Η Δικαιοσύνη του Θεού
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος - Ιούνιος 2013

 

stavrosjuneΠολλά ακούγονται και γράφονται στις μέρες μας ως προτάσεις για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ας ακούσουμε ένα μικρό απόσπασμα από τον προφήτη Αμώς, που έζησε τον 8οπ.χ. αιώνα στην περιοχή των βασιλέων του Ιούδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιγραφή της τότε κοινωνικής ζωής, δηλ. πριν 2800 χρόνια, ακούγεται σαν σημερινή!

«Ακούστε τα αυτά, εσείς που συντρίβετε τους φτωχούς και παραγκωνίζετε τους δυστυχισμένους της χώρας. Λέτε: «Πότε θα περάσει η γιορτή της νουμηνίας και το Σάββατο για να ανοίξουμε τις σιταποθήκες και να πουλήσουμε το στάρι μας; Θα μικρύνουμε τα δοχεία της μέτρησης για να δίνουμε λιγότερο, θα βαρύνουμε τα σταθμά για να εισπράττουμε περισσότερο ασήμι και θα σκαρτέψουμε τις ζυγαριές. Θα πουλήσουμε ακόμη και τα’ αποκοσκινίδια του σταριού με κέρδος. Θα πουλήσουμε για δούλους τους φτωχούς, που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, έστω κι αν χρωστούν μονάχα ένα ζευγάρι σανδάλια». Ορκίστηκε, ο Κύριος, που γι’ αυτόν ο λαός του Ισραήλ τόσο περηφανεύεται: «Δεν πρόκειται να λησμονήσω ποτέ τις πράξεις τους».

Ποιος αμφιβάλλει ότι γι’ αυτές τις πράξεις σας η γη δεν θα σειστεί κι οι κάτοικοι της χώρας δεν θα κατατρομάξουν; Ολόκληρη η χώρα θα τραντάζεται, θα υψώνεται και θα χαμηλώνει, σαν τα νερά του Νείλου στην Αίγυπτο» (Αμώς 8:4-8).

Ο Θεός, όταν βλέπει την κοινωνική αδικία, δεν μένει αμέτοχος, αλλά δημιουργεί καταστάσεις όπως στο τέλος της παραπάνω περικοπής, ώστε να οδηγήσει τους ανθρώπους σε αυτοσυνειδησία της κακής κατάστασης στην οποία οδήγησαν τη χώρα.

Το ευχάριστο είναι πως ο Θεός αλλάζει τον ρου της ιστορίας, όταν δει τους κατοίκους μιας χώρας να μετανιώνουν συνειδητά και ειλικρινά. Αν διαβάσουμε το βιβλίο του προφήτη Ιωνά, θα δούμε ότι οι κάτοικοι της Νινευή (σημερινή Μοσούλη στο Ιράκ) με την φαυλότητά τους οδηγούνταν σε καταστροφή. Έστειλε ο Θεός τον Ιωνά να τους κηρύξει να αλλάξουν, και πράγματι μετάνιωσαν. Ζήτησαν μάλιστα το έλεος του Θεού, αποφασίζοντας να νηστέψουν όλοι, ακόμα και τα… ζώα (Ιωνάς 3:7-9). Παράλληλα όμως, εγκατέλειψαν και την κακία και τις άδικες πράξεις τους. Όταν ο Θεός είδε την έμπρακτη μετάνοιά τους, μεταμελήθηκε και σώθηκαν από την καταστροφή.

Η προσευχή μας είναι να βιώσουμε παρόμοιες συνθήκες έμπρακτης μετάνοιας στη χώρα μας, με εγκατάλειψη της αδικίας και της κακίας που τόσο πολύ μας έχουν κατακλύσει.

                                      Κ. Γεννάδης

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top