ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (9)

Η Ευτυχία

jesus knocking

Eυτυχία σημαίνει εσωτερική γαλήνη, ανάπαυση, ευχαρίστηση, χαρά, ειρήνη και μόνιμη ψυχική ικανοποίηση. Η ευτυχία και η ευτυχισμένη ζωή είναι ένας από τους κύριους σκοπούς του ανθρώπου. Ένας πολύ πλούσιος είπε: «Νόμισα ότι το χρήμα θα ήταν ικανό να αγοράσει την ευτυχία, αλλά έχω απογοητευτεί τρομερά. Νιώθω ότι η ζωή μου έχει τελειώσει για μένα». Και μια φημισμένη ηθοποιός του κινηματογράφου μιλούσε με την παρακάτω πικρία: «Έχω χρήμα, ομορφιά, γοητεία και δημοτικότητα. Παρ’ όλα αυτά είμαι σε άθλια κατάσταση. Γιατί;»

Η ευτυχία και η ευτυχισμένη ζωή που μάταια την αναζητά ο άνθρωπος στις επιτυχίες και στα υλικά μέσα, υπάρχει έξω απ’ αυτόν και έξω από τον υλικό και διανοητικό κόσμο. Η ευτυχισμένη ζωή, σαν μια μόνιμη και πλούσια σε περιεχόμενο καθημερινή εμπειρία, είναι αποκλειστική περιουσία του Θεού. Η ευτυχία του Θεού γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου. Του δίνει αναλλοίωτη αξία στη ζωή, που δεν στηρίζεται στις καταστάσεις. Είναι μια ευτυχία που συνέχεια μεγαλώνει, που δεν κλονίζεται από αποτυχίες. Μία ευτυχία που δίνει εσωτερική, ανακούφιση, ειρήνη και χαρά, γιατί είναι ριζωμένη στα βάθη της αγάπης του Θεού.

Την ευτυχία αυτή την έφερε στη γη ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός όταν σταυρώθηκε για τη σωτηρία μας. Την σωτηρία αυτή την αποκτάει κάθε άνθρωπος, όταν με ειλικρινή μετάνοια για τις αμαρτίες του και με πίστη στο σωτήριο έργο του Χριστού στο σταυρό ζητάει από τον Κύριο Ιησού Χριστό να τον κάνει έναν καινούργιο άνθρωπο.

Στην ταραγμένη, κενή και άχαρη εποχή μας, ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να καταλάβει ότι η ευτυχία είναι Πρόσωπο και όχι άπιαστο βίωμα. Είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Είναι το μοναδικό Πρόσωπο που έζησε στη γη και απέδειξε με τη ζωή του, τα θαύματά Του και την χωρίς όρια αγάπη του για τον άνθρωπο, τη σταύρωση και την ανάστασή Του, ότι και θέλει και μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Προσκαλεί, λοιπόν, με αγάπη και πόνο ψυχής τον άνθρωπο να έρθει σ’ Αυτόν να τον κάνει καινούργιο και ευτυχισμένο άνθρωπο. Η πρόσκλησή Του είναι: «Ελάτε σε μένα όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω. Ελάτε και θα αναπαυτεί η ψυχή σας» (Ματθ. 11:28). «Ελάτε και θα σας δώσω μια καινούργια και άφθονη ζωή» (Ιωάν.10:10)

Κάθε άλλη ευτυχία, εκτός από την ευτυχία που δίνει δωρεάν ο Ιησούς Χριστός, είναι εφήμερη και οδηγεί στην απογοήτευση, στο άγχος και στην κατάθλιψη. Όσοι, με συναίσθηση της αμαρτωλότητας μας και με πίστη στο έργο του Χριστού στο σταυρό, ζητήσαμε τη σωτηρία μας, ο Κύριος μας την έδωσε και μας έκανε καινούργιους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Μιχάλης Κανταρτζής

