Μαΐος – Ιούνιος 2023

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Η εμφάνιση του Χριστού

agios Paisios

Τα όσα τώρα θα διαβάσετε παρακάτω, που είναι τόσο συγκλονιστικά, τα διηγήθηκε ο ίδιος ο γέροντας Παΐσιος:

 

Από 11 χρονών διάβαζα βίους Αγίων και έκανα νηστείες και αγρυπνίες. Ο αδερφός μου ο μεγαλύτερος έπαιρνε και έκρυβε τους βίους. Δεν κατάφερε όμως τίποτα. Πήγαινα στο δάσος και συνέχιζα. Κάποιος φίλος του τότε, ο Κώστας, του είπε: «Θα σου τον κάνω εγώ να τα παρατήσει όλα». Ήρθε λοιπόν και μου ανέπτυξε τη θεωρία του Δαρβίνου. Κλονίστηκα τότε και είπα: «Θα πάω να προσευχηθώ και αν ο Θεός είναι Θεός, τότε θα μου παρουσιαστεί για να πιστέψω».

 

Πήγα και άρχισα μετάνοιες και προσευχή για ώρες, αλλά τίποτε! Στο τέλος, τσακισμένος σταμάτησα. Μου ήρθε τότε στη σκέψη κάτι που μου είχε πει ο Κώστας: «Παραδέχομαι ότι ο Χριστός είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, δίκαιος, ενάρετος, τον οποίο εμίσησαν από φθόνο για την αρετή του και τον καταδίκασαν οι συμπατριώτες του». Τότε είπα: «Αφού είναι τέτοιος, και άνθρωπος να ήταν, αξίζει να τον αγαπήσω, να τον υπακούσω και να θυσιαστώ για αυτόν. Δεν θέλω ούτε παράδεισο, ούτε τίποτε. Για την αγιότητα και την καλοσύνη του αξίζει κάθε θυσία.» Ο Θεός περίμενε την αντιμετώπισή μου.

 

Ύστερα από αυτό παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Χριστός μέσα σε άφθονο φως! Φαινόταν από τη μέση και πάνω. Με κοίταξε με πολλή αγάπη και μου είπε: «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή. Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται». Τα λόγια αυτά ήταν γραμμένα και στο Ευαγγέλιο που κρατούσε ανοιχτό στο αριστερό του χέρι.

 

Η θεοπτία, η παρουσία του ίδιου του Χριστού, είναι ένα γεγονός που διέλυσε τους λογισμούς αμφιβολίας από τον 15χρονο τότε Αρσένιο. Γνώρισε με τη χάρη του Θεού τον Χριστό, ως Θεό αληθινό και Σωτήρα του κόσμου.

 

(Μυστικοί ασκητικοί αγώνες του Αγίου Παϊσίου, σελ. 47-48, Μ. Βιτάλης)

 

 

Μάρτιος - Απρίλιος  2023

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Πόνος και Ασθένεια

agios Paisios

Ο πόνος είχε γίνει ο μόνιμος σύντροφος της ζωής του Γέροντα Παϊσίου, ισόβιος συνοδός και συνοδοιπόρος. Δεχόταν τις επώδυνες αρρώστιες, όχι μόνο με υπομονή αλλά και με ευχαριστία, με δοξολογία. Δεχόταν με ταπείνωση τα γεγονότα με την ταπείνωση της αποδοχής του θεϊκού θελήματος. Μπορούσε να παραβλέπει τον πόνο, να μην σταματά τον κανόνα του. Έλεγε: «Εσύ (πόνε), τη δουλειά σου και εγώ τη δική μου» και συνέχιζε να προσεύχεται. Και παρότι πονούσε υπερβολικά, αντιμετώπιζε τις δοκιμασίες, τις προσωπικές του ανηφόρες και δυσκολίες, έχοντας τον Χριστό μέσα του, έχοντας τον Θεό κοντά του.

 

Ακόμα όμως και τις στιγμές της αδυναμίας, όταν ο πόνος γίνεται ανυπόφορος για πολλές ημέρες και είχε την αίσθηση της εγκατάλειψης του Θεού, τότε ήταν που βίωνε ξαφνικά την προσωπική του ανάσταση.

