Μάϊος - Ιούνιος 2026
Οι Μακαρισμοί του Χριστού
Πολλές φορές οι Χριστιανοί παρακαλούμε τον Θεό να μας βοηθήσει σε κάποια θέματα της ζωής μας. Μπορεί, όμως, να μην γνωρίζουμε το τι μας έχει ήδη πει ο Χριστός σχετικά με την επιτυχημένη ζωή. Μα πώς θα το μάθουμε; Ένας απλός τρόπος είναι να αποκτήσουμε την ευλογημένη συνήθεια να μελετάμε την Αγία Γραφή.
Εάν ανοίξουμε στα Ευαγγέλια, θα βρούμε τους μακαρισμούς του Χριστού. Ουσιαστικά, ο Θεός θέλησε να μας δώσει πρακτικές συμβουλές για μια επιτυχημένη ζωή και είπε τα παρακάτω. Εάν δώσουμε λίγο χρόνο στο εαυτό μας θα παρατηρήσουμε ότι σε κάθε μακαρισμό υπάρχει και μια υπόσχεση, πχ στον 4ο μακαρισμό (βλ. παρακάτω) αναφέρει ότι εάν κάποιος δείχνει έλεος στους άλλους, τότε και ο Θεός θα δείξει έλεος και σ’ αυτόν. Άρα, εάν ξεκινήσουμε να δείχνουμε έλεος στους άλλους, τότε, όταν έρθει η ώρα να ζητήσουμε εμείς το έλεος του Θεού για κάποιο δικό μας θέμα, τότε ο Θεός θα μας ελεήσει. Αντίθετα, εάν έχουμε μάθει να μην κάνουμε έλεος στους άλλους, θα είναι σαν να λέμε του Θεού: Μην με ελεείς, γιατί κι εγώ δεν ελέησα τους γύρω μου όταν μου το ζήτησαν.
Ομοίως, θέλουμε να κληρονομήσουμε την γη της επαγγελίας (να μπούμε στον Παράδεισο); Τότε να φερόμαστε με πραότητα στους άλλους.
Θα πει κάποιος: Μα είναι πολύ δύσκολο να κάνω τα παραπάνω. Βεβαίως και είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάζεται να βάλουμε τον Χριστό στην καρδιά μας και μετά Εκείνος θα μας δίνει την ικανότητα να εφαρμόζουμε τις εντολές Του. Ας θυμηθούμε την γνωστή σε όλους προσευχή, το Βασιλεύ Ουράνιε. Καταλήγει:.. ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών. Δηλαδή, έλα μέσα μας Άγιο Πνεύμα, καθάρισέ μας (έτσι δεν θα έχουμε δυσκολίες και εμπόδια να εφαρμόσουμε το θέλημα του Θεού) και σώσε τις ψυχές μας. Σώσε, δηλαδή κάνε τις σώες, ολοκληρωμένες, λειτουργικές. Κι έτσι μπορούμε να κάνουμε, με τη χάρη του Θεόυ, το θέλημά Του, όπως τόσο ωραία περιγράφεται στους Μακαρισμούς.
Με βάση τα παραπάνω, ας τους διαβάσουμε αργά, ώστε να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημά τους παρακάτω, από το κατά Ματθαίον Άγιο Ευαγγέλιο (5:3-12).
- «Μακάριοι όσοι νιώθουν τον εαυτό τους φτωχό μπροστά στο Θεό, γιατί δική τους είναι η βασιλεία του Θεού.
- Μακάριοι όσοι θλίβονται για τις αμαρτίες τους και το κακό που κυριαρχεί στον κόσμο, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν από το Θεό.
- Μακάριοι όσοι φέρονται με πραότητα στους άλλους, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας.
- Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν για την επικράτηση του θελήματος του Θεού, γιατί ο Θεός θα ικανοποιήσει την επιθυμία τους.
- Μακάριοι όσοι δείχνουν έλεος στους άλλους, γιατί σ’ αυτούς θα δείξει ο Θεός το έλεός του.
- Μακάριοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν το πρόσωπο του Θεού.
- Μακάριοι όσοι φέρνουν την ειρήνη στους ανθρώπους, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού.
- Μακάριοι όσοι διώκονται για την επικράτηση του θελήματος του Θεού, γιατί σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία του Θεού.
- Μακάριοι είστε όταν σας χλευάσουν και σας καταδιώξουν και σας κακολογήσουν με κάθε ψεύτικη κατηγορία εξαιτίας μου.
- Να αισθάνεστε χαρά και αγαλλίαση, γιατί θ’ ανταμειφθείτε με το παραπάνω στους ουρανούς. Έτσι καταδίωξαν και τους προφήτες πριν από σας».
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μακαρίζει ο Θεός τους ανθρώπους που καλλιεργούν τέτοια στάση ζωής.
Άρα δεν μας μένει παρά αυτή τη στάση ζωής να την επιδιώκουμε στην καθημερινότητά μας και αυτή τη στάσης ζωής να επιθυμούμε να επιδιώκουν όλοι οι άνθρωποι της γης.
Κυριάκος Γεννάδης