Μπροστά στον Καινούργιο Χρόνο
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2017

 

The Time“Πάει ο παλιός ο χρόνος...” λέει ένα τραγούδι που όλοι, μικροί όταν ήμασταν, τραγουδήσαμε.

 

Είναι ο άνθρωπος δεμένος με το χρόνο και αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Το παρόν γίνεται αμέσως παρελθόν και το μέλλον παρόν. Ο χρόνος περνάει και αφήνει σημαντικά και ασήμαντα έργα στην ιστορία της ζωής του καθενός. Στα μάτια μας ο χρόνος κινείται, φεύγει, κυλάει. Ο χρόνος δεν αποθηκεύεται. Δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, να τον κρατήσουμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που μας δίνεται, διαφορετικά χάνεται χωρίς γυρισμό. “Χρόνου φείδου” έλεγαν οι πρόγονοί μας, που θα πει να μην ξοδεύεις το χρόνο σου άχρηστα, σπαταλώντας τον σε βλαβερές και ανούσιες εκδηλώσεις.

 

Στην κάθε στιγμή δίνουμε ένα νόημα. Δεν είμαστε άλογα όντα. Έχουμε νου, συνείδηση, ψυχή. Χρησιμοποιούμε άραγε όπως πρέπει το χρόνο; Μήπως στρέφουμε την προσοχή μας σε πράγματα χωρίς αξία, ανούσια, που μας απομακρύνουν από το πραγματικό νόημα της ζωής μας; Ο τρόπος που διαχειρίζεται κανείς το χρόνο του είναι συνήθως αποτέλεσμα της πνευματικότητας που διαθέτει και του περιβάλλοντος που ζει.

 

Η δίψα για την απόκτηση υλικών αγαθών, πολυτέλειας και άνεσης αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο. Το νόημα της ζωής γίνεται σχετικό και περιορισμένο. Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός μάς έπλασε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» δική Του. Αυτό σημαίνει πως είμαστε πλασμένοι για μια δυναμική πορεία προς τη θέωση του ανθρώπινου προσώπου μέσα στο γήινο χρόνο. Τα υλικά αγαθά έρχονται και φεύγουν. Δεν έχουν τη δύναμη να χαρίσουν στον άνθρωπο την αληθινή ευτυχία. Ζητούν σωματική και πνευματική δύναμη, αλλά καταστρέφουν την ψυχική ηρεμία χωρίς αντιστάθμισμα.

 

Ο άνθρωπος μέσα στο χρόνο που φεύγει ασταμάτητα δεν είναι τίποτε το σημαντικό. Μέσα όμως στην Εκκλησία του Χριστού είναι κάτι το μεγαλειώδες, το μοναδικό. Έχουμε μέσα μας την πνοή του Θεού, την αθάνατη ψυχή μας. Ας οπλιστούμε με υπομονή, συγχωρητικότητα, αγάπη για το συνάνθρωπό μας και τότε η ζωή μας θα πάρει άλλο νόημα, θα αποκτήσει ποιότητα. Άλλωστε, ξέρουμε πως η χαρά της προσφοράς είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής.

 

Ευχόμαστε μια δημιουργική για το χρόνο αυτό πορεία, γεμάτη από την ευλογία και τη χάρη του Θεού.

 

Ας μην ξεχνάμε πως από την κάθε στιγμή καθορίζεται και η πορεία του ανθρώπου προς την αιωνιότητα. Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, με ελπίδα και αισιοδοξία τον καινούργιο χρόνο.

 

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top