 

Είχε τη γλύκα, ότι και αν πονάω και αν δοκιμάζομαι και αν στερούμαι, έχω μέσα μου την αίσθηση και την εμπειρία της πνευματικής Του παρουσίας. Ότι η παρουσία του Θεού υπάρχει για να δώσει στον καθένα μας την αίσθηση της σωτηρίας. Όχι της υγείας, της δύναμης, της ατέλειωτης ζωής σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά τον πόθο της αθανασίας.

 

Έπασχε ο Γέροντας από εκτεταμένες βρογχεκτασίες και από λανθασμένη διάγνωση και θεραπεία είχε πολλές αιμοπτύσεις. Όταν εγχειρίστηκε στους πνεύμονες, κρυολόγησε και του έδωσαν ισχυρή αντιβίωση ενώ ήταν νηστικός. Τότε είναι που του φάνηκε σαν να ξεφλουδίστηκαν τα έντερά του. Έκτοτε απέκτησε μεγάλη ευαισθησία και είχε συχνά ενοχλήσεις.

 

Τον πείραζε πολύ το κρύο στην Παναγούδα και με τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου άναβε την κτιστή θερμάστρα που είχε φτιάξει ο ίδιος.

 

Αντιμετώπισε για μερικούς μήνες πρόβλημα με τη μέση του. Είχε δισκοπάθεια και πονούσε πολύ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Σινά, όπως πήγε κάποια στιγμή να σηκώσει μόνος του μία βαριά πέτρα από γρανίτη.

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε συχνά αιμορραγία στα έντερα, που σταδιακά μεγάλωνε. Έφτανε να πηγαίνει συνέχεια στο μέρος όλη την νύχτα και να βγάζει μόνο αίμα. Αρνιόταν όμως να κάνει εξετάσεις και να νοσηλευτεί. Η ασθένειά του επιδεινωνόταν και η ακατάσχετη αιμορραγία δεν αναχαιτιζόταν. Παρ’ όλα αυτά υπέμενε τη δοκιμασία χωρίς να πάρει φάρμακα. Κάποιες φορές λιποθυμούσε στην αυλή της καλύβης του. Το εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας η αιμορραγία σταματούσε.

 

(Μυστικοί ασκητικοί αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ.183, 184)

 

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Το Υπερκόσμιο Θέαμα Στην Αγρυπνία

agios Paisios

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 1992. Σε ένα κελί της Καψάλας γινόταν αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Ισαάκ του Σύρου. Μεταξύ των πατέρων ήταν και ο Γέροντας Παΐσιος που ευλαβείτο ιδιαίτερα τον Άγιο Ισαάκ.

 

Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και την αγρυπνία παρακολουθούσαν και δύο Ορθόδοξοι Λιβανέζοι, ένας κληρικός και ένας νέος. Σε μια στιγμή γυρίζει να πει κάτι ο κληρικός στον νέο και βλέπει τον Γέροντα Παΐσιο όρθιο, υπερυψωμένο από το έδαφος εικοσιπέντε με τριάντα εκατοστά, να κρατά με το αριστερό του χέρι το κομποσκοίνι του και να βρίσκεται ολόκληρος μέσα στο φως. Λουσμένος σε ουράνιο φως! Τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, το πρόσωπο και τα χέρια του εξέπεμπαν φως πολύ δυνατό!

 

Αντικρίζοντας το ασυνήθιστο αυτό υπερκόσμιο θέαμα, του ήρθε να φωνάξει, αλλά η φωνή του δεν έβγαινε παρά την προσπάθεια του (προσωρινή αφωνία). Βλέποντας την κατάπληξη του κληρικού, ο νέος γύρισε προς τα πίσω και είδε και αυτός το θέαμα. Ο Άγιος Παΐσιος είχε λίγο σκυμμένο το κεφαλάκι του, φαινόνταν να είναι ευτυχισμένος και μειδιούσε.

