Υπερφυσική Κατάσταση Προσευχής
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2022

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Υπερφυσική Κατάσταση Προσευχής

agios Paisios

Ο Γέροντας Παΐσιος ήταν μέσα στο κελλάκι του και προσευχόταν. Τότε ένας ιερέας που περίμενε με άλλους επισκέπτες έξω από τα σύρματα της αυλής στην Παναγούδα, πέρασε τα σύρματα και μπήκε απρόσκλητος στην αυλή.

 

Πλησιάζοντας στο κελί, άκουγε από μέσα ομιλίες και σκέφτηκε ότι ο Πατήρ Παΐσιος θα συνομιλούσε με επισκέπτες. Χτύπησε δύο-τρείς φορές την πόρτα, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Τότε κοίταξε από το παράθυρο και.. τί να δει!


Ένας πανύψηλος καλόγερος πάνω από δύο μέτρα, προσευχόταν όρθιος μέσα σε μία στήλη φωτός που είχε χρώμα γαλάζιο και τον κάλυπτε ολόκληρο! Του ήταν άγνωστος αυτός ο καλόγερος, ο οποίος μάλιστα έμοιαζε με Άγγελο Κυρίου. Η γλύκα όμως της όψης του ήταν κάτι το μοναδικό. Άναυδος ο ιερέας παρατηρούσε από το παράθυρο το θέαμα που σαγήνευε την καρδιά του. Τον μάγεψε η υπερουσιότητα της εμπειρίας αυτής. Γονάτισε και έκανε τον σταυρό του.


Όταν αργότερα ο Γέροντας Παΐσιος κάλεσε τον ιερέα και την παρέα του μέσα στο κελί του, με απόλυτη φυσικότητα τους μίλησε, μη θέλοντας να προδώσει την ουράνια κατάσταση στην οποία προηγουμένως βρισκόταν. Όμως την ώρα που τους ξεπροβόδιζε, είπε στον έκπληκτο ιερέα: «Είπα σήμερα να κάνω προσευχή και εσύ μου τα χάλασες!».


Έπινε ο Άγιος Παΐσιος το πικρό ποτήρι του καθενός, ξεθόλωνε τον νου του, τον ξεφόβιζε, έκανε το παν για να τον παρηγορήσει, να τον γιατρέψει. Του σήκωνε τα ακούσια φορτία του, ανακούφιζε τις απερίγραπτες πίκρες, σκούπιζε τα δάκρυά του.


Έκρυψε λοιπόν, από τον ιερέα, ότι ήταν ο ίδιος ο Γέροντας, ο Γίγαντας που είδε μέσα σε γαλάζιο φως από το παράθυρο. Από ταπείνωση δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το θαυμαστό αυτό γεγονός.


Όμως ο Θεός επέτρεψε, ο ιερέας να μπει απρόσκλητος από ένα μικρό κενό που υπήρχε στα σύρματα και να γίνει κοινωνός του υπερφυσικού αυτού γεγονότος.


Ο τρόπος που ενεργεί ο Θεός συχνά είναι «περίεργος» για εμάς τους κοινούς θνητούς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα θεϊκά γεγονότα.


(Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ. 177, 178)

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top