Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Νιγηρίας, 1960-2023
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος – Απρίλιος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Αλέξανδρος, Μητροπολίτης
Νιγηρίας, 1960-2023

 

Στις 30 Ιουνίου 2023, ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, κάλεσε στην χαρά της βασιλείας των ουρανών τον μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρό Αλέξανδρο. Αδιαμφισβήτητα υπήρξε επιφανής εκκλησιαστικός άνδρας που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο σύγχρονο θεολογικό, ιεραποστολικό και εν γένει εκκλησιαστικό γίγνεσθαι.

 

Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη το 1997 και το 2014 ανήλθε στη θέση του Μητροπολίτη. Αναδείχθηκε ως ένας εκ των στυλοβατών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο αυθορμητισμός και το ειλικρινές και ανυπόκριτο του χαρακτήρα του αποτελούν ορισμένα μόνον από τα πάμπολα θετικά γνωρίσματα που τον κοσμούσαν ως άνθρωπο και ως κληρικό.

 

Ο αξιοπρεπής και καθ’ όλα χριστιανικός τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε την επίσκεψη της ασθένειάς του αποτυπώνεται στο προσωπικό του μήνυμα στις 4 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου:

 

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πρόκειται για μία ασθένεια που μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκόσμια, καλείται να αντιμετωπίσει. Στον αγώνα αυτό χρειάζεται βαθιά πίστη, μεγάλη εμπιστοσύνη στην θεόσδοτη επιστήμη και τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ας μη λησμονούμε ότι όλοι μας μετέχουμε στην πεσμένη φύση και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειές της. Το πώς θα προσεγγίσουμε τις συνέπειες της πτώσης, καταδεικνύει το πόσο η Ανάσταση έχει μιλήσει μέσα μας. Τούτη την περίοδο κατά την οποία και εγώ δίνω τον δικό μου αγώνα με την ασθένεια αυτή, απευθύνομε σε όλους τους συνασθενείς μου για να ευχηθώ ο Κύριος με τις πρεσβείες των Αγίων μας, να χαρίζει δύναμη σωματική και ψυχική σε όλους μας. Και ποτέ να μην λησμονούμε ότι: “γενηθήτω το θέλημά Του”».

 

(Από το περιοδικό Πάντα τα έθνη, τεύχος 167)

Αιώνια η μνήμη αυτού. Μιμητές του ας γίνουμε, στην αγάπη προς τον κάθε πλησίον και στην πίστη στον Χριστό.

 

 F2 

 

 

F2

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top