Η Πίστη

agionpantonts11024768
Οι Άγιες Πάντες

H πίστη είναι η πνευματική κατάσταση της προσωπικότητάς μας, που η αξία της είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλη πνευματική αξία. Βέβαια, με τη λέξη «πίστη» δεν εννοούμε την επιπόλαιη παραδοχή κάποιου «πιστεύω» ή δόγματος, ούτε την παραδοχή κάποιας φιλοσοφικής θεωρίας που περιέχει σπέρματα αλήθειας, αλλά εννοούμε την πίστη εκείνη που δημιουργεί τεράστια, βαθιά και υπέροχα αποτελέσματα στη ζωή μας και στην κοινωνία. Εννοούμε την πίστη που έχει αντικείμενο και στήριγμα τον Θεό, τον Παντοδύναμο, τον Παντογνώστη και Πανάγαθο. Η πίστη αυτή σε έναν τέτοιο Θεό είναι υπερλογική και υπερφυσική και δημιουργεί υπερλογικά και υπερφυσικά αποτελέσματα.

Η πίστη δεν είναι αυθυποβολή. Δεν στηρίζεται, δεν βγαίνει από τον εαυτό μας. Είναι έξω από μας. Είναι από τον Θεό και κατευθύνεται στον Θεό. Ο Θεός δίνει πίστη σε όσους τη θέλουν και τη ζητούν. Η πίστη είναι πάνω από την ανθρώπινη λογική, τη γνώση και την επιστήμη και δεν συγκρούεται μ’ αυτές. Η πηγή της πίστης και το αντικείμενό της είναι ο Θεός.

Όποιος θέλει να ζήσει μια υπέροχη ζωή, θα τη ζήσει οπωσδήποτε, αφού βέβαια αποφασίσει να πιστέψει στον Χριστό και εμπιστευτεί τη ζωή του σ’ Αυτόν. Μόνον ο Θεός μπορεί να δώσει στον άνθρωπο μια τέτοια ζωή. Και τη ζωή αυτή τη δίνει σε όποιον ειλικρινά παραδέχεται ότι απέτυχε να ζήσει μια τέτοια ζωή, ταπεινώνεται μπροστά στον Θεό και με εμπιστοσύνη παραδίδει τον εαυτό του σ’ Αυτόν.

Τον Θεό βέβαια δεν Τον είδε κανένας. Έτσι, κάθε άνθρωπος διστάζει να εμπιστευτεί κάποιον που δεν έχει δει. Ο Ιησούς Χριστός όμως, είδε τον Θεό. Όποιος εμπιστεύεται τη ζωή του στον Χριστό, την εμπιστεύεται στον Θεό και αποκτά μια νέα ζωή με καινούργιες δυνάμεις, με νέους ορίζοντες και σε διαστάσεις επιτυχιών αφάνταστα μεγάλες. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, που ποτέ δεν είπε ψέματα, δήλωσε και είπε ότι «Αυτός που έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα (Θεό)» (Ιωάν. 14:9). «Εγώ και ο Πατέρας (Θεός) είμαστε ένα» (Ιωάν. 10:30). «Κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα, παρά μόνο αν περάσει από μένα» (Ιωάν. 14:6).

Το μυστικό, λοιπόν, της ουσίας και της δύναμης της πίστης βρίσκεται στην πίστη στον Ιησού Χριστό ως το μοναδικό Σωτήρα. Οι Πατέρες της Εκκλησίας παρουσιάζουν τον Ιησού Χριστό ως «τον Έναν» και «Μοναδικό». Ο Ιερός Χρυσόστομος έλεγε για τον Ιησού Χριστό ότι είναι «η Αυτοαλήθεια, η Αυτοπηγή, το Αυτοφώς και η Αυτοζωή». Με τον Χριστό στη ζωή σου γίνεσαι καινούργιος άνθρωπος. Για αιώνες τώρα, ο Θεάνθρωπος ξαναδημιουργεί τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο πρόσωπο ούτε άλλη τέτοια δύναμη στο σύμπαν και στους αιώνες που να μπορεί να δημιουργήσει ένα καινούργιο μυαλό, μια καινούργια καρδιά, μια νέα δύναμη θέλησης. Ο άνθρωπος που έχει τον Χριστό μέσα του, έχει τη δύναμη της θείας πίστης να δημιουργήσει καινούργιους κόσμους, να μετακινήσει βουνά και ακόμα, σύμφωνα με τα λόγια του Ιησού Χριστού, να κάνει παραπάνω απ’ ό,τι Αυτός ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός έκανε. Διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ότι ο Χριστός είπε: «Σας βεβαιώνω πως αυτός που πιστεύει σ’ εμένα, θα κάνει κι εκείνος τα ίδια έργα που κάνω εγώ και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερα από αυτά, γιατί εγώ πηγαίνω κοντά στον Πατέρα» (Ιωάν. 14:12). Πράγμα που έγινε με τους Άγιους Πάντες, την εικόνα των οποίων βλέπουμε παραπάνω.

