Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Η Θαυματουργική Δύναμη Της Σιωπής

 

PENTECOST

 

«Αν επιστρέψετε σε μένα και ηρεμήσετε μονάχα τότε θα σωθείτε. Μέσα στην ησυχία και στην εμπιστοσύνη θα βρείτε τη δύναμή σας» (Ησαΐας 30:15)

 

Τόσο η Αγία Γραφή, όσο και η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, έχουν να παρουσιάσουν Αγίους ανθρώπους που ο Κύριος χρησιμοποίησε για να δείξει τη δύναμή Του με σημεία και τέρατα. Το Συναξάρι είναι γεμάτο με τους τους θαυμαστούς βίους των Αγίων, στην ζωή των οποίων το Πνεύμα του Θεού φανέρωνε και φανερώνει την χάρη του Θεού στους ανθρώπους. Οι Άγιοι, ως άνθρωποι, συνήθιζαν να ζουν κάθε μέρα πειθαρχημένοι στη σιωπή και στην ακρόαση του Θεού.

 

Η μεγαλύτερη δύναμη που θαυματουργεί και κάνει τα αδύνατα δυνατά είναι η δύναμη της θείας σιωπής μπροστά στην παρουσία του Θεού. Η μεγαλύτερη ειρήνη που γεμίζει την καρδιά του ανθρώπου έρχεται, όταν αυτός με υπομονή προσμένει τον Κύριο στην πολύωρη προσευχή. Η καλύτερη θεραπεία, η πιο αποτελεσματική για όλες τις σύγχρονες ψυχικές αρρώστιες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η στεναχώρια, η μελαγχολία, και οι φοβίες, πραγματοποιείται, όταν ο άνθρωπος αποφασίζει να μείνει μόνος μπροστά στο Θεό.

 

Κατά τη σιωπηλή στάση μας μπροστά στο Θεό, ο Κύριος, με το Άγιο Πνεύμα, μας οδηγεί στην απαραίτητη αυτοεξέταση και μετάνοια μπροστά Του. Ο Χριστιανός που ειλικρινά παραθέτει στον Κύριο τη ζωή του, θα οδηγηθεί πρώτα από όλα στην ταπείνωση, στον εσωτερικό εκείνο ευλογημένο θρήνο για οτιδήποτε δεν είναι άγιο και καθαρό μέσα του. Αυτή η πρώτη και απαραίτητη ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μέσα μας θα προετοιμάσει τον Χριστιανό να δοθεί στον Θεό, να γεμίσει με το Άγιο Πνεύμα. Εκείνος θα τον φωτίζει, ώστε να είναι συνεπής με τον Κύριο, την Εκκλησία και τον κόσμο.

 

Περιμένοντας με υπομονή τον Κύριο στην προσευχή, ο Κύριος θα μας δείξει το θέλημά Του, όπως λέει και ο Ψαλμωδός: «Αναπαύου επί τον Κύριον και πρόσμενε Αυτόν» (Ψαλμ. 37:7).

 

† Μιχάλης Κανταρτζής

 Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε

 

PENTECOST

 

H σύγχρονη πνευματική κατάσταση της εποχής μας απαιτεί μία θεία επέμβαση. Μία καινούργια Πεντηκοστή, που θα σαρώσει την πολυποίκιλη και πολυδιάστατη αμαρτία και θα αναστήσει μέσα μας στην αποστολική ζωή της Καινής Διαθήκης.

 

Σήμερα, πρώτα από όλα και πάνω από όλα, χρειαζόμαστε τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα. Η σύγχρονη πνευματική κατάσταση των Χριστιανών πρέπει απαραίτητα να συγκλονιστεί από τη δύναμη και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη λύση δεν θα φέρει κανένα καλό αποτέλεσμα, μάλλον θα κάνει κακό, δημιουργώντας ψεύτικες και εφήμερες ελπίδες. «Πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί κατεβαίνον από του πατρός των φώτων» (Ιάκωβος 1:17).

 

Έχουμε λοιπόν ανάγκη μίας θείας αφύπνισης από τον ουρανό και όχι από την γη. Από την γη απαιτείται ειλικρινής συντριβή και μετάνοια, προσευχή, πολλή προσευχή και επιμονή εκζήτηση του ελέους του Θεού στη ζωή μας.

