✤✤ Ιούλιος - Αύγουστος 2024 ✤✤ Σε όλα «Υπερνικώμεν»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 373 10

 

«Εμείς όμως βγαίνουμε νικητές μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μας αγάπησε» (Ρωμαίους 8:37).

Εάν θα μπορούσα να περιγράψω με δύο λέξεις τη χριστιανική ζωή, αυτές θα ήταν: Ζωή Νίκης. Η λέξη μάλιστα που χρησιμοποιεί ο Απόστολος Παύλος για το παραπάνω χωρίο στο αρχαίο κείμενο είναι η λέξη υπερνικώμεν. «Αλλ’ εν τούτοις πάσιν υπερνικώμεν δια του αγαπήσαντος ημάς».

Σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στα αδιέξοδα, στις αρρώστιες, ακόμα και στο θάνατο, υπερνικώμεν. Κι αυτό γίνεται για ένα και μόνο λόγο, «δια του αγαπήσαντος ημάς», του Χριστού δηλαδή, που μας αγάπησε.

Σε μία εποχή που κυριαρχούν ο φόβος για κλιμάκωση των πολέμων, ο κίνδυνος για εμφάνιση νέων επιδημιών, η αέναη και άκαρπη αναζήτηση της Αλήθειας και η αδυναμία πραγματικής ικανοποίησης του ανθρώπου παρ’ όλα τα υλικά αγαθά με τα οποία περιβάλλεται, οι παραπάνω υποσχέσεις του Λόγου του Θεού, αν και επιθυμητές, δύσκολα γίνονται πιστευτές από τον άνθρωπο.

Ο μόνος τρόπος να τα δει και να γευτεί ο άνθρωπος είναι όταν γνωρίσει Εκείνον που τα υπόσχεται, όταν στραφεί ειλικρινά στον Θεό. Γιατί η νίκη δεν βασίζεται στην ικανότητα που έχουμε στις αρετές που διαθέτουμε ή σε οποιαδήποτε εσωτερική δύναμη μέσα μας. Η νίκη μας βασίζεται στον ίδιο τον Θεό, τον Ιησού Χριστό.

Η νίκη μας βασίζεται στον Θεό, τον Παντοδύναμο. Αυτά που για τους ανθρώπους είναι αδύνατα, για τον Θεό είναι δυνατά (Λουκάς 18:27), ή όπως έλεγε ο προφήτης Ιερεμίας αιώνες πριν τον ευαγγελιστή Λουκά: «Θεέ μου, τίποτα δεν είναι δύσκολο για Σένα» (Ιερεμίας 32:17). Όποιο πρόβλημα και δυσκολία είναι αδύνατο για μας να το αντιμετωπίσουμε, για τον Θεό, όχι μόνον είναι δυνατό, αλλά δεν είναι ούτε καν δύσκολο. Διότι είναι Θεός και τίποτε δεν είναι αδύνατον σ’ Αυτόν, τίποτε δεν είναι δύσκολο στον Κύριο των Δυνάμεων.

Η νίκη μας βρίσκεται στον Θεό της Αλήθειας. Ό,τι λέει στον Λόγο Του, ό,τι υπόσχεται στην Αγία Γραφή, το εκπληρώνει. Μάλιστα, για να μας το κάνει ακόμα πιο βέβαιο, λέει ότι είναι αδύνατον να διαψευστεί ο Θεός (Εβραίους 6:18). Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει έστω και ένα ψέμα ή που να μην έχει τη δυνατότητα να πει ψέματα. Όλοι είμαστε ικανοί, όλοι είναι δυνατόν να πούμε ψέματα, εάν θέλουμε. Ο Θεός όμως είναι αδύνατον να πει ψέματα. Θα λέγαμε ότι και να ήθελε, δεν μπορεί. Γιατί είναι η απόλυτη Αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια που έχει ανάγκη η ψυχή του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου. Και η Αλήθεια αυτή είναι ο Ιησούς Χριστός.

Η νίκη μας βασίζεται στον Θεό που είναι Αγάπη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα όσα είπαμε παραπάνω. Μία αγάπη χωρίς όρια, αφού έφτασε να προσφέρει για τη δική μας λύτρωση ό,τι πολυτιμότερο είχε: τον Μονογενή Του Υιό, τον Ιησού Χριστό. Μία αγάπη, που δηλώνει ότι θέλει να κατοικεί ο ίδιος ο Θεός μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Αρκεί μόνον ο άνθρωπος να μετανοήσει και να πιστέψει στο σωτήριο έργο του Ιησού Χριστού, να γίνει συνειδητός Χριστιανός, συνειδητό και ενεργό μέλος της Εκκλησίας.

Μία αγάπη, που μας συγχωρεί ό,τι κι αν κάνουμε, όσες φορές και αν το κάνουμε, αρκεί να μετανοούμε ειλικρινά. Μία αγάπη που μας χαρίζει αιώνια ζωή δωρεάν, μάλιστα σε μας που δεν το αξίζουμε.

Τέλος, μία αγάπη αιώνια, γιατί ούτε θάνατος, ούτε ζωή θα μπορέσουν ποτέ να μας χωρίσουν από την αγάπη του Θεού, όπως αυτή φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Η μόνη αιώνια αγάπη, που μας χαρίζει την αιώνια ζωή.

Επειδή αυτή είναι η αγάπη του Θεού, η αγάπη με την οποία μας αγάπησε ο Χριστός, σε όποια κατάσταση και αν βρεθούμε, ό,τι και αν αντιμετωπίζουμε, τότε θα «υπερνικώμεν διά του αγαπήσαντος ημάς».

 

Ιωάννης Κανταρτζής

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top