Ο Χριστός το Φως το Αληθινό
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

anastasi2Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Πάσχα είναι από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο κεφ. Α και χωρία 1-17.

Ιδιαίτερα στα παρακάτω χωρία αναφέρεται. Εις τους δικούς του ήλθε αλλ’ οι δικοί του δεν τον εδέχθησαν. Εις όσους όμως τον εδέχθησαν, έδωκε εξουσίαν να γίνουν παιδιά του Θεού, εις εκείνους δηλαδή που πιστεύουν εις το όνομά του, οι οποίοι ούτε από αίματα ούτε από το θέλημα σαρκός ούτε από το θέλημα ανδρός, αλλ’ από τον Θεόν εγεννήθηκαν.

Και πώς γίνεται κανείς τέκνο Θεού;

Τέκνα Θεού έγιναν και γίνονται διαχρονικά, καθώς η Εκκλησία συνεχίζει την ιστορική της πορεία, όσοι « έλαβον αυτόν», δηλαδή όσοι τον εγκολπώθηκαν και τον αποδέχθηκαν ως Σωτήρα τους και Λυτρωτή τους! Πολλοί, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, είχαν καλή γνώμη για τον Χριστό κι έσπευσαν να τον προσδιορίσουν ως «μεγάλο μύστη», «κοινωνικό επαναστάτη», κοινωνικό αναμορφωτή», «θεωρητικό της αγάπης», καθώς και με άλλες καλολογίες που κατ’ άνθρωπο φαινομενικά τον τιμούν, ουσιαστικά όμως τον μειώνουν και τον προσβάλλουν. Και τούτο διότι τον αποψιλώνουν και του αποστερούν τη μοναδική ιδιότητα που ήλθε να προβάλει στον κόσμο και με την οποία κήρυξε αυθεντικά. Αυτή του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού!

Η Εκκλησία απόψε μας καλεί να ξεκαθαρίσουμε την πίστη μας προς τον Χριστό ως τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, ως τέτοιον να τον δεχθούμε και να τον ομολογήσουμε. Δεν ακολουθούμε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, έστω και σπουδαίο ηγέτη. Ακολουθούμε τον Υιό του Θεού που για χάρη μας έγινε και Υιός του ανθρώπου. Κι αυτό καλούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε τη βραδιά της Αναστάσεώς Του! Γιατί αυτή η βραδιά είναι η εγγύηση και της δικής μας αναστάσεως. Όσοι είμαστε τέκνα Θεού, ή τουλάχιστον αγωνιζόμαστε να γίνουμε, κατανοούμε απόψε ότι εφόσον ο μεγαλύτερος αδελφός μας ανέστη, μας προετοίμασε την ίδια οδό, της ανάστασης ψυχής και σώματος, της κατάλυσης της όποιας εξουσίας του θανάτου, της φθοράς, της λύπης επί του ανθρώπινου γένους, της κυριαρχίας της όντως ζωής μέσα στο ανέσπερο φως της Βασιλείας του.

 

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!

 

(Φωνή Κυρίου αρ. 3283, Αρχιμ. Ι.Ν.)

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top