Η Αξία της Εξομολόγησης
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2017

 

Exomologisi-1Τους έλεγε ο Ιησούς: «Μήπως φέρνουν το λυχνάρι για να το τοποθετήσουν κάτω από το δοχείο που μετρούν το στάρι ή κάτω απ’ το κρεβάτι; Το φέρνουν για να το τοποθετήσουν στο λυχνοστάτη. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτε κρυφό που δε θα γίνει φανερό, ούτε μυστικό που δε θα φανερωθεί. Ας τ’ ακούει αυτά όποιος έχει αυτιά για ν’ ακούει» (Μάρκος 4:21-23)

 

Αν αναλογισθούμε τα παραπάνω λόγια του Ιησού Χριστού που τα ανέφερε στην επί του όρους ομιλία Του, τότε θα καταλάβουμε ότι όσο και αν προσπαθεί ο άνθρωπος να «καλύψει», να κρύψει αυτά που κάνει, όλα αυτά θα γίνουν φανερά. Δεν κρύβονται!

 

Γιατί, λοιπόν, να μην τα εξομολογηθεί ο άνθρωπος, ώστε να σβηστούν, να εξαφανισθούν τώρα, όσο ζει επί γης;

 

Διότι με την εξομολόγηση ό,τι ομολογεί ο άνθρωπος αυτό και σβήνει, εξαφανίζεται. Σαν να μην είχε γίνει ποτέ η αμαρτία που την εξομολογήθηκε ο άνθρωπος.

 

Βέβαια, εξομολόγηση δεν γίνεται χωρίς μετάνοια. Δεν είναι κάτι το μαγικό. Είναι η επιθυμία του ειλικρινούς πιστού Χριστιανού, που κατάλαβε πως έκανε κάτι λάθος και αποφασίζει να το διακόψει. Και έτσι το ομολογεί ενώπιον Θεού και ανθρώπου, του πνευματικού ιερέως.

 

Με τον τρόπο αυτό, ο άνθρωπος αρχίζει να καλλιεργεί μια διαφορετικού τύπου ζωή. Την νέα ζωή που προσφέρει ο Χριστός σε όσους Τον πιστεύουν και Τον ακολουθούν. Την ζωή που επιθυμεί τον Σωτήρα του Χριστό. Που θέλει να Του μοιάσει.

 

Και όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης από τον κόσμο αυτό, όπως το έμβρυο βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του, έτσι και με τον θάνατο, σαν να βγαίνει από την «κοιλιά του σύμπαντος» σε έναν άλλο κόσμο-σύμπαν, στην παρουσία του Τριαδικού μας Θεού.

Και όταν αντικρίσουμε τον Ιησού Χριστό, τότε πλέον η καρδιά μας θα «σπάσει» από την χαρά, θα τρέξει η ψυχή μας να αγκαλιάσει τον Θεό και Σωτήρα της Χριστό.

 

Και ας θυμόμαστε ότι στην τελική κρίση δεν θα τιμωρηθούμε επειδή αμαρτήσαμε, ούτε θα κατακριθούμε γι’ αυτό. Θα τιμωρηθούμε επειδή, ενώ αμαρτήσαμε, δεν μετανοήσαμε, ούτε στραφήκαμε από την πονηρά οδό της αμαρτίας προς τον Κύριο, παρόλο που μας δόθηκε εξουσία και aκαιρός για μετάνοια, για να φανερώσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Θεός είναι αγαθός, όπως και είναι από τη φύση Του, και όχι αντίθετα εμπαθής, με το να φαίνεται ότι μας τιμωρεί κατά κάποιο τρόπο και οργίζεται εναντίον μας.

 

Κυριάκος Γεννάδης

Από Αγάπη

– Αν σιωπάς, να σιωπάς από αγάπη.

– Αν μιλάς, να μιλάς από αγάπη.

– Αν διορθώνεις κάποιον, να τον διορθώνεις από αγάπη.

– -Στο βάθος της καρδιάς σου να έχεις τη ρίζα της αγάπης. Από μια τέτοια ρίζα μόνο καλό μπορεί να προέλθει.

– Αγάπα τον Θεό και κάνε ό,τι θέλεις.

Ιερός Αυγουστίνος

Το να ζητάς συγνώμη

δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.

Είναι ένα βήμα για να χτίσεις

τη γέφυρα που γκρέμισες.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top