Μάιος –  Ιούνιος 2024

 

Η χειροτονία του Επισκόπου Γκόμας π. Τιμοθέου στην Κινσάσα, Κονγκό

 

xeitonia

 

 F2


 

Δεν περιγράφεται η χαρά μας με τα νέα που λάβαμε σχετικά με τον πολύ αγαπητό μας π. Τιμόθεο. Στις 30/3/2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας της Κινσάσα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία, του Θεοφιλεστάτου π. Τιμοθέου Ntumba, προκειμένου να διακονήσει ως Επίσκοπος πλέον, την νεοσυσταθείσα Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου.

 

Στην χειροτονία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες, Γουινέας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Κανάγκας κ. Χαρίτων, οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, Τζίτζας κ. Σίλβεστρος, Γκούλου κ. Νεκτάριος και ο βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς.

 

Παρόντες στην χαρά του νέου Επισκόπου, Υπουργοί της Χώρας, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του ιατρού κας Παρασκευής Τριανταφύλλου-Ντούνη, οι γονείς του νέου Επισκόπου, ο Ιερεύς Θεοφάνης και η Πρεσβυτέρα.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον Χειροτονητήριο λόγο του π. Τιμοθέου Ntumba.

 

«Δοξάζω τον φιλάνθρωπο Χριστό μας για τις ευεργεσίες Του προς εμένα, κατά τη διάρκεια αυτών των 13 συνεχόμενων ετών της ταπεινής μου ιεραποστολικής διακονίας στην Μπούνια και στην Γκόμα, και ειδικά γι’ αυτή τη Χάρη που επεφύλαξε σε μένα.

 

Μετά τον Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους εν τω ουρανώ Aγίους μας, επιτρέψατέ μου, Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Ηγέτα του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να απευθυνθώ προς Εσάς και να εκφράσω την υιική μου Ευγνωμοσύνη για την Τιμή που μου κάνετε σήμερα. Με βαθύτατο σεβασμό, Σας ευχαριστώ για την άπειρη πατρική αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τις οποίες περιβάλλετε πάντοτε την αναξιότητά μου.

 

Ποτέ δεν θα ξεχάσω προσωπικά ότι την ώρα αυτή, Μακαριώτατε, την οφείλω αποκλειστικά σε Εσάς. Σας υπόσχομαι ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αγωνιστώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες Σας, πάντοτε ακολουθώντας, κατά το δυνατόν, το δικό Σας φωτεινό και λαμπρό παράδειγμα.»

 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, ιεράρχες και λαϊκούς, καθώς και οργανώσεις που τον στήριξαν μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 σελίδες του λόγου του οι 6 είναι γεμάτες με ειλικρινείς ευχαριστίες. Τούτο αποκαλύπτει την ταπεινή ψυχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γκόμας και Μεγάλου Κίβου π. Τιμοθέου που αυθεντικά προβάλει την ανωτερότητα όλων των άλλων έναντι του εαυτού του και αυτό τον κάνει να είναι κατοικητήριο της θείας χάριτος!

 

Τέλος, μας εξέπληξε διότι μεταξύ των ευχαριστιών, ανέφερε και τα εξής: «Επίσης ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αδελφότητα «το Ανέσπερο Φως» για την έμπρακτη αγάπη τους σε μας στο Ανατολικό Κονγκό.»

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο orthodoxianewsagency.gr

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_aleksandrias/i-xeirotonia-tou-episkopou-gkomas-timotheou-stin-kinsasa-tis-kentrikis-afrikis/

Χριστός Ανέστη

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023


Ιεραπόστολος π. Τιμόθεος Ντούμπα

TIMOTHEOS

 

«Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαπτίζοντες στο όνομα του Πατρός και του Υιού και το Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα» (Ματθ: 28, 19-20).

 

Ένας φωτισμένος ιερέας πιστός στην παραπάνω εντολή του Κυρίου μας είναι και ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ntumba, γεννημένος στο Κονγκό, απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ομιλεί και γράφει άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, καθώς και την Γαλλική, όπως επίσης και μερικές άλλες τοπικές διαλέκτους του Κονγκό.