Ηρεμία Και Γαλήνη

sifounas

υπερένταση και το στρες της εποχής μας έχουν κατακτήσει και κατακτούν το ήρεμο ιερό της ψυχής μας και του νευρικού μας συστήματος. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που ήταν άγνωστο πριν 40-50 χρόνια, σήμερα κάνει τρομερό και καταστρεπτικό έργο στον άνθρωπο.

Η σύγχρονη, πολυδιάστατη και πλούσια σε υλικά αγαθά και δραστηριότητες ζωή δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση στον άνθρωπο της εποχής μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος παραμένει νευρικός, αγχώδης, καταθλιπτικός και φορτωμένος με πραγματικά και φανταστικά βάρη, ψάχνοντας να βρει καινούργιους τρόπους να ξεδώσει και να εκτονωθεί.

Βασική, λοιπόν, και απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου σήμερα είναι να ηρεμήσει. Ο Πασκάλ πάνω σ’ αυτό είπε: «Ένας από τους λόγους που ο άνθρωπος δημιουργεί προβλήματα στη ζωή είναι η ανικανότητά του να ηρεμήσει». Πολλές λανθασμένες αποφάσεις μας οφείλονται στο ταραγμένο μας μυαλό. Η ηρεμία και η γαλήνη της ψυχής είναι η πηγή αποτελεσματικών δραστηριοτήτων. Ο Έντγουιν Μάρκον είπε κάτι πολύ αληθινό: «Μέσα στην καρδιά του κυκλώνα που σχίζει τον ουρανό, υπάρχει ένας κεντρικός χώρος ηρεμίας. Από το κέντρο αυτό της ηρεμίας του κυκλώνα πηγάζει η δύναμή του». Για να μπορέσει, λοιπόν, ο άνθρωπος σήμερα να κυριαρχεί στις καταστάσεις που δημιουργούν υπερεντάσεις, νεύρα και άγχος, θα πρέπει να μάθει να γίνει κυρίαρχος της εσωτερικής του γαλήνης και ηρεμίας.

Το εσωτερικό δράμα του σύγχρονου ανθρώπου, όσο και να οφείλεται στη διαμόρφωση της σύγχρονης ζωής, έχει τις ρίζες του στην απομάκρυνσή του από τον Θεό, που είναι η γαλήνη και η ηρεμία, η χαρά και η πηγή της μοναδικής όμορφης ζωής (Ιωάν. 10:10). Η μόνιμη εμπειρία της ηρεμίας που κυριαρχεί στο σώμα, στην καρδιά, στο νου και στο πνεύμα του ανθρώπου, αποκτάται όταν ο άνθρωπος «ξαναδημιουργείται» από τον Θεό: «Όποιος είναι του Χριστού είναι καινούργιο δημιούργημα. Τα παλαιά πέρασαν, όλα έγιναν καινούργια» (Β΄ Κορινθ. 5:17). Με τη δύναμη του Θεού μπορεί και αντιμετωπίζει οτιδήποτε αρνητικό, δύσκολο και αδύνατο. Ο Θεός έχει τη δύναμη, που βγαίνει από τη γαλήνη και την ηρεμία.

