«Επισκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών…»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

 

«Επισκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών…»

ypsosisstavrou

Χαρμόσυνα θα ηχήσουν οι καμπάνες, όταν η Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων θα απλώσει τη γλυκιά της γαλήνη με το ανέσπερο φως του αστέρα στις καρδιές των πιστών όλου του κόσμου.

«Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει». «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε», «Ετέχθη ημίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος εν πόλει Δαυίδ» (Λουκάς 2:11).

Οι ύμνοι αυτοί θα γεμίσουν με ειρήνη και χαρά τις ψυχές των πιστών. «Ο Χριστός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο Θεό», λέει ο Μ. Αθανάσιος. Από τη φάτνη με την άκρα συγκατάβαση του Θεού, αρχίζει το έργο της λύτρωσης, της σωτηρίας μας. Γεννήθηκε ο άναρχος Θεός. «Ουκ εκ σπέρματος, αλλά εκ πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου».

Ο κόσμος, προ της γεννήσεως του Χριστού ζούσε σε πνευματικό σκοτάδι. Δεν γνώριζε τον αληθινό Θεό, ούτε τον προορισμό του. Είχε δημιουργήσει φανταστικούς θεούς, στους οποίους απέδιδε και φανταστικές ιδιότητες. Επικρατούσε ηθική έκλυση και αλλοτρίωση των αξιών. Η ανθρωπότητα είχε χάσει το δρόμο της και έπρεπε να τον βρει. Ο Πανάγαθος Θεός δεν μας εγκατέλειψε, αλλά από αγάπη που ο νους του ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει, έστειλε στον κόσμο τον μονογενή Υιό Του, να μας λυτρώσει από τα δεσμά της αμαρτίας και της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Στέκεται η ψυχή μας με δέος μπροστά στη θεϊκή επίσκεψη, τη μεγαλύτερη που δέχτηκε ποτέ! Έρχεται ταπεινά, χωρίς πανηγυρισμούς. Φέρνει δώρα πολύτιμα, δώρα ζωής, αμύθητης αξίας. Φέρνει την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, τη συμφιλίωσή μας με τον ίδιο τον Θεό, τη λύτρωση και το μεγαλύτερο όλων, τη σωτηρία μας.

Ο προφήτης Ησαΐας μίλησε για την «έλευση του άρχοντα της ειρήνης», για την αιώνια ειρήνη που αυτός θα φέρει. Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Σοφοκλής, ο Ρωμαίος ποιητής Κικέρωνας, ο Βιργίλιος, μίλησαν για την έλευση ενός Θεού, Σωτήρα του κόσμου. Το κήρυγμα του Χριστιανισμού εμπεριέχεται στο παρακάτω χωρίο της Κ. Διαθήκης: «Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα· όλοι σας είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό» (Προς Γαλάτας 3:28). Καταργείται η δουλεία, και η γυναίκα παίρνει τη θέση της πλησίον του άνδρα, με σπουδαίο σκοπό και προορισμό.

Ο ενανθρωπίσας Κύριος έγινε ο ιδρυτής μιας καινούργιας τάξης πραγμάτων στον κόσμο, μιας καινούργιας ζωής. Ο Θεός είναι αγάπη! Κι όποιος έχει αγάπη, έχει τον Θεό στην ψυχή του. «Εκένωσεν τον εαυτόν Του, μορφήν δούλου λαβών», γράφει ο Απόστολος Παύλος.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη τον Θεό στη ζωή μας, η οποία γέμισε με αγωνία, πόνο, άγχος και θλίψη. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας να γίνουν φάτνες ταπεινές. Ο Κύριος χτυπάει τις καρδιές όλων μας και θέλει να κατοικήσει σ’ αυτές (Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, …, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν). Αρκεί εμείς να θελήσουμε να παραδοθούμε στην αγάπη Του. Τότε θα νιώσουμε τα Χριστούγεννα!

Το να κλειστούμε στον εαυτό μας, μένοντας μόνο στις υλικές προετοιμασίες, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό μας που πονάει και υποφέρει μέσα στην ανέχεια, τότε η γέννηση του Θεανθρώπου δεν μίλησε καθόλου μέσα μας.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας έχουμε σύνθημα να μη μείνει κανείς χωρίς Χριστούγεννα. Ας φροντίσουμε για τα αδέλφια μας εκείνα που τα χτύπησε η αρρώστια, η φτώχια, η μοναξιά. Ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε αυτά τα Χριστούγεννα να είναι για όλους μας μια συνάντηση με το θείο βρέφος. Να δώσει ο Κύριος στην καρδιά μας την αγάπη εκείνη που δεν φοβάται καμία θυσία.

Μακάρι και εμείς με τη χάρη του σαρκωθέντος Κυρίου μας να νιώσουμε και να βιώσουμε την αγάπη του Χριστού με τους πλησίον μας, κάνοντας όλους πλησίον μας, ώστε ο Θεός να κατοικήσει στις ψυχές μας. Τότε θα αναγεννηθούμε πραγματικά και ζωή μας θα είναι σύμφωνη με το θέλημά Του.

Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top