Πλησιάζουν Χριστούγεννα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

xristoygennaΕκστατικοί στεκόμαστε μπροστά στο ασύλληπτο μυστήριο της ενανθρώπισης του Ιησού Χριστού, που έλαβε ανθρώπινη φύση για να μας αγιάσει με την αγιότητά Του, να μας λυτρώσει με το αίμα Του, να μας δώσει ζωή με το θάνατό Του.

Αφού ο άνθρωπος στην πεσμένη κατάσταση που βρισκόταν, δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Θεό, έγινε Εκείνος Υιός του ανθρώπου, για να κάνει τον άνθρωπο “Υιό του Θεού”. “Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον Υιόν Αυτού, τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόλλυται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον” (Ιωαν. 3: 16).

Η αγία εκείνη νύχτα αποτελεί και ορόσημο δύο κόσμων. Ο Κύριος έγινε ο ιδρυτής μιας καινούριας τάξης στον κόσμο, μιας καινούριας ζωής μεταξύ των ανθρώπων. Ο Χριστός έγινε όμοιος με εμάς, για να γίνουμε και εμείς όμοιοι με Εκείνον. Εκεί στη φάτνη άρχισε το έργο της λυτρώσεως και της σωτηρίας μας. Το κοσμοσωτήριο αυτό έργο γιορτάζεται από την Εκκλησία μας σαν ένα σύγχρονο πάντα γεγονός. Ο Χριστός ξαναγεννιέται, πλέον μέσα στην καρδιά του ανθρώπου που Τον θέλει, Τον αγαπά, Τον πιστεύει. Και φέτος θα αντηχήσουν οι χαρμόσυνοι εκείνοι ύμνοι της γεννήσεως του Θεανθρώπου. “Χριστός γεννάται, δοξάσατε”. “Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει”.

Η θεία αγάπη που ενσαρκώθηκε βρίσκει και φέτος έναν κόσμο αρνητικό, ανυπότακτο, αδιάφορο, μακριά από τον Χριστό και την Εκκλησία. Βλέπουμε τα κράτη να εγείρονται εναντίον των άλλων κρατών. Αναστατωμένος ο κόσμος από εξεγέρσεις, σεισμούς, καταιγίδες, ασθένειες. Ο σύγχρονος άνθρωπος πνίγεται από το άγχος και την αγωνία. Διερωτώμεθα αν η ειρήνη είναι ένα ακατόρθωτο αγαθό για την ανθρωπότητα. Από τα πεδία των μαχών και των πολεμικών συγκρούσεων, από τα ποτάμια των αιμάτων, ακούγεται η κραυγή για την ειρήνη.

Ο ιστορικός Θουκυδίδης παρατηρεί ότι ο πόλεμος είναι “βίαιος διδάσκαλος”, ένα αποτρόπαιο μέσον αποκτήνωσης του ανθρώπου. Υπεύθυνος για όλα αυτά είναι μόνον ο άνθρωπος που απομακρύνθηκε από τον Δημιουργό του, τον Πατέρα Θεό. Και μέσα του έχουν κυριαρχήσει συναισθήματα απάνθρωπα. Επιτακτική ανάγκη είναι να επανασυνδεθούμε με την πηγή της ζωής, τον Ουράνιο Πατέρα μας.

Πρώτα από όλα, βέβαια, οφείλουμε να ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, να γίνουμε ειρηνοποιοί στο περιβάλλον μας. Και αυτό θα γίνει εάν έχουμε στην καρδιά μας κυβερνήτη τον μεγάλο ειρηνοποιό, τον Κύριό μας. Η Εκκλησία μας προσεύχεται συνεχώς για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου. Για εμάς τα Χριστούγεννα είναι η ελπίδα μας. Έχουμε έναν Πατέρα που ξέρει να αγαπά και να συγχωρεί. Το θείο βρέφος γεννιέται και αναγεννά κάθε καρδιά, στην οποία θα βρει τρόπο να μπει.

Και εμείς που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ας γίνουμε δέκτες και δότες της αγάπης του Κυρίου. Δεν είναι γνήσιος ο εορτασμός των Χριστουγέννων, όταν κλειστούμε στον εαυτό μας ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Ας σκεφτούμε τα φτωχικά σπίτια, εκείνους που ζουν μόνοι, άλλους που δεν έχουν χαρά και γαλήνη, γιατί δεν ξέρουν πού να την βρουν.

Ας προσευχηθούμε με όλη τη θέρμη της ψυχής μας, ο Θεός της αγάπης, της ειρήνης να μας επισκεφτεί όλους και ν’ ανάψει στην καρδιά μας την αγάπη, που δεν φοβάται καμία θυσία. Και ας το κάνουμε αυτό, όχι μόνον τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες τις μέρες του χρόνου! Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top