Ιεραποστολικό Έργο στην Μπούνια του Ν.Α. Κονγκό
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιεραποστολικό Έργο στην Μπούνια του Ν.Α. Κονγκό

 

Ο π. Τιμόθεος Ντούμπα γεννήθηκε στη Κανάνγκα του Κονγκό το 1972. Είναι υιός Ορθοδόξου Ιερέως, βαπτίστηκε Ορθόδοξος από τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και του Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό).

 

Εκάρη μοναχός το 1999 με το όνομα Παΐσιος (προς τιμή του Οσίου Γέροντα Παϊσίου, τον οποίο γνώριζε προσωπικώς και συχνά-πυκνά επισκεπτόταν στην Παναγούδα) από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο στην Κανάνγκα. Το 2007 χειροτονείται Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος στην Κανάνγκα από τον τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο.

 

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 έτη ο Γενικός Διοικητικός Γραμματέας. Έκανε μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι), ως και πολλές επεξεργασίες Ι. Ακολουθιών και λειτουργικών βιβλίων στα Γαλλικά. Γνωρίζει δε απταίστως και την ελληνική γλώσσα.

 

Το 2011 χειροτονείται Ιερέας στην Αλεξάνδρεια από  τον  Θεοφιλέστατο Άγιο Μαραιώτιδος κ. Γαβριήλ. Την επομένη ημέρα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος  Β΄  τον προχειρίζει  σε Αρχιμανδρίτη. Το ίδιο έτος διορίζεται Υπεύθυνος Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Congo με Έδρα την πόλη Bunia του Ανατολικού Congo, όπου εργάζεται από τότε ιεραποστολικώς. Το 2013 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τον προχειρίζει σε Πνευματικό- Εξομολόγο.

 

Η Αδελφότητά μας αγκάλιασε το έργο του από το 2018 και το ενισχύει. Παρακάτω δημοσιεύονται χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το ιεραποστολικό του έργο:

kongko1kongko2

 

kongko3kongko4

 

kongko5kongko6

 

kongko7kongko8

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top