 

Η προσευχή στο Άγιο Πνεύμα, το γνωστό σε όλους μας «Βασιλεύ Ουράνιε» που γίνεται τις περισσότερες φορές από συνήθεια, πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά αλλά σταθερά, να κυριαρχεί στην καρδιά, στο νου και σε όλη μας την προσωπικότητα.

 

Με θείες ικεσίες, νύχτα και ημέρα, να ζητάμε το Άγιο Πνεύμα να έρθει και να σκηνώσει μέσα μας μόνιμα και για πάντα. Το Άγιο Πνεύμα επιθυμεί να έρθει και να καταλάβει τη ζωή μας. Επιθυμεί να μπει και να στήσει το θρόνο του Θεού στην καρδιά μας και να πάρει την απόλυτη εξουσία όλης μας της προσωπικότητας.

 

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο σύγχρονος Χριστιανός να συνειδητοποιήσει την απόλυτη ανάγκη που έχει για το Άγιο Πνεύμα, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Πρέπει ειλικρινά και συνειδητά και με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ζητήσει το Άγιο Πνεύμα. Ο Κύριος μας είπε: «Αν λοιπόν εσείς, παρ’ όλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σε όσους του το ζητούν» (Κατά Λουκάν 11:13).

 

Ο πνευματοφόρος Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γράφει πάνω σε αυτό: «Όσοι είστε ασφράγιστοι, τρέξτε. Όσοι ασημείωτοι, ελάτε γρήγορα να σημειωθείτε με το Πνεύμα. Να μην θελήσετε, να γίνετε αντίθεοι και θεομάχοι, άλλα ελάτε, προσκυνήστε και πέστε στα γόνατά σας και μη σηκωθείτε μέχρις ότου πάρετε τη δωρεά του Θεού, όπως και εμείς οι ανάξιοι πήραμε τη δική του χάρη» (Κατήχηση 2:34).

 

Ας δεχτούμε λοιπόν τα λόγια του Κυρίου και του δούλου Του, του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, και ας ταπεινωθούμε, ζητώντας με ειλικρίνεια το Άγιο Πνεύμα να έρθει και να σκηνώσει μέσα μας και να μας καθαρίσει από κάθε αμαρτία και από κάθε ανομία.

 

† Μιχάλης Κανταρτζής

 

 

 Ιούλιος – Αύγουστος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Γιατί είναι ανάγκη να είμαστε γεμάτοι με το Άγιο Πνεύμα;

Άγιου Συμεών του νέου Θεολόγου

 

agiopnevma

 

Είναι ανάγκη να είμαστε γεμάτοι με το Άγιο Πνεύμα:

 

- Για να ξαναπλάττονται οι άνθρωποι και να ξαναγίνονται καινούργιες και να αγιάζονται κατά τον νουν και την συνείδηση και όλες οι αισθήσεις, ώστε τελικά να μην έχουν διεφθαρμένη ζωή και να μην έχουν όρεξη για την αμαρτωλή ζωή.

 

Ανάγκη είναι να κάνει καθένας ό,τι μπορεί, για να λάβει άνωθεν αυτή την ευφροσύνη και δόξα από τον Χριστό, δηλ. την χάρη του Αγίου Πνεύματος, για να μην μπορεί πλέον να αμαρτάνει.

 

Κανείς δεν μπορεί να πει τον Χριστό Κύριο, παρά μόνο δια του Αγίου Πνεύματος.

 

Όταν δεν μπορούμε να δοξολογήσουμε τον Θεό, δεσμά κακίας και όχι ευφροσύνης έχουν καταλάβει την καρδιά μας.

 

Για να αποκτήσουμε ταπεινή και καθαρή καρδιά, διότι αυτοί που έχουν καθαρή καρδιά, θα δουν τον Θεό. Ταπεινή καρδιά έχει εκείνος που ζει την χάρη του Αγίου Πνεύματος με την οποία χάρη δίδεται φρόνηση, σοφία και σύνεση και μάθηση κι επιστήμη. Είναι η ψυχή που καθαρίστηκε με την χάρη του Αγίου Πνεύματος από κάθε αμαρτία.

