Καινούργια Χρονιά, Καινούργιος Άνθρωπος
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2014

 

Jesus-Christ-With-Peoples-Wallpaper1Το φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή για την πατρίδα μας. Το καλοκαίρι πέρασε με τις μεγάλες ζέστες και τις διακοπές και ήρθε το γλυκό και υπέροχο φθινόπωρο, που μας καλεί να μπούμε στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρωτοχρονιάτικος εκκλησιαστικός μήνας της Ορθοδοξίας, «Αρχή Ινδίκτου». Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, η Εκκλησία γιορτάζει την Ινδικτιώνα για τρείς λόγους: α) Ως αρχή του χρόνου, β) ως ανάμνηση της μετάβασης του Κυρίου στη Συναγωγή των Ιουδαίων, κατά την οποία Του δόθηκε το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα για να αναγνώσει και Αυτός άρχισε την ανάγνωση από την αρχή του 61ου κεφαλαίου και γ) όπως δια μέσου της υμνωδίας και ικεσίας ο Θεός γενεί ίλεως και ευλογήσει τον νέο χρόνο. Ο Ησαΐας στο 61ο κεφάλαιο προφητεύει για τη ζωή και το έργο του Ιησού Χριστού με τα παρακάτω λόγια: «Το Πνεύμα του Κυρίου με κατέχει, γιατί ο Κύριος με έχρισε και μ’ έστειλε ν’ αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους συντριμμένους ψυχικά. Στους αιχμαλώτους να κηρύξω απελευθέρωση και στους τυφλούς ότι θα βρουν το φως τους, να φέρω λευτεριά στους τσακισμένους, να αναγγείλω του καιρού τον ερχομό που ο Κύριος θα φέρει τη σωτηρία στο λαό Του» (Λουκάς 4:18,19).

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ψυχικά, εσωτερικά, φορτωμένος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο άλλης εποχής. Η επιστήμη και η τεχνολογία, ενώ πήγαν τόσο πολύ μπροστά και του προσφέρουν τόσες ανέσεις και εύκολη ζωή που δεν είχε ποτέ του, αυτός έμεινε πίσω, μόνος, αβοήθητος, κενός, γεμάτος άγχη και πρωτοφανή συμπλέγματα που κάνουν τη ζωή του αφόρητη.

Στην κατάσταση αυτή έρχεται ο Θεάνθρωπος και προσφέρει τη μοναδική σωτηρία και βοήθεια για όλα τα ψυχικά και πνευματικά προβλήματα του ανθρώπου.

Ο Κύριος της αγάπης, ο μόνος που έζησε μια καθαρή, φιλάνθρωπη, δυναμική και υπέροχη ζωή, μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός προσκαλεί κάθε άνθρωπο να ζητήσει τη βοήθειά Του για να σωθεί, να ελευθερωθεί από την αμαρτία, να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος. Προσκαλεί, λοιπόν, με πατερική αγάπη τον άνθρωπο στην αρχή αυτού του ορθόδοξου εκκλησιαστικού χρόνου να Τον πλησιάσει ταπεινά με συντριμμένη καρδιά, για να του δώσει το μεγαλύτερο και πιο σπάνιο αγαθό: Την ειρήνη της ψυχής.

Η πρόσκληση του Κυρίου είναι: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Ματθ. 11:28). Φωνάζει ο Κύριος στην αρχή της Ινδίκτου: «Ελάτε σ’ εμένα ν’ ανοίξουν τα τυφλά πνευματικά σας μάτια. Ελάτε να ελευθερωθείτε από τις κακές, πολυδιάστατες και πολυποίκιλες πιέσεις. Ελάτε να γίνετε καινούργιοι άνθρωποι».

Η υπεράνθρωπη εσωτερική δύναμη, που χρειάζεται ο άνθρωπος σήμερα για ν’ αλλάξει ριζικά και να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος, βρίσκεται μόνο στον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό. Αυτόν που με τη ζωή Του, τα θαύματά Του, τη σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του απέδειξε ότι είναι ικανός να χαρίσει σε κάθε άνθρωπο μια υπέροχη ζωή εσωτερικής γαλήνης και χαράς. Τη μόνη και μοναδική ιδιοφυΐα της ανάστασης και αναδημιουργίας του ανθρώπου εδώ κάτω στη γη. «Τον δι’ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών».

Το χαρμόσυνο, λοιπόν, άγγελμα, η ευχή που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε κάθε σύγχρονο, κουρασμένο άνθρωπο είναι: «Ευτυχισμένος ο καινούργιος ορθόδοξος χρόνος!»Ευτυχισμένος όμως με τον Χριστό στη ζωή μας, παντού και πάντοτε. Με τον Χριστό που, όταν Τον ζητήσεις στη ζωή σου με συντριμμένη καρδιά, σε κάνει έναν καινούργιο, αναγεννημένο άνθρωπο, ένα συνειδητό Ορθόδοξο Χριστιανό, ένα ζωντανό μέλος της Εκκλησίας.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top