Συνέπειες της κρίσης, αλλά και διέξοδοι
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2012

 

H Kibwtos«Γιατί μαμά ο κύριος κάθεται κάτω;» Το βλέμμα της μικρούλας, γεμάτο απορία, καρφώνεται σε έναν από τους δεκάδες συνανθρώπους μας, που καθισμένοι σε γωνίες και πεζοδρόμια αναζητούν τον οίκτο των περαστικών, άλλοτε παρακαλώντας με ασθμαίνουσα φωνή, άλλοτε απλά προτάσσοντας αδύναμα το χέρι τους σε στάση αναμονής. Αναμονής μιας βοήθειας, αναμονής του φιλάνθρωπου αισθήματος κάποιου περαστικού.

Η μικρούλα λοιπόν, που από το ένα της χέρι κρατά σφιχτά το χέρι της μαμάς της και προχωρούν σχετικά γρήγορα και καχύποπτα – έτσι έχουμε καταλήξει να προχωρούμε πια, κοιτάζοντας καχύποπτα, τηρώντας στάση αναμονής σε έναν αδιόρατο κίνδυνο για τον οποίον έχουμε πειστεί πως είναι πολύ κοντά μας – δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι σε εκείνη τη θέση, το παιδικό μυαλό δεν δύναται να καταλάβει όλα αυτά που τα «σοφότερα» μυαλά άφησαν να συμβούν και καταλήξαμε σήμερα κάποιοι άνθρωποι να πρέπει να «κάθονται κάτω» και να ζητάνε το έλεος των συνανθρώπων τους.

Η εικόνα είναι πια συνηθισμένη – όσο μπορεί να τη συνηθίσει κανείς – και ολοένα συχνότερη. Και είναι γεγονός πως οι άνθρωποι δεν έχουν «πέσει κάτω» μόνο οικονομικά, αλλά επιπλέον έχουν κατρακυλήσει και σε ένα γκρεμό κακίας, ανασφάλειας, πνευματικής και συναισθηματικής ένδειας. Η ανθρώπινη εξαθλίωση, ως απότοκος της οικονομικής κατάστασης, προκαλεί απέραντη θλίψη. Πώς μια κοινωνία που ευαγγελιζόταν την ευημερία, που καυχιόταν ότι άγγιξε την τελειότητα σε τεχνολογικό επίπεδο, που παρείχε «κιλά» ευτυχίας κλεισμένα σε κουτιά του σούπερ μάρκετ, αφήνει τώρα τα μέλη της να έρπουν σε ένα πεζοδρόμιο, στηρίζοντας τη ζωή και την επιβίωσή τους στα φιλάνθρωπα αισθήματα των περαστικών; Πώς καταλήξαμε στις ατελείωτες ανθρώπινες ουρές έξω από τα συσσίτια; Πώς καταλήξαμε στις χιλιάδες των ανθρώπων που θέτουν τέρμα στη ζωή τους, μην μπορώντας να αντέξουν την τωρινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση;

Οι αξίες και οι σταθερές του σύγχρονου δυτικού κόσμου έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Και μάλλον χωρίς ελπίδα επανόρθωσης. Τα πολιτικά συστήματα, οι ιδεολογίες, καταρρέουν και ο σύγχρονος άνθρωπος, ο υπήκοος μιας κοινωνίας καταναλωτικής, μηδενιστικής και βαθιά απρόσωπης, ψάχνει να βρει αναχώματα στις πολύπλευρες επιθέσεις που δέχεται καθημερινά και αφορούν στο πνεύμα, στην ψυχή ακόμη και στην ίδια την επιβίωσή του.

Το μόνο στήριγμα, στο οποίο μπορεί πραγματικά να στηριχτεί η ανθρώπινη ψυχή, είναι η πίστη. Η καταφυγή μας στις δύσκολες αυτές στιγμές ας είναι ο Θεός μας. Οι οποιεσδήποτε άλλες διέξοδοι αργά ή γρήγορα καταλήγουν σε αδιέξοδο. Η πίστη είναι το όπλο μας και πρέπει να συνεχίσει να είναι, μέσα σε έναν κόσμο που φαντάζει ολοένα εχθρικότερος. Ο Θεός μόνο μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα και ουσιαστική, αληθινή ζωή.

Ηλιοπούλου Γιούλη

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top