 

Είναι η ψυχή που μετανόησε με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και εξομολογήθηκε τις αμαρτίες της και συντάχθηκε συνειδητά με τον Σωτήρα Χριστό και γεύεται το έργο της απολυτρώσεως Του.

 

Η Εκκλησία γεύθηκε, γεύεται και θα γεύεται την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και έχοντας αυτή την πείρα ομολογεί: «Το Άγιο Πνεύμα πάντοτε και αιώνια μεταλαμβάνεται με τις θείες ενέργειες του και δεν μεταλαμβάνει. Οδηγεί στην τελείωση και δεν τελειώνεται, παρέχει πνευματική πλήρωση και δεν έχει ανάγκη πληρώσεως, αγιάζει και δεν αγιάζεται, Θεώνει και δεν Θεώνται, είναι αόρατο, άχρονο, αχώρητο, αναλλοίωτο πρόσωπο.

 

Πάνω από κάθε έννοια ποιότητας, ποσότητας και μορφής. Είναι Παντοδύναμο.»

 

Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος μας συμβουλεύει: «Εμείς που παραδώσαμε ολοκληρωτικά τους εαυτούς μας στον Κύριο και αφιερωθήκαμε με την ψυχή και το σώμα στο Σταυρό του Χριστού, ας βιαστούμε να αποκτήσουμε τα αγαθά του Αγίου Πνεύματος.»

 

Και ο Κύριός μας, μας προσκαλεί με την γλυκιά αληθινή φωνή του: «Εάν κανείς διψά, ας έλθει σε μένα και ας πιεί. Εκείνος που πιστεύει σε μένα, καθώς είπε η γραφή, «θα τρέξουν από την κοιλιά του ποταμοί ζωντανού νερού». Αυτό το είπε δια το πνεύμα που θα ελάμβαναν εκείνοι που θα πίστευαν σε Αυτόν, διότι δεν είχε δοθεί ακόμη το Πνεύμα το Άγιο.» (Ιωάν. 7, 37-39).

 

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους μας και στον καθένα χωριστά. Δεν αναγκάζεται κανένας. Καλείται εκείνος που έχει πνευματική δίψα. Εκείνος που η ψυχή του δεν βρίσκει ανάπαυση στα υλικά αγαθά, στα ανθρώπινα επιτεύγματα, εκείνος που η συνείδησή του δεν βρίσκει ανάπαυση και αναζητεί κάτι ανώτερο. Καλείται εκείνος που είναι κουρασμένος και φορτωμένος, εσωτερικά, δεν έχει χαρά, ειρήνη και ελπίδα στην ψυχή του.

Μάρτιος - Απρίλιος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Θαύματα και επιστήμη

 

agiopnevma

 

Τα θαύματα είναι υπερφυσικές επεμβάσεις της θείας δύναμης στον κόσμο. Είναι οι ειδικές αποκαλύψεις της παρουσίας και δύναμης του Θεού. Ο Θεός αποκαλύπτεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και ιδιαίτερα με θαύματα. Τα θαύματα είναι υπέροχα φαινόμενα που συνοδεύουν την αποκάλυψη του Θεού στην Παλαιά, στην Καινή Διαθήκη και την ιστορία της Εκκλησίας.

 

Τα θαύματα είναι γεγονότα που συμβαίνουν πάνω από τους νόμους της φύσης. Ο νόμος της φύσης είναι ο θάνατος. Ο Κύριος όμως νικά τον θάνατο και ανασταίνει τον Λάζαρο. Τα θαύματα είναι αποτέλεσμα της επέμβασης του Θεού, του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα δεν δεσμεύεται από ανθρώπινους νόμους. Το μέγα θαύμα της Χριστιανοσύνης είναι η σύλληψη της Αγίας Παρθένου δι’ Αγίου Πνεύματος.

 

Η επιστήμη βασίζεται στη γνώση, στην εμπειρία, στο πειραματικό εργαστήριο, στον άνθρωπο εδώ κάτω στη γη. Κινείται στο ορατό, στο απτό. Είναι μια προσπάθεια από κάτω και βασίζεται στη λογική. Η επιστήμη δεν συγκρούεται με τη χριστιανική αλήθεια. Βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από την χριστιανική πίστη. Ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες. Οι σοφοί επιστήμονες παραδέχονται τους περιορισμούς τους.