Όταν έχεις προσωπική γνώση και σχέση με τον Θεό, τότε οι ιδιότητες της Παντοδυναμίας, της Παντογνωσίας και της Πανσοφίας του Θεού επιδρούν στη ζωή σου. Ο Θεός της αγάπης τοποθετεί τις θείες δυνάμεις της ηρεμίας και της γαλήνης στη ζωή σου. Έτσι, καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να σε εξουσιάζει. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός στους ταραγμένους μαθητές Του, όπως και σε μας, λέει: «Ειρήνη σας αφήνω, την δική μου ειρήνη σας δίνω, όχι όπως ο κόσμος δίνει. Ας μη ταράζεται η καρδιά σας, ούτε ας δειλιά» (Ιωάν. 14:27). Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μέσα στους αιώνες μεταμορφώνει τους ταραγμένους, αγχώδεις και καταθλιπτικούς, σε ήρεμους και γαλήνιους. Η φωνή της αγάπης και της δύναμής Του στην ανεμοθύελλα ακούγεται σήμερα: «Σιώπα, φιμώσου» και η ανεμοθύελλα υποτάχτηκε στη φωνή του και «σταμάτησε ο άνεμος κι έγινε απόλυτη γαλήνη» (Μάρκος 4:39).

Αυτή την απόλυτη γαλήνη τη δίνει μόνον ο Ιησούς Χριστός σε κάθε ταραγμένο που ταπεινά θα τη ζητήσει. Όταν ο άνθρωπος παραδώσει τον εαυτό του στον Θεό και εξουσιαστεί από Αυτόν, τότε αόρατα, αλλά δυναμικά, ο υπέροχος Αυτός Θεός της αγάπης τον φροντίζει, τον προστατεύει, τον φωτίζει να λύνει με ηρεμία τα προβλήματά του. Το μυαλό του ανθρώπου του Θεού δεν «μπλοκάρεται» από την υπερένταση. Με τη βοήθεια της θείας, υπεράνθρωπης δύναμής Του οδηγείται σε λύσεις, που μόνον ο Θεός μπορεί και δίνει.

Ο Θεός δεν είναι αδιάφορος στην επιδημία της υπερέντασης, του άγχους και της κατάθλιψης. Το πρόβλημα δεν είναι στον Θεό, ούτε προέρχεται από τον Θεό. Το πρόβλημα είναι στον άνθρωπο και στη σύγχρονη ζωή που διαμορφώθηκε από την επιστημονική περίοδο που πήγε πάρα πολύ μπροστά, όμως αφήνοντας τον άνθρωπο κενό εσωτερικά και αβοήθητο. Ο Θεός και μόνον ο Θεός έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ηρεμήσει το σύγχρονο άνθρωπο και να τον ελευθερώσει από τα άγχη, τις καταθλίψεις και την καταστρεπτική υπερένταση.

Μιχάλης Κανταρτζής

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Η Ελπίδα

elpida

Eλπίδα! Μια λέξη που αξίζει να γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στο νου και στην καρδιά του ανθρώπου. Ελπίδα! Είναι λέξη δυναμική, που πάντοτε κοιτάζει μπροστά με θάρρος και αισιοδοξία.

Ο Αμερικανός καρδιολόγος Μ. Γουίλσον είπε: «Η ελπίδα είναι το φάρμακο που χρησιμοποιώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η ελπίδα μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν κάθε τι.»

Σ’ ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στον Κορεατικό πόλεμο παρουσιάστηκε το φαινόμενο να πεθαίνουν οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι σε 48 ώρες, χωρίς κάποια οργανική ασθένεια. Οι αιχμάλωτοι που έμειναν σε σκηνές τον χειμώνα, έριχναν μια κουβέρτα στο κεφάλι τους, κάθονταν ακίνητοι για 48 ώρες και πέθαιναν.

Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι που ερεύνησαν το φαινόμενο αυτό, ανακάλυψαν ότι η αιτία του θανάτου ήταν η απελπισία που τους είχε καταλάβει από την απάνθρωπη ζωή που ζούσαν. Δεν είχαν καμία ελπίδα να ζήσουν και έτσι οδηγούσαν σε 48 ώρες τον εαυτό τους στο θάνατο. Από έρευνα που έκαναν σε αυτούς που έζησαν, διαπίστωσαν ότι όσοι πήγαιναν στα παιδικά τους χρόνια σε κατηχητικά σχολεία ή στην Εκκλησία, όσοι είχαν πίστη στο Θεό, έλπιζαν στο Θεό και δεν απελπίστηκαν, δεν οδήγησαν τον εαυτό τους στο θάνατο.

