Μάιος - Ιούνιος 2025
OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH
Γενηθήτω το Θέλημά Σου

Ως συνειδητοί Xριστιανοί, έχουμε την ανάγκη να προσευχόμαστε, διότι περί σημαντικής ανάγκης πρόκειται. Να προσευχόμαστε όμως με προσοχή, προσπαθώντας να αφήσουμε την ώρα αυτή κάθε βιοτική μέριμνα, διότι μονάχα έτσι θα ωφεληθούμε.
Πότε όμως είναι ευάρεστη στο Θεό η προσευχή μας; Θυμηθείτε ότι η προσευχή δεν είναι λόγια και μετάνοιες, αλλά προσήλωση του νου και της καρδιάς μας στο Θεό.
Πότε εισακούεται από τον Θεό η προσευχή μας; Να πως πρέπει να ζητάς κάτι από τον Θεό: «Κύριε Εσύ βλέπεις ότι χρειάζομαι το συγκεκριμένο πράγμα ή ότι υποφέρω από τη συγκεκριμένη αρρώστια ή ότι υποφέρω από τη συγκεκριμένη συμφορά. Βοήθησέ με όπως Εσύ ξέρεις και όπως Εσύ θέλεις! Γενηθήτω το θέλημά Σου.»
Με αυτή την εσωτερική τοποθέτηση να προσεύχεσαι συνέχεια. Όχι μια φορά, έστω και παρατεταμένα, ούτε για μια μέρα μονάχα, αλλά για εβδομάδες, για μήνες, για χρόνια. Συνεχώς να ικετεύεις και να κραυγάζεις. Κύριε βοήθησέ με! Κύριε λύτρωσέ με! Ωστόσο ας μη γίνει ότι θέλω εγώ, μα ότι θέλεις Εσύ!
Κάποιος σοφός γέροντας είπε πρέπει να γίνεις φορτικός στον Θεό και τους Αγίους Του!
Νομίζω, ακόμα, πως η ευχή του Ιησού είναι η καλύτερη και δυνατότερη προσευχή για κάθε περίσταση, μόνο που πρέπει να λέγεται όχι μηχανικά, δίχως συναίσθηση, αλλά με συμμετοχή του νου και της καρδιάς μας.
Πηγή Αγίου Θεοφάνους του Εγκλείστου,
«Ο δρόμος της ζωής», Ι.Μ. Παρακλήτου