 

Το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας τον διόρισε στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπούνια (βορειοανατολικό Κονγκό), όπου επιδόθηκε παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα να σιτίζει άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, να επισκέπτεται αρρώστους στα νοσοκομεία και στις φυλακές και γενικά να βοηθάει αναξιοπαθούντες στην ενορία του. Κατήχησε και βάπτισε πολλούς ομοεθνείς του στην Μπούνια.

 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αναγνωρίζοντας την δράση και την μαχητικότητά του τον μετέθεσε σε μία δύσκολη επαρχία του Κονγκό, την Γκόμα και τον αναβάθμισε σε Πατριαρχικό Επίτροπο. Η κατάσταση στη περιοχή αυτή είναι δραματική. Πολύ τακτικά ξεσπούν εμφύλιοι πόλεμοι με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, πολλά από αυτά ανάπηρα. Η λειψυδρία είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά ο π. Τιμόθεος με την ένθερμο αγάπη του προς τους αναξιοπαθούντες επιδίδεται σε μία τιτάνια προσπάθεια για να συνδράμει προς κάθε ενδεή. Παράλληλα ανοικοδομεί ένα ιερό ναό προς τιμή του Αγίου Νεκταρίου.

 

Η Αδελφότητα μας, αναγνωρίζοντας τις άοκνες προσπάθειες της πίστης του στον Θεό και της αγάπης τους στους συνανθρώπους του, από ετών τον συνδράμει οικονομικά και προσεύχεται υπέρ αυτού και της διακονίας του, ώστε η Χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι συμπαραστάτης του.

 

Ο π. Τιμόθεος, εκτιμώντας την συμπαράστασή μας, με την πρόσφατη άφιξή του στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο δεν παρέλειψε να μας επισκεφτεί για να εκφράσει και εκ του πλησίον τις ευχαριστίες του. Ακούσαμε για όλες τις ευεργεσίες της χάριτος του Θεού που ενεργεί στην απόμακρη αυτή χώρα της Αφρικής μέσω του πιστού ιεραποστόλου. Η παρουσία του έφερε κοντά και σε μας όλες τις ψυχές που του ανέθεσε ο Κύριος να ποιμάνει στο Κονγκό και η αγάπη μας προς αυτούς μεταφέρθηκε στον π. Τιμόθεο, ο οποίος με συγκίνηση πολλή φυσικά και την δέχτηκε. Μπορεί η Αφρική να φαίνεται μακρινός τόπος, εν τούτοις, η παρουσία του σεμνού λευίτη, έφερε τους αδελφούς μας νοητά κοντά μας.

 

Η μικρή χρονικής διάρκειας παρουσία του ανάμεσα μας ήταν μια μεγάλη ευλογία Θεού, η παρουσία του οποίου ήταν έντονα φανερή. Δοξάζουμε το Θεό που φέρνει τους αδελφούς, όσο μακριά κι αν είναι, σε επαφή, κοινωνούντες την αγάπη μας προς τον Χριστό και τον συνάνθρωπό μας.

 

Ιούλιος - Αύγουστος 2022


Ιεραπόστολος π. Τιμόθεος

Η Αδελφότητά μας από χρόνια υποστηρίζει με κάθε μέσο το ιεραποστολικό κλιμάκιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική χώρα του Κονγκό. Συγκεκριμένα στην περιοχή Μπούνια, που είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα. Υπεύθυνος του κλιμακίου ήταν, μέχρι πρότινος ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ντούμπα, ο οποίος αποφοίτησε από την Αθωνιάδα Ιερατική Σχολή του Αγίου Όρους και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακούραστος λευίτης με περίσσεια αγάπη Χριστού, διακονεί συνεχώς όλους τους εκεί αδελφούς, τόσο με πνευματικά θέματα, όπως κατηχήσεις και λατρευτικές συνάξεις, όσο και με υλικά αγαθά, όπως συσσίτια και δημιουργία σχολικών μονάδων. Φροντίζει και τους αρρώστους με κάθε δυνατό τρόπο.


