Πρόσεχε Τον Εαυτό Σου!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2023

Πρόσεχε Τον Εαυτό Σου!

 

PATIR

 

Οδοιπόρος είσαι, αδελφέ μου. Πρόσεξε μην παραστρατήσεις, μη λοξοδρομήσεις δεξιά ή αριστερά. Βάδιζε πάντα στη βασιλική οδό.

 

Στρατιώτης του Χριστού είσαι. Κακοπάθησε για το Ευαγγέλιό Του (πρβλ. Β΄ Τιμ. 1:8). Φόρεσε την πανοπλία του Θεού και ρίξου στον καλό αγώνα ενάντια στα πονηρά πνεύματα και τα σαρκικά πάθη, δίχως να μπλέκεσαι στις βιοτικές φροντίδες, για ν’ αρέσεις έτσι σ' Αυτόν που σε στρατολόγησε (πρβλ. Β΄ Τιμ. 2:4).

 

Πνευματικός αθλητής είσαι. Πρόσεχε τον εαυτό σου, μην τυχόν παραβείς τους αθλητικούς κανόνες, γιατί κανείς δεν παίρνει το στεφάνι της νίκης, αν δεν αγωνιστεί σύμφωνα μ' αυτούς (πρβλ. Β΄ Τιμ. 2:5). Να μιμείσαι τον απόστολο Παύλο, που έτρεχε και πάλευε και πυγμαχούσε. Πάλεψε κι εσύ, λοιπόν, με τους αόρατους εχθρούς. Σαν καλός πυγμάχος κάρφωσε το βλέμμα της ψυχής σου στον αντίπαλο και προφυλάξου από τα χτυπήματά του. Σαν γρήγορος δρομέας βιάσου να φτάσεις στο τέρμα, για να κατακτήσεις το βραβείο της αρετής.

 

Τέτοιον σε θέλει ο Θεός. Όχι τεμπέλη και κοιμισμένο, αλλά προσεκτικό και άγρυπνο κυβερνήτη του εαυτού σου. «Πρόσεχε τον εαυτό σου!». Να είσαι νηφάλιος και συνετός, εργατικός και προνοητικός. Να μη χάνεις τον χρόνο σου, μήτε να ονειροπολείς για πράγματα που δεν έχεις και που δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποκτήσεις. Αυτό το παθαίνουν συνήθως οι νέοι, που αφήνουν το ελαφρό τους μυαλό να φαντάζεται μεγάλη ζωή και τιμές, λαμπρούς γάμους, εκλεκτά παιδιά, βαθιά γηρατειά και, ακόμα περισσότερο, πολυτελείς κατοικίες, περιουσίες, κτήματα, υπηρέτες, πολιτικές εξουσίες, υψηλά αξιώματα. Όλα τούτα νομίζουν, οι ανόητοι, ότι τα απολαμβάνουν κιόλας, σαν να τα έχουν μπροστά τους. Είναι αυτό αρρώστια αργόσχολης και ράθυμης ψυχής, το να βλέπει, δηλαδή, κανείς όνειρα ενώ είναι ξύπνιος. Εσύ, όμως, πρόσεχε τον εαυτό σου! Μη φαντάζεσαι τα ανύπαρκτα, αλλά φρόντισε να αξιοποιήσεις τα παρόντα.

 

Νομίζω, όμως, ότι με τούτη την παραίνεση θέλησε ο Νομοθέτης να μας απαλλάξει κι από ένα άλλο πάθος, από τη συνήθεια που έχει ο καθένας μας να περιεργάζεται τα ξένα και να μη σκέφτεται τα δικά του. Πάψε, λέει, να ασχολείσαι με τις ξένες αμαρτίες. Ερεύνησε τον εαυτό σου και δες αν εσύ ζεις όπως θέλει ο Θεός. Γιατί πολλοί, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου, «βλέπουν το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού τους και δεν νιώθουν το δοκάρι που έχουν στο δικό τους μάτι» (πρβλ. Ματθ. 7:3). Μην κρίνεις, λοιπόν, εξωτερικά, προσπαθώντας να βρείς ψεγάδια στον αδελφό σου, σαν εκείνον τον αλαζόνα Φαρισαίο που δικαίωνε τον εαυτό του κι εξευτέλιζε τον Τελώνη. Τον εαυτό σου να ανακρίνεις διαρκώς, μην τυχόν αμάρτησες με τη σκέψη, μήπως η γλώσσα βιάστηκε κι έσφαλε σε κάτι, μήπως τα έργα σου δεν συμφωνούν με το θείο θέλημα. Κι αν βρείς με την αυτοεξέταση ότι είναι πολλά τα αμαρτήματά σου – κι οπωσδήποτε θα βρείς, γιατί άνθρωπος είσαι κι εσύ – λέγε τα λόγια του τελώνη: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» (Λουκ. 18:13).

 

«Πρόσεχε», λοιπόν, «τον εαυτό σου!». Αυτός ο λόγος, σαν άλλος καλός σύμβουλος, θα σου υπενθυμίζει την ανθρώπινη πραγματικότητα, έτσι ώστε ούτε να υπερηφανεύεσαι, όταν η ζωή σου κυλάει ευτυχισμένη, ούτε να απελπίζεσαι, όταν δυσχερείς περιστάσεις σε καταθλίβουν.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top