Η σύγχρονη ζωή είναι φορτωμένη από πολλές και διαφορετικές πιέσεις, που κάθε μέρα επιδρούν αρνητικά σε εκατομμύρια ανθρώπους και τους κάνουν να απογοητεύονται, να απελπίζονται και να δημιουργούν άγχη, καταθλίψεις, φοβίες και μελαγχολίες. Ζούμε στην εποχή του ψυχικού πόνου, της αφόρητης καταπίεσης, της πίεσης του χρόνου, της εργασίας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών αναγκών και άλλων πολλών και διαφόρων πιέσεων, που κάνουν το σύγχρονο άνθρωπο να χάνει το θάρρος του, να απελπίζεται κάθε μέρα πιο πολύ και καμιά φορά χωρίς σοβαρή αιτία.

Αντίθετα, αυτοί που έχουν ελπίδα, αυτοί που πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον, ανεβαίνουν ψηλότερα από τα σύγχρονα εμπόδια, γίνονται οι άνθρωποι που εμπνέουν την αισιοδοξία, την πίστη στην νίκη και τη διάθεση για αγώνα και επιτυχία. Η ελπίδα είναι μια δυναμική πραγματικότητα που οδηγεί κάθε ταλαιπωρημένο και απογοητευμένο άνθρωπο να κοιτάζει μπροστά με θάρρος και αισιοδοξία. Η ελπίδα μας κρατάει στη ζωή, μας εμψυχώνει, ανοίγει καινούργιους δρόμους σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αν, λοιπόν, η ανθρώπινη ελπίδα βοηθάει πολύ τον άνθρωπο, η ελπίδα στον Μόνο Αληθινό Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό κάνει θαύματα, υπερφυσικές πράξεις που μεταμορφώνουν τον άνθρωπο που αναγέννησε ο Θεός και τον κάνει υπερνικητή.

Η ελπίδα του Θεού δίνει στον άνθρωπο δύναμη, τον οδηγεί στη νίκη και στο θρίαμβο. Η ελπίδα μας και η εμπιστοσύνη μας στο Θεό θαυματουργεί. Ο άνθρωπος του Θεού με χαρά και αισιοδοξία φωνάζει: «Διατί είσαι περίλυπος ψυχή μου και διατί ταράττεσαι εντός μου; Έλπιζε επί τον Θεόν, επειδή έτι θέλω υμνεί Αυτόν. Αυτός είναι η σωτηρία του προσώπου μου και ο Θεός μου» (Ψαλμός 42:11).

Οποιοδήποτε κι αν είναι το πρόβλημα του ανθρώπου, όταν ελπίζει στο Θεό θα έρθει ο χρόνος που θα δοξάσει το Θεό για τη λύση του προβλήματός του. Όταν ο άνθρωπος γνωρίζει το Θεό και ζει κάθε μέρα με το Θεό, του δίνει τη δύναμη, την αισιοδοξία, την πίστη και την ελπίδα για τη νικηφόρα αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Ο άνθρωπος που ζει με το Θεό και για το Θεό, δεν απελπίζεται. Ο Θεός που είναι «πηγή της ελπίδας» (Ρωμ.15:13) κατοικεί μέσα του και του δίνει δύναμη να αντιμετωπίσει με ελπίδα τις αντίξοες περιστάσεις.

Μιχάλης Κανταρτζής

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Η Ειρήνη

EIRHNH

Η ειρήνη, είναι η πιο πολύτιμη και η πιο σπάνια αρετή της σύγχρονης ζωής. Ο άνθρωπος πίστεψε ότι με την ευημερία, με τα υλικά αγαθά και με τις διάφορες δραστηριότητές του, θα αποκτήσει την ειρήνη της ψυχής και θα ζήσει ήρεμος και ευτυχισμένος.

Αντίθετα, έγινε πιο ταραγμένος, με άγνωστο μέχρι τώρα άγχος, με καταθλίψεις και μελαγχολίες. Στην απελπιστική αυτή κατάσταση, ο Ιησούς Χριστός, ο «Άρχοντας της ειρήνης» (Ησαΐας 58:6), έρχεται και προσκαλεί τον άνθρωπο να πιστέψει σ’ Αυτόν για να βρει την σίγουρη και την πολυπόθητη ειρήνη που μάταια ζητάει μακριά απ’ Αυτόν. Η πραγματική ειρήνη είναι πρόσωπο. Είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος της ζωής και του θανάτου. Ο Μόνος που έχει αποδειχτεί ότι έχει την ειρήνη και μπορεί να τη δώσει σ’ όσους Του τη ζητούν.

