Δραστηριότητες (4)

Δραστηριότητες

Τέλη Μαΐου 2017. Ημέρα Δευτέρα, θελήσαμε για ακόμα μια χρονιά, να επισκεφθούμε τα παιδιά του ΕΚΚΝΑ, στον Αυλώνα.

Παιδιά! Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο για το χώρο, πρόκειται για παιδιά. Από 15 έως 18 ή, το πολύ, 21 χρόνων. Ο Παναγιώτης από την Αθήνα, ο Δημήτρης από την Καλαμάτα, ο Σταύρος από τη Γαστούνη, ο Ιμπραήμ από τη Ρόδο, ο Νίκος από την Ανδραβίδα…… Παραβάσεις διάφορες τους έστειλαν στο ΕΚΚΝΑ.

Συναντήσαμε τους Διευθυντές των Σχολείων που λειτουργούν εντός των φυλακών: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Μεγάλη η ψυχική δύναμη των Διευθυντών, αλλά και των Δασκάλων και των Καθηγητών. Μεγάλη η προσπάθεια από τη μεριά τους, μεγάλη η πρόθεση της καρδιάς, ελάχιστη η ανταπόκριση από το Κράτος. Στους τοίχους του Σχολείου έργα ζωγραφικής και επιγραφές, φιλοτεχνημένα από τα ίδια τα παιδιά. Σε μια γωνιά σ’ ένα μεγάλο ροζ χαρτόνι διαβάζω: «Ακούσατε το έργο του Τσαϊκόφσκυ “Η Λίμνη των Κύκνων”. Περιγράψτε τα συναισθήματα που σας δημιουργήθηκαν». Οι απαντήσεις των παιδιών συγκλονίζουν: «Ένιωσα πως είμαι ελεύθερος έξω από τη φυλακή», «σαν να ήμουν στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέλφια μου», «βρέθηκα σ’ ένα λιβάδι με πολύχρωμα λουλούδια», «ήμουν ελεύθερος»...

Στον ειδικό χώρο που συναντήσαμε τα παιδιά, ένας από εμάς τους μίλησε για την αγάπη του Χριστού, με κεντρικό μήνυμα ότι ο Χριστός αλλάζει ζωές. Οτιδήποτε κι αν έχει κάνει ο άνθρωπος, όποιο χαρακτήρα κι αν έχει, είναι βίαιος, νευρικός, εύθικτος, άσχετα με το τι έχει περάσει στη μέχρι τώρα ζωή του, που ίσως τον οδήγησε σε κάποια παραβατική συμπεριφορά, ο Χριστός μπορεί να τον αλλάξει ΡΙΖΙΚΑ. Φτάνει να δεχτεί τη σωτηρία που προσφέρει σε όλους και να Τον θέσει στη ζωή του Κύριο και Λυτρωτή του. Τους είπαμε πως κι εμείς κάποτε αντιμετωπίσαμε προβλήματα, κι εμείς είχαμε συμπεριφορά που δεν άρεσε στον Κύριό μας και ίσως θα μπορούσαμε κι εμείς να είμαστε στη θέση τους. Όμως ο Χριστός μάς άλλαξε. Και συνεχίζει να μας αλλάζει. Εξ άλλου η Εκκλησία δεν είναι τίποτε άλλο από «Θεραπευτήριο ψυχών».

Τα παιδιά άκουγαν με πολύ προσοχή, ρουφούσαν σαν σφουγγάρια τα λόγια, έκαναν πολλές ερωτήσεις, έλεγαν την άποψή τους δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον. Μοιράστηκαν χριστιανικά φυλλάδια και τηλεκάρτες, σε όλα τα παιδιά, μαζί με τα διάφορα πρακτικά πράγματα που είχαμε φέρει μαζί μας, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, αφρούς ξυρίσματος, ένα χρηματικό ποσό που δόθηκε στη Διεύθυνση για τις ανάγκες του Ιδρύματος του Φιλοπτώχου Ταμείου, κλπ.

Ήταν για όλους μας μια πολύ δυνατή εμπειρία και υποσχεθήκαμε, μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας, να προσευχόμαστε γι’ αυτά τα παιδιά, για έναν-έναν ξεχωριστά, με το όνομά του, να εργαστεί ο Θεός μέσα στην καρδιά τους και να φέρει την αλλαγή που κανένα σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορεί να φέρει.