 

Τα θαύματα, τα πραγματικά θαύματα που είναι για το καλό του ανθρώπου, είναι αποτέλεσμα της χριστιανικής πίστης και αλήθειας. Η χριστιανική αλήθεια είναι μοναδική. Μόνον ο Χριστός σώζει τον άνθρωπο και τον κάνει αιώνιο. Ο Θεός θαυματουργεί στο σώμα και στην ψυχή και θεραπεύει και ελευθερώνει μόνιμα τον άνθρωπο από τον σατανά, τις δαιμονικές δυνάμεις και τα πολλά σύγχρονα ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα.

 

Η χριστιανική πίστη έρχεται από πάνω. Είναι αποκάλυψη. Η επιστήμη και οι διάφορες άλλες θρησκείες ξεκινούν από κάτω. Τα θαύματα ανήκουν στην υπέρ-λογική, στο χώρο του υπεράνθρωπου και του υπερφυσικού, γιατί γίνονται από πάνω, από τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό.

 

Μιχάλης Κανταρτζής

 

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Το Άγιο Πνεύμα Μας Φωτίζει

 

agiopnevma

 

Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός».

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλό στην πνευματική ζωή του ανθρώπου. Οτιδήποτε καλό, χρήσιμο, ωφέλιμο και ευεργετικό για τον άνθρωπο, για την κοινωνία και για τα έθνη, προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα.

Για να επιστρέψει, λοιπόν, ο λαός μας στο Χριστό και στην Εκκλησία, θα πρέπει οι συνειδητοί χριστιανοί να προσεύχονται, ώστε το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει με δύναμη και να φέρει σε συναίσθηση, σε συντριβή και μετάνοια το λαό μας. Ο Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα, είναι η μοναδική ελπίδα μας για καλύτερες μέρες. Η προσευχή, λοιπόν, όλων μας που αγαπάμε τον Κύριο, πρέπει να είναι θερμή, συνεχής και με πίστη ότι ο Κύριος θα οδηγήσει πολλούς στο Χριστό και στην Εκκλησία.

Το Άγιο Πνεύμα ως ο μοναδικός χορηγός όλων των αγαθών, μπορεί και αλλάζει ριζικά τη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά και ενός ολόκληρου λαού. Η προσευχή μας πρέπει να είναι το Άγιο Πνεύμα να έλθει και να ελέγξει, να συγχωρήσει και να σώσει κάθε συμπατριώτη μας. Ο Κύριος θα φέρει «καιρούς αναψυχής» (Πράξεις 3:20) στη ζωή όλων μας και στην Πατρίδα μας, όταν όλοι όσοι αγαπούμε τον Κύριο προσευχόμαστε νύχτα – μέρα να έρθει το Άγιο Πνεύμα, να μας καθαρίσει με το αίμα του Ιησού Χριστού και να κυριαρχήσει στη ζωή μας.

Ο καλός Πατέρας, ο Θεός και Κύριός μας, υπόσχεται ότι οπωσδήποτε θα δώσει το Άγιο Πνεύμα στον καθένα που θα το ζητήσει. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: «Αν εσείς, παρόλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα σε όσους το ζητούν, πόσο μάλλον ο ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σ’ αυτούς που το ζητούν» (Λουκάς 11:13). Ναι. Ο Θεός θέλει να μας δώσει το Άγιο Πνεύμα, ώστε ο λαός μας να γυρίσει πίσω στις πνευματικές του ρίζες, στη ζωή των αγίων προφητών, Αποστόλων και Πατέρων της Εκκλησίας.

Το Άγιο Πνεύμα, το τονίζουμε και πάλι, επιθυμεί ο κάθε άνθρωπος να ελευθερωθεί από τα βάρη του, το άγχος του, τις καταθλίψεις του, τα πάθη του, τις ενοχές του. Η δύναμη του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας είναι η πρώτη μεγάλη ανάγκη μας. Χρειαζόμαστε απαραίτητα τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα. Μόνο με τον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αληθείας, μπορούμε να γίνουμε καινούργια δημιουργήματα (Λουκ. 5:17).

 

 

Μιχάλης Κανταρτζής

Σελίδα 1 από 4

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top