Είχε Ανάγκη να Βαπτισθεί ο Χριστός;
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

† Του Μητροπολίτου Φλωρίνης, π. Αυγουστίνου Καντιώτου

Theofaneia

Σαν μαγνήτης ο Πρόδρομος είλκυε τα πλήθη, η έρημος έγινε πόλις. Μέσα στους χιλιάδες ανεπισήμους να και κάποιος άγνωστος, ένας μαραγκός από τη Ναζαρέτ. Ήταν ο Ιησούς ο Ναζωραίος, ο εξάδελφος του Βαπτιστού. Δεν τον είχε δεί ποτέ· αυτός έμενε στην πόλη, ενώ ο Ιωάννης στην έρημο. Τον είδε εκεί και το Πνεύμα το Άγιο του λέει· Αυτός είνε «ο βαπτίζων εν Πνεύματι αγίω» (Ιω. 1,33).

– Ήλθα, λέει, να βαπτιστώ. –Εσύ; εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα. –«Άφες άρτι» – άσε τώρα τις αντιρρήσεις, του λέει ο Ιησούς· έτσι πρέπει να κάνω για να τηρήσω κάθε θεία εντολή (Ματθ. 3,14-15). Επέμενε, και βαπτίστηκε.

Και γεννάται το ερώτημα· είχε ανάγκη από βάπτισμα ο Χριστός; Εμείς βαπτιζόμαστε διότι είμαστε αμαρτωλοί, αλλά εκείνος είναι ο μόνος αναμάρτητος. Το λέει αυτό σήμερα το Ευαγγέλιο· το προσέξατε; Έχει μία λέξη με μεγάλη σημασία. Πώς γινόταν το βάπτισμα του Ιωάννου; Όσοι πήγαιναν αναγνώριζαν τα σφάλματά τους, μετανοούσαν, έμπαιναν στο νερό, και τι έκαναν; Εξωμολογούντο, και έμεναν εκεί όσο διαρκούσε η εξομολόγηση, άλλος λίγο, άλλος πολύ. Μόνο ο Χριστός, μόλις μπήκε αμέσως βγήκε. Βγήκε «ευθύς» –να η σπουδαία λέξις– όπως λέει σήμερα το Ευαγγέλιο, βγήκε «ευθέως» από το νερό (Ματθ. 3,16. Μαρκ. 1,10). Γιατί βγήκε αμέσως; Διότι ως αναμάρτητος δεν είχε να πη τίποτα, δεν είχε καμμιά αμαρτία να εξομολογηθή.

Εμείς είμαστε αμαρτωλοί και πρέπει να έχουμε συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας. Μόνο ένας είναι ο αναμάρτητος. «Εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός εις δόξαν Θεού Πατρός» (Φιλ. 2,11 και Θεία Λειτουργία). Το «ευθύς» εκείνο είναι καταπέλτης.

Τότε λοιπόν γιατί βαπτίστηκε; Για να φανερωθή το μέγα μυστήριο της Αγίας Τριάδος, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα – Αγία Τριάς, ελέησον τον κόσμον κ’ εμάς τους αμαρτωλούς.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top