Ο σταυρός του Χριστού έσωσε, σώζει και θα σώσει τον κόσμο
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος  2023

 

Ο σταυρός του Χριστού έσωσε, σώζει και θα σώσει τον κόσμο

didymoipyrgoi

 

Ο Εμμανουήλ, ένας Ορθόδοξος Χριστιανός από την ενορία του Αγίου Νεκτάριου της Γκόμα, στο Ανατολικό Κονγκό, αφηγείται το θαύμα που βίωσε στις 30/08/2023.

 

Πολύ νωρίς το πρωί, τα ξημερώματα, στη γειτονιά του Εμμανουήλ, πατέρα του μικρού Νικηφόρου (ενός έτους, του επίσης βαφτισμένου Ορθόδοξου) βρέθηκε περικυκλωμένη από μια τεράστια στρατιωτική δύναμη. Οπλισμένοι στρατιώτες. Στόχος τους: να καταπνίξουν μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης από μεγάλες ομάδες πατριωτών που προετοιμαζόταν σε μια συγκεκριμένη μεγάλη αίθουσα της Γκόμα.

 

Με την ανατολή του ηλίου οι στρατιώτες έριξαν σφαίρες προς πάσα κατεύθυνση, έκαψαν το σπίτι - την αίθουσα όπου βρίσκονταν οι πατριώτες, λίγα μέτρα μακριά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Γκόμα. Πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους (σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες), συνέλαβαν αρκετούς και άφησαν πολλούς βαριά τραυματισμένους, που πάλευαν μεταξύ ζωής και θανάτου.

 

Ο Εμμανουήλ, περνούσε κι αυτός από εκεί, και συνελήφθη αμέσως. Τoν έδεσαν και τον πέταξαν άγρια σε ένα από τα στρατιωτικά φορτηγά. Όλοι όσοι συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα δεν επέστρεψαν ποτέ, με εξαίρεση τον Εμμανουήλ! Τους έριξαν όλους στη φυλακή και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η τύχη τους!

 

Αλλά τί συνέβη με τον Εμμανουήλ; Όταν τους έβγαλαν από το φορτηγό για να τους ρίξουν στη φυλακή, ο Εμμανουήλ είπε στους στρατιώτες: «Ακούστε με, ακούστε με, δεν ήμουν εκεί στην αίθουσα. Δεν βρισκόμουνα εκεί όπου οι άνθρωποι ήθελαν να διαδηλώσουν αυτή την Τετάρτη 30/08/2028 ενάντια στην κυβέρνηση. Δεν είμαι καν αντάρτης. Είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός. Κοιτάξετε, φοράω τον σταυρό της βάπτισής μου στον λαιμό μου. Όταν άκουσαν ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και βλέποντας τον σταυρό που φορούσε στο λαιμό του, τον έλυσαν και τον έβγαλαν έξω, και επέστρεψε σπίτι του, περνώντας από την Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου για να προσκυνήσει και να πει ένα ευχαριστώ στον Άγιο, που τον έσωσε και από τον θάνατο και από τη φυλακή. Όλοι οι άνθρωποι που άκουσαν αυτό το θαύμα στην Γκόμα είπαν: «Μέγας είναι ο Θεός των Ορθοδόξων».

 

Αλλά αν μου επιτρέπεται, να κάνω και εγώ τρία προσωπικά μου σχόλια.

 

Το πρώτο: Βλέπουμε και καταλαβαίνουμε γιατί όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, από τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα (356) μέχρι και τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη (1994) μιλούσαν για τη δύναμη του σταυρού και την ανάγκη οι πιστοί να φοράνε τον σταυρό στο λαιμό τους. Ο τρόπος με τον οποίο δρα και ενεργεί ο σταυρός κατά του διαβόλου είναι πέρα από την κατανόηση των ανθρώπων.

 

Το δεύτερο: Δοξάζουμε τον Θεό, γιατί οι άνθρωποι στο Ανατολικό Κονγκό, όποια και αν είναι η ψυχική τους κατάσταση, όταν ακούν για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν σεβασμό. Βλέπουν την Ορθόδοξη Εκκλησία να ταΐζει εκατοντάδες φτωχά και άπορα παιδιά σχεδόν καθημερινά, βλέπουν την Ορθόδοξη Εκκλησία να χτίζει ιερούς ναούς και άλλα κτίρια από το μηδέν και αυτό σε λίγους μήνες.

 

Και το τρίτο σχόλιο είναι ότι ο Εμμανουήλ είναι βοηθός οδηγός του τρικύκλου μας που φέρνει νερό και άμμο για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Νεκταρίου και του Ναού του Αγίου Παϊσίου. Υπηρετούσε τους Αγίους. Να που ήλθε η ώρα και οι καλοί μας Άγιοι του Θεού να «τον υπηρετήσουν» με τις θείες πρεσβείες και τις γρήγορες επεμβάσεις τους. Οι Άγιοι μας Νεκτάριος και Παΐσιος δεν ξέχασαν τη θυσία του Εμμανουήλ, όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο. Οι Άγιοι έκαναν το θαύμα τους, ώστε να βρεθεί κοντά στη γυναίκα του και τον μικρό του Νικηφόρο.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Χριστό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Άγιο Νεκτάριο και τον Άγιο Παΐσιο για αυτό το θαύμα της σωτηρίας του Εμμανουήλ μας. Δόξα τω Θεώ!

 

Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba, Πατριαρχικός Επίτροπος

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top