Η Συμφέρουσα Απάντηση Στην Προσευχή
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2020

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH

Η Συμφέρουσα Απάντηση Στην Προσευχή

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

prosefxi

Λέτε, γιατί δεν ανταποκρίνεται ο Θεός στις προσευχές και στις παρακλήσεις μας; Θα απαντήσω γι’ άλλη μια φορά ακόμη. Διότι, συνήθως, Του ζητάμε πράγματα βλαβερά, νομίζοντας πως είναι και καλά και ωφέλιμα. Αλλά ποιος γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον μας; Όχι, άνθρωπέ μου, δεν γνωρίζεις καλύτερα από τον Θεό το συμφέρον σου. Εκείνος είναι που το γνωρίζει καλύτερα, και γι’ αυτό δεν εισακούει την προσευχή σου και δεν απαντάει στο αίτημά σου.

Αν οι γονείς δεν δίνουν πάντα στα παιδιά τους ό,τι τους ζητούν, όχι βέβαια επειδή τα μισούν, μα επειδή απεναντίας τα αγαπούν υπερβολικά, πολύ περισσότερο από τους γονείς μας ο Θεός και μας αγαπά και μας φροντίζει, και απ’ όλους γνωρίζει καλύτερα ποιο είναι το καλό μας.

Όταν, λοιπόν, αποκάνεις προσευχόμενος στον Κύριο κι Εκείνος δεν σου απαντά στην ικεσία σου, μην παραπονιέσαι. Ξεχνάς πόσες φορές εσύ άκουσες κάποιο φτωχό να σε παρακαλεί να τον βοηθήσεις και δεν του έδωσες σημασία; Και αυτό το έκανες από σκληρότητα, ενώ ο Θεός το κάνει από φιλανθρωπία. Ωστόσο, ενώ δεν δέχεσαι να κατηγορήσουν εσένα, που από σκληρότητα δεν άκουσες το φτωχό, κατηγορείς όμως τον Θεό, που από φιλανθρωπία και αγάπη δεν σε ακούει.

Είπα, όμως προηγουμένως ότι κι όταν ακόμα δεν σε ακούει, η ωφέλειά σου από την προσευχή είναι μεγάλη. Γιατί, προσευχόμενος και παρακαλώντας τον Θεό έχεις δύο κέρδη. Το ένα, έχεις επικοινωνία με τον Θεό και η καρδιά σου είναι πάντα ζεστή από την παρουσία Του και το δεύτερο, ελαχιστοποιείς τις αφορμές για να αμαρτάνεις. Διότι, άνθρωπος που προσεύχεται και επικοινωνεί με τον Θεό, υψώνει το νου του στον ουρανό και ικετεύει τον Κύριο, γίνεται ανώτερος από τα ανθρώπινα πάθη, αποκτάει πνευματικά ενδιαφέροντα και δεν δένεται με τα υλικά πράγματα.

«Προσευχή», Πρεσβ. Ηλίας Γ. Διακουμάκος

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top