Η χειροτονία του Επισκόπου Γκόμας π. Τιμοθέου στην Κινσάσα, Κονγκό
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος –  Ιούνιος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Η χειροτονία του Επισκόπου Γκόμας π. Τιμοθέου στην Κινσάσα, Κονγκό

 

Δεν περιγράφεται η χαρά μας με τα νέα που λάβαμε σχετικά με τον πολύ αγαπητό μας π. Τιμόθεο. Στις 30/3/2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας της Κινσάσα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία, του Θεοφιλεστάτου π. Τιμοθέου Ntumba, προκειμένου να διακονήσει ως Επίσκοπος πλέον, την νεοσυσταθείσα Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου.

 

Στην χειροτονία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες, Γουινέας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Κανάγκας κ. Χαρίτων, οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, Τζίτζας κ. Σίλβεστρος, Γκούλου κ. Νεκτάριος και ο βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς.

 

Παρόντες στην χαρά του νέου Επισκόπου, Υπουργοί της Χώρας, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του ιατρού κας Παρασκευής Τριανταφύλλου-Ντούνη, οι γονείς του νέου Επισκόπου, ο Ιερεύς Θεοφάνης και η Πρεσβυτέρα.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον Χειροτονητήριο λόγο του π. Τιμοθέου Ntumba.

 

«Δοξάζω τον φιλάνθρωπο Χριστό μας για τις ευεργεσίες Του προς εμένα, κατά τη διάρκεια αυτών των 13 συνεχόμενων ετών της ταπεινής μου ιεραποστολικής διακονίας στην Μπούνια και στην Γκόμα, και ειδικά γι’ αυτή τη Χάρη που επεφύλαξε σε μένα.

 

Μετά τον Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους εν τω ουρανώ Aγίους μας, επιτρέψατέ μου, Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Ηγέτα του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να απευθυνθώ προς Εσάς και να εκφράσω την υιική μου Ευγνωμοσύνη για την Τιμή που μου κάνετε σήμερα. Με βαθύτατο σεβασμό, Σας ευχαριστώ για την άπειρη πατρική αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τις οποίες περιβάλλετε πάντοτε την αναξιότητά μου.

 

Ποτέ δεν θα ξεχάσω προσωπικά ότι την ώρα αυτή, Μακαριώτατε, την οφείλω αποκλειστικά σε Εσάς. Σας υπόσχομαι ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αγωνιστώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες Σας, πάντοτε ακολουθώντας, κατά το δυνατόν, το δικό Σας φωτεινό και λαμπρό παράδειγμα.»

 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, ιεράρχες και λαϊκούς, καθώς και οργανώσεις που τον στήριξαν μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 σελίδες του λόγου του οι 6 είναι γεμάτες με ειλικρινείς ευχαριστίες. Τούτο αποκαλύπτει την ταπεινή ψυχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γκόμας και Μεγάλου Κίβου π. Τιμοθέου που αυθεντικά προβάλει την ανωτερότητα όλων των άλλων έναντι του εαυτού του και αυτό τον κάνει να είναι κατοικητήριο της θείας χάριτος!

 

Τέλος, μας εξέπληξε διότι μεταξύ των ευχαριστιών, ανέφερε και τα εξής: «Επίσης ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αδελφότητα «το Ανέσπερο Φως» για την έμπρακτη αγάπη τους σε μας στο Ανατολικό Κονγκό.»

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο orthodoxianewsagency.gr

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_aleksandrias/i-xeirotonia-tou-episkopou-gkomas-timotheou-stin-kinsasa-tis-kentrikis-afrikis/

Χριστός Ανέστη

 

 F2 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top