Στις 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας, είχαμε την μεγάλη χαρά να προσκαλέσουμε τους αγαπητούς αδελφούς στην κοπή της βασιλόπιτας. Ο αγαπητός σε όλους μας π. Κύριλλος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και μας μίλησε με λόγια βασισμένα στην αλήθεια του Ευαγγελίου, προτρέποντας όλους να ανοίξουμε την καρδιά μας στον Σωτήρα Χριστό και να ζήσουμε το νέο έτος με την δική Του δύναμη και χάρη. Ψάλλαμε ωραίους χριστιανικούς ύμνους, ακούσαμε την ανάλυση του Ευαγγελίου της Κυριακής και στο τέλος μοιράστηκαν κεράσματα και αναψυκτικά.

Πραγματικά, ζήσαμε αυτό που αναφέρει και ο Λόγος του Θεού στον Ψαλμό 133: 1 «Δείτε, τι καλό και τι τερπνό, να συγκατοικούν με ομόνοια οι αδελφοί!»

Ευχαριστούμε τον Θεό και ευχόμαστε και όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, να γεμίσουν με την Χάρη του Χριστού στην καρδιά τους και να την σκορπούν σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή 10 Μαΐου στην αίθουσα της Ορθόδοξης Αδελφότητάς μας γιορτάσαμε τα 37 χρόνια της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας «Το Ανέσπερον Φως».

Διαβάσαμε επιστολές αναγνωστών και ευχαριστήσαμε τον Θεό για την αγάπη Του σ’ εμάς, που μέσα από την εφημερίδα μας:

– Άνθρωποι που ζούσαν μακριά από την Εκκλησία, επέστρεψαν.

– Μοναχικοί άνθρωποι βρίσκουν συντροφιά.

– Ασθενείς ζητούν τη χάρη του Θεού στη ζωή τους.

– Αυξάνεται η πίστη των αναγνωστών στον Σωτήρα Χριστό, κλπ.

Χαιρόμαστε, γιατί η εφημερίδα μας γίνεται η αφορμή, ώστε να δοξάζεται ο Θεός στη ζωή των ανθρώπων.

Όπως είναι γνωστό, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Όσο μπορεί ο καθένας προσπαθεί να «δραπετεύσει» λίγο από τις καθημερινές του δραστηριότητες, για ν’ απολαύσει τη φύση που μας χάρισε ο Θεός ως πολύτιμο αγαθό και να ξεκουραστεί, για να συνεχίσει ανανεωμένος το χειμερινό του πρόγραμμα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αδελφότητά μας πραγματοποίησε και φέτος τις θερινές της διακοπές στην περιοχή των Λιβανάτων Λοκρίδος, στη Φθιώτιδα. Η περίοδος μετά το δεκαπενταύγουστο είναι ιδανική, εφόσον όλοι έχουμε τιμήσει τη Θεοτόκο και Μητέρα μας γιορτάζοντας το «μικρό Πάσχα», όπως συνήθως το ονομάζουμε. Η τοποθεσία των Λιβανάτων είναι ιδεώδης για την ψυχική και σωματική ανάπαυση, μακριά από την κοσμικότητα και τους θορύβους της μεγαλούπολης.

Ο βασικός μας στόχος είναι να τονωθούν οι ψυχές των αδελφών με πνευματική τροφή και προσευχή. Τα κηρύγματα που γίνονται καθημερινά, πρωί και βράδυ, βοηθούν σ’ αυτό και δίνουν την ευκαιρία στον καθένα που παρευρίσκεται να αναλογιστεί και να αναθεωρήσει τη σχέση του με τον Θεό.

Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η επίσκεψη που γίνεται επί σειρά ετών στην ιερά μονή των Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου παρακολουθούμε τον Εσπερινό και το Μέγα Απόδειπνο, κάποια από τις μέρες της παραμονής μας. Είναι μεγάλη ευλογία ο Εσπερινός αυτός, όπου οι καλλικέλαδες φωνές των μοναχών ψάλλουν το «Κύριε εκέκραξα» και το «Κατευθηνθήτω η προσευχή μου»! Εκείνη τη στιγμή δεν γίνεται να μην προσευχηθούμε μαζί με τις μοναχές και να μην απευθύνουμε σιωπηλά τη δέησή μας στον Ύψιστο Θεό μας. Στη συνέχεια γίνεται μια ευλογημένη ομιλία από μία από τις μοναχές της Αδελφότητας της μονής, κάτι που επίσης αποτελεί ιδιαίτερη πνευματική τόνωση για όλους μας στο «Ανέσπερο Φως».

Εκτός όμως από την επίσκεψη στην ιερά μονή και τα κηρύγματα των αδελφών, μια πολύ μεγάλη ευλογία είναι και η παρέα μεταξύ μας, στην οποία επίκεντρο είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας μας!

Με την ευκαιρία του Σεπτεμβρίου, ευχόμαστε σε όλους μια καλή κι ευλογημένη νέα εκκλησιαστική περίοδο!

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top