Φως Στα Χαλάσματα Της Αϊτής
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Φως Στα Χαλάσματα Της Αϊτής
Του Επισκόπου Αρούσας

Ονομάζομαι π. Παύλος Petit Homme από την Αϊτή. Πριν 25 χρόνια αποφάσισα να έρθω στη Θεσσαλονίκη… Έμαθα τη γλώσσα και σπούδασα τρία χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή… Έγινα διάκος στην Πτολεμαΐδα, υπηρέτησα στον Άγιο Γεώργιο Πανοράματος για ένα χρόνο και χειροτονήθηκα πρεσβύτερος. Μετά πήρα το πτυχίο μου και γύρισα στην Αϊτή για το έργο της Ιεραποστολής.

 

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Βρίσκεται στην Καραϊβική, στο ίδιο νησί όπου βρίσκεται ο Άγιος Δομίνικος, απέναντι από την Κούβα. Έχει περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Η Ορθοδοξία είναι από τις τελευταίες θρησκευτικές ομολογίες που εμφανίστηκαν στην Αϊτή. Αριθμητικά είμαστε οι λιγότεροι. Ξεκινήσαμε το 1986. Στη χώρα επικρατεί μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Το 2010 η χώρα αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ ακολούθησαν τυφώνες και πλημμύρες...Η χώρα δεν σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη και είναι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

 

Στα 13-15 μου χρόνια, συνάντησα έναν ιερέα, τον π. Μιχαήλ Graves που ήρθε από την Αμερική και έκανε ιεραποστολή στην Αϊτή...Ήταν ο πρώτος που έφερε την Ορθοδοξία στην Αϊτή...Με κατήχησε, με βάπτισε και έτσι αποφάσισα να γίνω παπάς.

 

Σήμερα εδρεύουμε στο Petion-Ville, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Port-au-Prince. ... Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο ιθαγενείς ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού στην Αϊτή, εγώ και ο π. Βαρνάβας που δραστηριοποιείται στο σχολείο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Petion-Ville. Οι Ορθόδοξοι στην Αϊτή είναι περίπου 2.500 άτομα. Το Δημοτικό Σχολείο έχει περίπου 600 μαθητές. Η δική μου ενορία βρίσκεται στα ορεινά της Petion-Ville. Εκεί μαζεύουμε τα παιδιά, κάνουμε κατήχηση, τους βοηθάμε με ό,τι μπορούμε...

 

Στη χώρα μας, με τη φτώχεια κυρίαρχη... όταν σου λέει ο άλλος ότι πεινάει, δεν μπορεί να ακούσει το ευαγγέλιο. Τουλάχιστον πρέπει να του δώσεις ένα πιάτο φαγητό να φάει και μετά να κουβεντιάσεις.

 

Όλα αυτά τα χρόνια μου δίνει μεγάλη χαρά η στήριξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και μου δίνει θάρρος για το δύσκολο έργο που επιτελούμε στην Αϊτή. Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Αϊτή, να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και μετά από κάποια χρόνια να επανέλθει η φυσιολογική ζωή.

 

π. Παύλος Petit Homme

(Από το περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Τεύχος 262, Σεπτέμβριος 2023) 

 

 F2 

 

 

F2

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top