωή μας. Βέβαια αυτές οι τόσο απαραίτητες ευχές που δίνουν νόημα, σκοπό και ποιότητα στην καθημερινότητά μας από λίγους συνανθρώπους μας ακούστηκαν. Άραγε υπάρχει υγεία, όταν λείπει από τη ζωή μας η πίστη στο Θεό, η αγάπη στο συνάνθρωπό μας, η ανθρώπινη επικοινωνία κι όλα τα όμορφα συναισθήματα που δίνει η αγάπη;

Ας συγκεντρωθούμε και ας κάνουμε αυτό το ερώτημα στον εαυτό μας. Τι σημαίνει για τον καθένα μας ένας καινούργιος χρόνος; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 12 αυτοί μήνες είναι η μεγάλη πίστωση που μας προσφέρει ο Θεός για να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας όπως πρέπει και ίσως πολύ διαφορετικά από αυτόν που έφυγε. Να γίνει ο καινούργιος χρόνος μια αληθινή δημιουργία που θέλει αποφασιστικότητα και θέληση. Τούτος ο καινούργιος χρόνος για όλους μας θα πρέπει να είναι αληθινό “δώρο” της ζωής μας από το Θεό. Ένας χρόνος που μας προσφέρεται, έχει ανάγκη από έναν εμπνευσμένο προγραμματισμό. Υπάρχει ο υπέρτατος σκοπός στη ζωή μας που δεν μπορούμε ούτε πρέπει να τον αγνοήσουμε.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα ζήσουμε πάνω στη γη. Πρέπει όμως να τονίσουμε πως η αγάπη προς το Θεό είναι απαραίτητο να είναι μέσα μας σε κάθε στιγμή πολύ ζωντανή, η πίστη μας μεγάλη και δυνατή και η ελπίδα μας βέβαιη και ακλόνητη. Είμαστε όντα ξέχωρα από κάθε τι άλλο. Ο Θεός μας έπλασε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Αυτό ακριβώς μας δημιουργεί μεγάλη ευθύνη, αλλά αυτό ακριβώς δίνει νόημα και ομορφιά στη ζωή μας.

«Αντί να αυξάνουμε τα υλικά αγαθά και να βελτιώνουμε τις ανέσεις μας, είναι απαραίτητο να καλυτερεύσουμε την ψυχική μας ποιότητα. Η υγεία της σκέψεως και του συναισθήματος, η ηθική πειθαρχία και η πνευματική ανάπτυξη είναι το ίδιο αναγκαία όσο και η υγεία του οργανισμού». Αυτά τονίζει στο βιβλίο του ο διανοητής και ιατρός Αλέξης Καρρέλ, ο οποίος σημειώνει: «Για να σωθεί η ανθρωπότητα χρειάζεται πλήρης μεταρρύθμιση της ηθικής ζωής και πνευματικής βασισμένη στην αγάπη». Αναγνωρίζει την προσευχή σαν πηγή ιατρικής θεραπείας. Τονίζει την επίδραση που έχει η προσευχή στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από το Θεό, όπως έχει ανάγκη από το νερό και το οξυγόνο. Κάθε χρόνος πρέπει να έχει σκοπό τον προβληματισμό, την αναζήτηση της αλήθειας που είναι ο Χριστός.

Με όλη μου την καρδιά εύχομαι οι 12 μήνες που μας προσφέρει το 2018 να υφαίνονται επάνω στον αργαλειό της αιωνιότητας.

Ηλιοπούλου Φωτεινή Εκπαιδευτικός

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πώς να Γιορτάσουμε

« Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε το νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε τις άγιες ημέρες».

(Αγ. Παϊσίου, Λόγοι Α΄, σελ. 335)

Τα οφέλη της Νηστείας

Η νηστεία έχει τη δύναμη σε άλλον να καταστέλλει τις πυρώσεις και τις κινήσεις της σάρκας, σε άλλον να καταπραΰνει το θυμό, από άλλον να διώχνει τον ύπνο, σε άλλον να διεγείρει την προθυμίαν για το καλό, άλλου να καθαρίζει το νου και να τον ελευθερώνει από τους πονηρούς λογισμούς, άλλου να δαμάζει τη γλώσσα, να τη συγκρατεί και να μην την αφήνει καθόλου να λέει λόγια ανωφελή και άσχημα.

(Συμεών ο Νέος Θεολόγος)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο