Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

brabeurpwlΜια θέση μεταξύ των πενήντα πρώτων βραβευθέντων Ευρωπαίων για την προσφορά τους στους συνανθρώπους τους κατά το 2016 κατέλαβε επάξια ένας αρτοποιός! Πρόκειται για τον 76χρονο αρτοποιό της Κω κ. Διονύσιο Αρβανιτάκη, ο οποίος από τα χαράματα κάθε μέρα ζύμωνε και έψηνε ψωμιά και τα μοίραζε σε οικογένειες προσφύγων.

Απονέμοντάς του μάλιστα σε ειδική τελετή το βραβείο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε τον κ. Αρβανιτάκη «σύμβολο της Ευρώπης» (Δημοκρατία 4-6-2016).

Τι να πρωτοθαυμάσει, αλήθεια, κανείς στο γεγονός; Τον καθημερινό κόπο και τα έξοδα του κ. Αρβανιτάκη χάριν των προσφύγων, στα πρόσωπα των οποίων θυμόταν τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού «επείνασα, και εδώκατέ μοι φαγείν» (Ματθ. 25:35). Ή τον χαρακτηρισμό του από τον κ. Γιουνγκέρ ως «συμβόλου της Ευρώπης»;

Από τέτοια ανθρωπιστικά ιδεώδη και χριστιανικά ιδανικά εμπνέονται εκείνοι που υπήρξαν οι οραματιστές και ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Με την πάροδο όμως των χρόνων επικράτησαν ψυχρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ιδανικό των ευρωπαίων έγινε το μάρκο, η στερλίνα, το φράγκο, το ευρώ. Έτσι φθάσαμε στο σημερινό επίπεδο της έσχατης ηθικής εξαχρειώσεως και του αμοραλισμού. Η χαλαρότητα των ηθών και κάθε διαφθορά πηγάζει πλέον και ευλογείται από την Ευρώπη.

Το παράδειγμα του αξιέπαινου Έλληνα αρτοποιού της Κω κ. Αρβανιτάκη, ας μας γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Περί της Θείας Πρόνοιας (Οσίου Πορφυρίου)

Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Δεν αδιαφορεί για μας, δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο.

Ο Θεός μας αγαπάει πολύ, μας έχει στο νου Του κάθε στιγμή και μας προστατεύει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να μή φοβούμαστε τίποτε.

Να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού. αυτό είναι το πιο συμφέρον, το πιο ασφαλές για μας και για όσους προσευχόμαστε. Ο Χριστός θα μας τα δώσει όλα πλούσια. Όταν υπάρχει έστω και λίγος εγωισμός, δεν γίνεται τίποτα.

Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό. 

Όταν ο άνθρωπος ζει χωρίς Θεό, χωρίς γαλήνη, χωρίς εμπιστοσύνη, αλλά με άγχος, αγωνία, κατάθλιψη, απελπισία, αποκτάει ασθένειες σωματικές και ψυχικές. Η ψυχασθένεια, η νευρασθένεια, ο διχασμός είναι δαιμονικές καταστάσεις. Δαιμόνιο είναι επίσης και η ταπεινολογία. Το λένε αίσθημα κατωτερότητας.

Η χάρις του Θεού βρίσκεται εκεί όπου υπάρχει αληθινή ταπείνωση, η θεία ταπείνωση, η τέλεια εμπιστοσύνη στον Θεό. Η εξάρτηση από Εκείνον.

Όλες σχεδόν οι αρρώστιες προέρχονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό και αυτό δημιουργεί άγχος. Το άγχος το δημιουργεί η κατάργηση του θρησκευτικού αισθήματος. Αν δεν έχετε έρωτα για τον Χριστό, αν δεν ασχολείσθε με άγια πράγματα, σίγουρα θα γεμίσετε με μελαγχολία και κακό.

Πίστις δεν σημαίνει, πάντοτε, βεβαιότητα για τη θεραπεία, αλλά σημαίνει πρωτίστως εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top