Ιστορική Μνήμη της Άλωσης της Πόλης
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

alwshΗ άλωση της Βασιλεύουσας δεν έγινε απροσδόκητα, το Μάρτιο του 1453. Υπήρξαν σοβαρές αιτίες, εσωτερικές και εξωτερικές, που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Εσωτερικά, κατέτρωγαν τα σπλάχνα της οι εμφύλιες διαμάχες, οι κοινωνικές αντιθέσεις, η οικονομική καταβαράθρωση και η εκμηδένιση της στρατιωτικής και ναυτικής δύναμης. Εξωτερικά, οι επιδρομές των Βουλγάρων, Σέρβων και άλλων βαρβαρικών φύλων.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους σταυροφόρους, το 1204, η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν επανήλθε ποτέ στην πρώτη της αίγλη και δεν κατόρθωσε να ανασυνταχθεί. Τα κρατίδια που δημιουργήθηκαν από τους Φράγκους εξασθένισαν την πρώτη της δύναμη και ενότητα.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι πάντοτε η Δύση επιθυμούσε την Ανατολή. Το βυζαντινό κράτος περιορίστηκε στη Βασιλεύουσα και σε ελάχιστες κτίσεις. Μετά το θάνατο του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου, ο θρόνος του Βυζαντίου περιήλθε στον αδερφό του, Κων/νο ΙΑ’ Παλαιολόγο. Ο γενναίος αυτός αυτοκράτορας, με το σεμνό του βίο και το μαρτυρικό του τέλος, έγινε ιερό σύμβολο του Ελληνισμού και τον ενέπνευσε για την ανάσταση του γένους. Ο Μωάμεθ είχε διατάξει πολλές επιθέσεις εναντίον της Πόλης. Αλλά όλες απέτυχαν. Ο στρατός του Σουλτάνου ήταν πολυάριθμος. Ο Αυτοκράτορας δεν είχε επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες. Μετά από την ηρωική απάντηση του Κων/νου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ, για άρνηση της παράδοσης της Πόλης, ο Σουλτάνος έγινε έξω φρενών.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επίθεση. Στο ναό της Αγίας Σοφίας τελείται η τελευταία Θεία Λειτουργία. Βασιλιάς, άρχοντες, αξιωματούχοι και όλος ο λαός προσευχήθηκαν και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Κωνσταντίνος μάχεται σκληρά στο πιο ευαίσθητο σημείο των τειχών. Εκεί, στην Πύλη του Ρωμανού, χτυπά και χτυπιέται. Πληγώνεται όμως θανάσιμα και πέφτει. Με την πτώση του Κωνσταντίνου “εάλω η Πόλις”. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την αγέρωχη απάντησή του κατατάσσεται στη χορεία των μαρτύρων της πίστεως και της Πατρίδας. Οι ιστορικοί της Αλώσεως περιγράφουν με έντονη δραματικότητα σπαραχτικές σκηνές του ολέθρου. Έσερναν για τα σκλαβοπάζαρα άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ιερείς, μοναχούς. Βεβήλωναν ιερά σκεύη, σκόρπιζαν άγια λείψανα και έκαιγαν εικόνες.

Η Άλωση της Πόλης υπήρξε ένα από τα πιο μεγάλα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Το Βυζάντιο, εκτός από τη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό, είχε συγκρατήσει ως κυματοθραύστης αναρίθμητες επιδρομές βαρβάρων και είχε σώσει τη Δύση. Σ’ αυτό οφείλεται ο κοινωνικός, πολιτικός και πολιτιστικός χάρτης της Ευρώπης. Γιατί το Βυζάντιο διαφύλαξε τον ελληνικό πολιτισμό. Η αρχαία ελληνική σκέψη και το πνεύμα μεταλαμπαδεύτηκαν στον Λατινικό κόσμο μέσω του Βυζαντίου μεταξύ 10ου και 15ου αιώνα.

Ο υπόδουλος Ελληνισμός συντήρησε την πίστη του μέσω των θρύλων και των δημοτικών τραγουδιών για την ανάσταση του γένους. Ο θεοσεβής λαός κρατάει τις ελπίδες του, παρηγορεί και τραγουδά απολυτρωτικά: “Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι”.

Ηλιοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top