 

Ξαφνικά το φως δυνάμωσε τόσο και θαμπωμένοι κληρικός και νέος, δεν μπορούσαν να τον αντικρύσουν. Αυτό κράτησε μερικά λεπτά και μετά επανήλθε ο Γέροντας σε φυσιολογική κατάσταση.

 

Το ίδιο υπερφυσικό γεγονός είδε από το Ιερό και άλλος Ορθόδοξος αλλοδαπός ιερέας. Παρευρίσκονταν στην αγρυπνία συνολικά εικοσιπέντε άνθρωποι, αλλά ο Γέροντας «μεταμορφώθηκε» ενώπιον τριών!

 

Στο Άγιον Όρος πολλοί είναι αυτοί που δέχτηκαν τις ευεργεσίες του Αγίου Γέροντα και κατάλαβαν, ότι ο Χριστός δεν είναι μία αόρατη δύναμη, αφηρημένη, αλλά είναι Πρόσωπο που μας αγαπά. Ότι οι προσευχές των Αγίων έχουν τη δύναμη της πύρινης φλόγας, γιατί είναι καρπός σχέσης αγαπητικής, παντοτινής. Καρπός συνεχούς επικοινωνίας μαζί Του.

 

«Αυτός που κατορθώνει», έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος, «να έχει συνεχώς τον νου του στον Θεό, νιώθει και την παρουσία του Θεού δίπλα του, με όλη τη Θεία πατρική Του στοργή».

 

Κάθε συνάντηση με έναν αγιορείτη γέροντα είναι μία επαφή με τον θεόπτη Μωυσή. Κάνει τη ζωή σου «Όρος Σινά», τη μεταμορφώνει σε «Όρος Θαβώρ», όπου ακούγεται η φωνή του Θεού. Την καθιστά Άγιον Όρος, που επιβεβαιώνει την αιώνια Παρουσία Του.

 

(Μυστικοί ασκητικοί αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ. 182, 183)

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Βάδιζε Χωρίς Να Πατά Στη Γη

agios Paisios

Υπάρχει μαρτυρία Αγιορείτη ιερομονάχου περί τούτου, που επισκέφτηκε τον Γέροντα (Άγιο) Παΐσιο μαζί με ένα άλλο φιλικό του πρόσωπο το 1987 στο κελλάκι του στην Παναγούδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μαρτυρία αυτή βρίσκονταν έξω από τα σύρματα, χτύπησαν το σιδεράκι, φώναξαν και περίμεναν να βγει ο Γέροντας να τους ανοίξει το πορτάκι. Ξανακτύπησαν, αλλά απάντηση δεν πήραν καμία. Απόλυτη ησυχία επικρατούσε στην ερημιά. Συζητούσαν οι δυο τους για το νεκρωμένο ασκητικό σώμα του Γέροντα Παϊσίου που τους φαινόταν ως το πλησιέστερο σώμα προς το σώμα της αιωνιότητας. Περίμεναν με αγωνία να τους ανοίξει και προσπαθούσαν να ακούσουν κάποια κίνηση, κάποιον ήχο από το κελλάκι του. Είχαν τα αυτιά τους τεντωμένα και τις καρδιές τους ανοιχτές.

Ξαφνικά άκουσαν ψαλμωδίες από το κελί του. Ήταν πολλές φωνές μαζί και λεπτές. Ξεχώριζε ο ιερομόναχος που έλεγε το: «Άγιος…», «Άγιος...». Σταμάτησαν οι ουράνιες ψαλμωδίες και τότε βγήκε ο Γέροντας για να τους ανοίξει το πορτάκι της αυλής. Θυμάται ο παπάς το πρόσωπο του Γέροντα να είναι έντονα φωτεινό, τόσο που όμοιό του δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του. Γύρω μοσχοβολά τριμμένο χόρτο και βρεγμένο χώμα. Η αγωνία τους κορυφώνεται. Οι καρδιές τους χτυπούν δυνατά. Και τότε μία νέα μεγάλη έκπληξη τους περίμενε, όταν διαπιστώνουν ότι ο Άγιος Παΐσιος βάδιζε χωρίς να πατά στη γη! Ήταν μισό μέτρο πάνω από το χώμα, ενώ τους πλησίαζε με γοργά βήματα. Τον συνόδευε μία δυνατή ευωδία που κράτησε για ώρα.