Ο Θεάνθρωπος, στο σύγχρονο αγχώδη άνθρωπο, δίνει τη δική Του ειρήνη, όχι όπως ο κόσμος τη δίνει. Στους ταραγμένους μαθητές Του, όπως και σε κάθε ταραγμένο, λέει: «Ειρήνη σας αφήνω, τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δεν σας τη δίνω εγώ όπως τη δίνει ο κόσμος» (Ιωάν. 14:27). Η ειρήνη που δίνει ο Θεάνθρωπος είναι γνήσια, εσωτερική, βαθιά, μόνιμη και απαλλαγμένη από την ανθρώπινη αδυναμία. Την ειρήνη αυτή τη ζει κάθε συνειδητός χριστιανός. Είναι η ειρήνη του Θεού. Η ειρήνη της ψυχής και της συνείδησης, ο ουρανός στην καρδιά του ανθρώπου του Θεού. Είναι η ειρήνη που κάνει κάθε φορτίο της ζωής ελαφρό, κάθε δυσκολία, ευκολία, κάθε αδύνατο, δυνατό.

Η υπερφυσική θεϊκή και ουράνια ειρήνη του Θεού, είναι ο φύλακας και ο φρουρός κάθε σύγχρονης επίθεσης στον ιερό χώρο της καρδιάς του συνειδητού χριστιανού. Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό» (Φιλιπ. 4:7). Αυτή είναι η μοναδική και υπέροχη αλήθεια. Η ειρήνη του Θεού ξεπερνά κάθε ανθρώπινη σύλληψη. Δεν υπάρχει πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον σύγχρονο ταραγμένο άνθρωπο. Δεν είναι μια απλή ανθρώπινη ειρήνη κατανοητή στο μυαλό του ανθρώπου. Είναι η ειρήνη του Θεού που έφερε ο Κύριος Ιησούς Χριστός με το λυτρωτικό Του έργο πάνω στο σταυρό. Εκεί στο σταυρό συμφιλίωσε μια για πάντα τον άνθρωπο με το Θεό. Η συμφιλίωση αυτή γίνεται πραγματικότητα στη ζωή του, όταν ο άνθρωπος με ειλικρινή συντριβή και μετάνοια, με πίστη στο Χριστό και το έργο Του επάνω στο σταυρό, ζητάει τη σωτηρία. Ο Απ. Παύλος βροντοφωνάζει: «Ο Χριστός είναι η ειρήνη μας» (Εφεσ. 2:14,17).

Ο άνθρωπος που ζητάει την ειρήνη Του με μετάνοια και πίστη στο Χριστό, γίνεται ένας καινούργιος άνθρωπος. Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που έχει «σκηνώσει» μέσα του δεν φοβάται τις καταστρεπτικές δυνάμεις της κατάθλιψης και του άγχους. Ενώ κι αυτός, όπως όλοι οι άνθρωποι, βομβαρδίζονται με τις ίδιες αρνητικές και καταστρεπτικές πιέσεις της σύγχρονης ζωής, νιώθει μέσα του τη θεϊκή δύναμη της ειρήνης του Θεού να τον φυλάγει, να τον προστατεύει και να τον κρατάει ήρεμο. Ο άνθρωπος του Θεού, ο καινούργιος και αναγεννημένος από το Άγιο Πνεύμα άνθρωπος, έχει μια εσωτερική γαλήνη που δεν συλλαμβάνεται με το ανθρώπινο μυαλό και δεν εκφράζεται με ανθρώπινα λόγια. Έχει την ειρήνη του Θεού που δεν είναι γήινη, αλλά ουράνια από το Θεό δοσμένη σε κάθε ειλικρινά μετανοημένο άνθρωπο. Την ειρήνη αυτή χρειάζεται απαραίτητα ο σύγχρονος ταραγμένος άνθρωπος.

Μιχάλης Κανταρτζής

Σελίδα 1 από 2

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top