Αθεΐα Και Πίστη

SYMPAN

Bρισκόμαστε στο 2020 μ.Χ. Τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας σήμερα είναι πού σημαντικά σε όλους τους τομείς. Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει επιτύχει την ικανοποίηση των πνευματικών του αναγκών και των μεταφυσικών του προβλημάτων.

Δυστυχώς, σε τόσο χαλεπούς καιρούς στον κόσμο μας επικρατεί αθεΐα. Ο Πλάτων είπε: «Η αθεΐα είναι αρρώστια της ψυχής, προτού γίνει πλάνη του λογικού.» Ο Πασκάλ λέγει στους ανθρώπους: «Αν θέλετε να είστε σίγουροι για τις αιώνιες αξίες, μη ζητάτε πολλές αποδείξεις, αλλά διακόψτε τις σχέσεις σας με την αμαρτία».

Ο σημερινός άνθρωπος ζώντας σε έναν κόσμο χωρίς αξίες, χωρίς κανέναν φραγμό, φτάνει πολλές φορές να χάνει τον εαυτό του και ίσως να αυτοκαταστρέφεται σταδιακά. Ξεχνάμε ότι ο Δημιουργός μας, μας έπλασε κατ’ εικόνα Του και είναι κοντά μας, αρκεί κι εμείς να Τον αναζητάμε στη ζωή μας. Οι υλιστικές θεωρίες έσκασαν σαν παραφουσκωμένα μπαλόνια.

Ο Παστέρ έλεγε ότι θα’ ρθει μια μέρα που οι άνθρωποι δεν θα δέχονται τη σύγχρονη φιλοσοφία και θα γελούν με αυτά που η ίδια λέει. Ο διάσημος κατασκευαστής πυραύλων Βέρνερ Φον Μπράουν δήλωσε: «Ο λόγος για τον οποίον πιστεύω στον Θεό είναι σαφής. Το κάθε τι στον κόσμο είναι κατασκευασμένο με τάξη, αρμονία, οργάνωση, με πλήρη τελειότητα και ακρίβεια.» Ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης Τζων Γκλεν, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση είπε: «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευτυχισμένο, που ο Θεός με προίκισε με ιδιότητες που με βοήθησαν να εκλεγώ για κάτι μεγάλο σαν κι αυτό». Κι όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κέννεντυ μετά την πτήση, πήγαν μαζί να ευχαριστήσουν τον Θεό στην εκκλησία όπου, όπως έγραψε ο Τύπος για πολλές εβδομάδες, ο Γκλεν παρακολουθούσε τις πρωινές λειτουργίες, ανυπομονώντας για τη στιγμή της πτήσης.

Ο Παστέρ στην ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία είπε ανάμεσα στα άλλα: «Τι υπάρχει πέρα από τ’ άστρα; Ένας άλλος ουρανός. Και πιο πέρα; Κάποια ακατανίκητη δύναμη μας αναγκάζει να ρωτάμε ακατάπαυστα. Μάταια μας απαντούν, πως πέρα απλώνεται το άπειρο διάστημα κι αμέτρητες εκτάσεις. Όλα αυτά δεν μας λένε τίποτα. Δεν ικανοποιούν την απορία μας. Δεν μένει λοιπόν τίποτε άλλο να κάνουμε, παρά να σκύβουμε στα γόνατά μας και να πούμε: «Δόξα τω Θεώ, τα πάντα εν σοφία εποίησας».

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top