Η αγάπη του ξεχώρισε κι έγινε γνωστή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β,’ ο οποίος όρισε τον π. Τιμόθεο ως Πατριαρχικό Επίτροπο στη γειτονική Μητρόπολη της Γκόμας, η οποία συνορεύει με τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Φτωχή περιοχή και απόμακρη, δύσβατη και με πολλές δυσκολίες μεταβάσεων και επικοινωνίας. Ο λόγος της επιλογής του Πατριάρχη ήταν ότι αναγνώρισε στο πρόσωπο του π. Τιμοθέου τον καταλληλότερο, διότι «έχει μάθει στα δύσκολα και τα καταφέρνει». Ο π. Τιμόθεος δήλωσε: «Μου είπε ο Πατριάρχης ότι θα φροντίσει για τον Άγιο Νικόλαο Μπούνιας. Μου είπε ότι δεν βρήκε κάποιον να στείλει στην Περιοχή αυτή της Γκόμας. Ξέρει γιατί με στέλνει εκεί, διότι είμαι πολεμιστής και μαχητικός, λέει. Το έκανε θέμα πολλής προσευχής για πολλές μέρες και δεν έβρισκε άλλη λύση για το ποιόν να στείλει στη Γκόμα και τις γύρω επαρχίες».


Δοξάζουμε τον Θεό για την ανάδειξη τέτοιων αγωνιστών της πίστης μας και πιστεύουμε πως θα αναδεικνύει συνεχώς πνευματικά αναστήματα ικανά να φωτίζουν το φως του Χριστού σε όλο τον κόσμο με την βιωτή και το παράδειγμά τους. Οι προσευχές μας είναι μαζί του στη νέα του διακονία που πιστεύουμε πως συν Θεώ θα καταφέρει να φέρει χαρά και ειρήνη Χριστού και στο νέο του ποίμνιο.
Παρατίθεται παρακάτω και η πατριαρχική απόφαση.

 

kongko1

 

 

 

 

 

 

 

Ιεραποστολικό Έργο στην Μπούνια του Ν.Α. Κονγκό

 

Ο π. Τιμόθεος Ντούμπα γεννήθηκε στη Κανάνγκα του Κονγκό το 1972. Είναι υιός Ορθοδόξου Ιερέως, βαπτίστηκε Ορθόδοξος από τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και του Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό).

 

Εκάρη μοναχός το 1999 με το όνομα Παΐσιος (προς τιμή του Οσίου Γέροντα Παϊσίου, τον οποίο γνώριζε προσωπικώς και συχνά-πυκνά επισκεπτόταν στην Παναγούδα) από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο στην Κανάνγκα. Το 2007 χειροτονείται Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος στην Κανάνγκα από τον τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο.

 

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 έτη ο Γενικός Διοικητικός Γραμματέας. Έκανε μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι), ως και πολλές επεξεργασίες Ι. Ακολουθιών και λειτουργικών βιβλίων στα Γαλλικά. Γνωρίζει δε απταίστως και την ελληνική γλώσσα.

 

Το 2011 χειροτονείται Ιερέας στην Αλεξάνδρεια από  τον  Θεοφιλέστατο Άγιο Μαραιώτιδος κ. Γαβριήλ. Την επομένη ημέρα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος  Β΄  τον προχειρίζει  σε Αρχιμανδρίτη. Το ίδιο έτος διορίζεται Υπεύθυνος Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Congo με Έδρα την πόλη Bunia του Ανατολικού Congo, όπου εργάζεται από τότε ιεραποστολικώς. Το 2013 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τον προχειρίζει σε Πνευματικό- Εξομολόγο.

 

Η Αδελφότητά μας αγκάλιασε το έργο του από το 2018 και το ενισχύει. Παρακάτω δημοσιεύονται χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το ιεραποστολικό του έργο:

kongko1kongko2

 

kongko3kongko4

 

kongko5kongko6

 

kongko7kongko8

 

Μπούνια/Djugu - 2019

mpouniadjugu2019

Σελίδα 1 από 2

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top