Εν Μέσω Της Πανδημίας Του Κορωνοϊού
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος - Ιούνιος 2020

 

Εν Μέσω Της Πανδημίας Του Κορωνοϊού

stcoronavirus

Eίναι αλήθεια πως το 1ο εξάμηνο του 2020 βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μια κατάσταση πολύ περίεργη και παράξενη. Ένας ιός σε σχήμα κορώνας ξεκίνησε να επιτίθεται στους ανθρώπους στην Κίνα και εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Όλοι ακούσαμε και είδαμε στα ΜΜΕ τις σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται. Τις ημέρες που θα τυπώνεται η εφημερίδα οι νεκροί αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο!!!

Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν κατ’ οίκον περιορισμό σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ανασχέθηκε η οικονομική ζωή του μεγαλύτερου ποσοστού του πλανήτη, με εύλογες συνέπειες την δημιουργία τεράστιας ανησυχίας σε αμέτρητους ανθρώπους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ως χριστιανική εφημερίδα θα ήταν εύκολο να παρουσιάσουμε αμέτρητες αναφορές από την Αγία Γραφή, αλλά και από την Ιερά Παράδοση με λόγια Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, που να περιγράφουν τις συνέπειες της αμαρτίας. Όμως ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία. Σαν ένα παραμύθι. Σαν να είμασταν μαζί με την Αγία Τριάδα και βλέπαμε την σύγχρονη ανθρωπότητα. Τι θα παρατηρούσαμε άραγε; Ανθρώπους παραπονεμένους, ότι οι γονείς τους δεν τους αγαπούν, ότι οι εργοδότες ή οι υπάλληλοι αδικούν ο ένας τον άλλον, ότι οι κυβερνήσεις τους εκμεταλλεύονται για «ίδιον όφελος». Θα βλέπαμε ανθρώπους ανικανοποίητους, να έχουν πολλά και να επιδιώκουν περισσότερα. Και πιο πολύ απ’ όλα θα βλέπαμε ανθρώπους να φροντίζουν τον εαυτό τους και να μην νοιάζονται για τον διπλανό τους που τους χρειάζεται. Τέλος, θα βλέπαμε πως και ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποδέχεται τον ίδιο το εαυτό του, σαν να μην αγαπά αυτό που «είναι».

Και θα λέγαμε, ίσως, στην Αγία Τριάδα. «Μα, Θεέ μας, Εσύ έδωσες τα πάντα στους ανθρώπους: τον Μονογενή Σου Υιό που με την σταυρική Του θυσία και την ανάστασή Του άνοιξε τον δρόμο για τον ουρανό σε όλους. Συμφιλίωσε τους ανθρώπους με τον Θεό. Δήλωσε ξεκάθαρα, ο Χριστός πως επιθυμεί όλοι οι άνθρωποι να σωθούν. Έδωσες και το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής, που ίδρυσε την χριστιανική κοινότητα, την Εκκλησία του Χριστού». Και είδαμε να γίνονται θαύματα από τους ανθρώπους όπως και εκείνα του Θεανθρώπου, αποδεικνύοντας αληθινές τις υποσχέσεις του Χριστού ότι τα έργα που ο Ίδιος έκανε θα έκαναν και εκείνοι που θα Τον πίστευαν. Και έτσι έχουμε σήμερα αμέτρητο πλήθος Αγίων. Τους βλέπουμε στις εκκλησιές μας. Σαν να μας λένε: κι εσείς μπορείτε να αγιάσετε! Δηλαδή, και σεις μπορείτε να συμφιλιωθείτε με τον Θεό, να έχετε κοινωνία με την Αγία Τριάδα. Το είπε και ο ευαγγελιστής Ιωάννης (Επιστολή Α’ Ιωάν. 1:3).

Και δεν θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον Θεό, γιατί ήρθε ο κορωνοϊός. Γιατί Εκείνος έκανε τα πάντα. Μας έδωσε τα πάντα. Μάλλον θα Του λέγαμε: «Κάτι εμείς δεν κάναμε καλά. Μάλλον Σου γυρίσαμε την πλάτη, γιατί πιστέψαμε πως έχουμε τα πάντα, πως μπορούμε τα πάντα, και μάλιστα χωρίς Εσένα». Και τελικά ένας αόρατος ιός, σε μέγεθος 10 εκατομμυριοστά ενός χιλιοστού (τεμαχίζουμε ένα χιλιοστό σε 1 εκατομμύριο κομμάτια και παίρνουμε μόνον τα 10 από αυτά!), αυτό το «τίποτα» μας κλείδωσε στο σπίτι, μπας και καταλάβουμε τι φταίει.

Μήπως μας ξανακλειδώσει, εάν συνεχίσουμε να επιμένουμε στα παλιά;

Κυριάκος Γεννάδης

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top