Όταν συνέβη αυτό το γεγονός, ο ιερομόναχος και ο φίλος του ήταν φοιτητές της Θεολογίας. Ήταν νέοι σε ηλικία και ήθελαν να πάρουν την ευχή του Γέροντα. Η εμπειρία της συνάντησης, τα πνευματικά λόγια, οι συμβουλές του, τους βοήθησαν να γίνουν καλοί χριστιανοί και αργότερα ευσεβείς ιερείς.

Οι μυστικές αποκαλύψεις του Αγίου, το ανέλπιστο θαύμα που βίωσαν, το ότι κολύμπησαν μέσα στη θάλασσα των ευλογιών του Θεού, τους βοήθησαν να βιώσουν τις υπερβατικές καταστάσεις, χωρίς έπαρση και αλαζονεία.

Όλο το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, η φύση, ο χρόνος, ο τρόπος ζωής του Γέροντα, ήταν μαγνήτης για τους ανικανοποίητους πιστούς, τους κουρασμένους χριστιανούς. Το καταφύγιο κάποιων απαραμύθητων ψυχών.

 

(Μυστικοί ασκητικοί αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ. 180, 181, 182)

 

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Στους Αγίους Τόπους και στο Σινά

agios Paisios

Μετά το Πάσχα του 1982 ο π. Παΐσιος ξεκίνησε για το Σινά, ύστερα από πρόσκληση του Δαμιανού, ο οποίος είχε γίνει Αρχιεπίσκοπος Σιναΐου. Αρχικά πήγε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Παντού όπου πήγαινε βίωνε θεϊκές καταστάσεις. Τα έβλεπε όλα μέσα στο Άγιο Φως, συγκλονιζόταν και αλλοιώνονταν από τα θεία γεγονότα. Η ένταση των γεγονότων ήταν τέτοια που τον είχε «διαλύσει».

 

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι στο Όρος Θαβώρ, ενώ προσκυνούσε το αγιασμένο μέρος, κάτι υπερφυσικό του συνέβη. Βίωσε κάτι που ξεπέρασε «το μέτρον της ανθρωπότητας» και έφτασε σε περιοχές της Άνω Ιερουσαλήμ (Παράδεισος).

 

Στο Όρος των Ελαιών έπεσε γονατιστός και έκλαψε πικρά στην πέτρα που προσευχήθηκε ο Κύριος με αγωνία πριν τη σύλληψή Του. Την αγκάλιασε σφιχτά και έγινε ένα με αυτήν! Οι λυγμοί του ακούγονταν σαν θρήνος που προκάλεσαν εντύπωση στους φύλακες.

 

Στη συνέχεια πήγε στο Σινά για να βοηθήσει το Μοναστήρι. Βρήκε κατάλληλο τόπο διαμονής την Αγία Σκέπη, ένα ερημικό Κάθισμα (είδος κελιού εκτός του μοναστηριού, το οποίο ανήκει στο Μοναστήρι. Εκεί ο μοναχός ασκείται στα καθήκοντά του μόνος). Δεν έμεινε όμως για μεγάλο διάστημα για λόγους υγείας.

 

Την ημέρα της αναχώρησής του από το Άγιον Όρος για τα Ιεροσόλυμα αρρώστησε ο Γέροντας και είχε υψηλό πυρετό. Έτσι, έφτασε ασθενής στους Αγίους Τόπους. Στη διάρκεια μάλιστα του ταξιδιού με λεωφορείο από τα Ιεροσόλυμα προς το Σινά κρύωσε στους πνεύμονες, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει. Όταν έφτασε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ήταν σε κακά χάλια. Ο γιατρός του έκανε ενέσεις με κορτιζόνη που προκάλεσαν όμως αίμα στα έντερα. Έτσι σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στο κελί του, στο Άγιο Όρος.


(Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ. 76)

Σελίδα 1 από 5

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top