Καινούργια και Αιώνια Ζωή
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ευχόμαστε η Νέα Χρονιά να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε το Χριστό και να κατοικήσει πλούσια στις καρδιές μας (Εφεσ. 3:16-17)

IX

Ο Θεάνθρωπος είναι η ιδιοφυΐα της ριζικής αλλαγής του ανθρώπου, γιατί έχει εκείνες τις θεϊκές υπεράνθρωπες δυνάμεις, που Τον κάνουν ικανό να ξαναδημιουργήσει τον άνθρωπο που θέλει και ζητάει τη σωτηρία του. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός και «θέλει» και «μπορεί» να αναγεννήσει τον άνθρωπο σε μια καινούργια ζωή, που θα τον οδηγήσει στην θέωση. Όταν έλεγε «ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Ματθ. 11:28), το εννοούσε, το έκανε και το κάνει πραγματικότητα στη ζωή κάθε ανθρώπου που ειλικρινά θέλει να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος. Το μόνο που ζητάει από τον άνθρωπο είναι να καταλάβει αυτό που είναι αλήθεια, δηλαδή ότι είναι αμαρτωλός και ότι πρέπει γι’ αυτό να μετανοήσει και να ζητήσει τη σωτηρία του.

Ο Σολζενίτσιν γράφει: «Είναι μάταιο να αναζητούμε διέξοδο από την κατάσταση του κόσμου, χωρίς να στρέψουμε μια μετανοημένη συνείδηση προς τον Δημιουργό των πάντων». Η μετάνοια και η αναγνώριση της αμαρτωλότητας του ανθρώπου είναι το μοναδικό μέσο σωτηρίας. Ο ιερός Χρυσόστομος μας λέει ότι «η μετάνοια είναι πρόξενος βασιλείας ουρανού και είσοδος παραδείσου».

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χρειάζεται τη σωτηρία του Χριστού. Όσο και να φαίνεται παράξενο και υπερβολικό, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ιησούς Χριστός είναι Αυτός που ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε βάρος, κάθε ενοχή και κάθε δυστυχία. Ο Χριστός ήρθε στη γη «για να δώσει ζωή και μάλιστα άφθονη ζωή» (Ιωάν. 10:10). Ήλθε να δώσει το φως, τη χαρά και την ειρήνη, όπως δεν δίνει κανένας άλλος (Ιωάν. 12:46, 15:11, 14:27). Ο Θεάνθρωπος είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή!» Ο μόνος που οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό (Ιωάν. 14:6) και ο μόνος που δίνει αιώνια ζωή (Ιωάν. 6:47).

Ο σύγχρονος Έλληνας πρέπει να αλλάξει ριζικά. Πρέπει να γίνει καινούργιος άνθρωπος. Αυτό, όμως, δεν γίνεται χωρίς να μετανοήσει και να πιστέψει στον Χριστό ως τον μοναδικό του Σωτήρα. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Με τον Χριστό στη ζωή του έχει ειρήνη, γαλήνη, χαρά και αγάπη για όλους. Με το Άγιο Πνεύμα μέσα του απολαμβάνει την όμορφη χριστιανική ζωή, συμμετέχοντας ολόψυχα στην πνευματική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, προγευόμενος την ουράνια βασιλεία του Πατέρα Θεού. Είναι ένας συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός.

Κάθε καινούργιος χρόνος γι’ αυτούς που πιστεύουν στον Χριστό και έχουν εμπιστευτεί τη ζωή τους και το μέλλον τους στον Πανάγαθο και Παντοδύναμο Θεό, είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Με τον Θεό είναι αδύνατο να ζήσεις μια άθλια και αγχώδη ζωή.

Μπαίνουμε, λοιπόν, στο 2017 με προσδοκίες, επιθυμίες και σχέδια για μια καλύτερη ζωή. Χρειαζόμαστε απαραίτητα αυτές τις προϋποθέσεις για ένα θετικό ξεκίνημα και μια επιτυχημένη πορεία στο χρόνο αυτό.

Αντίθετα όμως με τις προσδοκίες μας, σύγχρονες έρευνες, μελέτες, στατιστικές και επιστημονικές ανακοινώσεις μάς παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την εξέλιξη της ζωής μας το χρόνο αυτό.

Με απαισιόδοξα συμπεράσματα μάς λένε ότι ο άνθρωπος τον καινούργιο χρόνο θα είναι περισσότερο αγχώδης, νευρικός και απομονωμένος. Ο κύριος σκοπός του θα είναι το χρή­μα και οι ανέσεις του. Η οικογενειακή ζωή θα συνεχίζει να κλονίζεται όλο και περισσότερο. Η προτεραιότητα των γονιών, και ιδιαίτερα της γυναίκας, θα είναι η καριέρα και η ατομική ευχαρίστηση. Τα παιδιά, αντιδρώντας στην αδιαφορία των γονιών γι’ αυτά, θα βρίσκουν διέξοδο στον αναρχισμό, στα ναρκωτικά και στην αλητεία.

Η κοινωνική κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Οι αποδεκτές αξίες και παραδόσεις που κράτησαν το έθνος μας στους αιώνες, θα γίνονται όλο και πιο πολύ απαράδεκτες. Τα Μ.Μ.Ε., ο τύπος, η τηλεόραση θα συνεχίσουν να συντελούν στην αποσύνθεση της κοινωνίας, τον εκφυλισμό και την ωραιοποίηση της ανηθικότητας, της διαστροφής, της βίας και του εγκλήματος. Η οικονομική κατάσταση για τον μέσο εργαζόμενο θα είναι ασταθής. Οι συμπατριώτες μας θα χάνουν τις εργασίες τους, θα μειώνονται περισσότερο οι συντάξεις και η προτεινόμενη λύση για την οικονομία θα είναι οι αθρόες απολύσεις. Οδηγούμαστε σε μια διεθνή φτώχεια. Η ανεργία θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Η Ευρώπη θα παραμείνει αδύνατη να βοηθήσει. Τα «σημεία των καιρών» μαρτυρούν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται.

Στην τρομερά δύσκολη αυτή κατάσταση που βρίσκεται ο σύγχρονος άνθρωπος, η οικογένεια και η κοινωνία, ο μοναδικός δοκιμασμένος και εγγυημένος Σωτήρας είναι ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος που έδωσε τη ζωή Του για την αναγέννηση κάθε ανθρώπου. Εσύ όμως επιλέγεις με ποιον θέλεις να πας.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top