Ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος  -  Οκτώβριος  2024

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 
Ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου


PENTECOST

 

 

Σύμφωνα με τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ ο αληθινός σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

 

Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος προσθέτει ότι η χάρις αναπτύσσεται στον άνθρωπο εκείνον, ο οποίος θα γίνει κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και γίνεται ένα με την ουσία του, όπως το προζύμι με το ζυμάρι.

 

Γι’ αυτό η Εκκλησία μας ονομάζει το Άγιο Πνεύμα Θεόν και Θεοποιούν και ψάλλει κατά τον όρθρο των Κυριακών: Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται, λαμπρύνεται τη Τριαδική Μονάδι, ιεροκρυφίως, δηλαδή κάθε ψυχή αποκτά δια του Αγίου Πνεύματος ζωή, ανυψώνεται δια της καθάρσεως και λαμπρύνεται μυστικώς δια της ελάμψεως του φωτός της Αγίας Τριάδος.

 

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός τόνισε τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου να ζητήσει και να δεχτεί το Άγιο Πνεύμα να έρθει και να γεμίσει τη ζωή του. Στην τελευταία ημέρα της πιο λαμπρής γιορτής, ο Θεάνθρωπος στάθηκε μπροστά στο πλήθος και φώναξε: όποιος διψάει να ‘ρθει σε Μένα και να πιεί. Μέσα από εκείνον που πιστεύει σε Μένα, καθώς λέει η Γραφή, ποτάμια ζωντανού νερού θα τρέξουν. Αυτό το είπε ο Ιησούς εννοώντας το Πνεύμα που θα έπαιρναν όσοι είχαν πιστέψει σ’ Αυτόν (Ιωαν. 7:37-39).

 

Το Άγιο Πνεύμα είναι το νερό της ζωής, που καθαρίζει την ψυχή του ανθρώπου και τη γεμίζει με την αγία και δυναμική του παρουσία. Το Άγιο Πνεύμα μετατρέπει τον σύγχρονο αγχωμένο άνθρωπο, σε άνθρωπο χαρούμενο και εσωτερικά ελεύθερο. Το Άγιο Πνεύμα κάνει τον νεκρό πνευματικά άνθρωπο, ζωντανό και ολοκληρωμένο. Το Άγιο Πνεύμα είναι η πρώτη μεγάλη και απαραίτητη ανάγκη κάθε ανθρώπου, γιατί είναι η πηγή όλων των αγαθών.

 

† Μ. Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top