Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Εξομολόγηση Κατά Τον Ιερό Χρυσόστομο
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

Η Εξομολόγηση Κατά Τον Ιερό Χρυσόστομο

xrysostomos

 

Η ακαθαρσία που προκαλείται από την διάπραξη της αμαρτίας, σβήνεται με την εξομολόγηση, τα δάκρυα και την αληθινή μετάνοια[4]. «Ο Θεός δεν ξεχνά ποτέ, αλλά στη μέλλουσα κρίση όλα θα τα φανερώσει μπροστά στα μάτια μας, αν δεν φροντίσουμε να τα σβήσουμε με μετάνοια και εξομολόγηση»[5]. Μετά την κάθαρση αποκαθίσταται η κοινωνία μας με τον Θεό. Ο διάβολος αποτρέπει από το μυστήριο «γιατί γνωρίζει καλά ότι αν οι πιστοί με εγρήγορση προσέλθουν και εξομολογηθούν τα αμαρτήματα και με ολόθερμη ψυχή κλάψουν, φεύγουν αφού πάρουν την συγχώρηση»[6]. Τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου, «φεύγουν αφού πάρουν την συγχώρηση», προϋποθέτουν την ευχή της συγχωρήσεως από τον ιερέα που δέχθηκε την εξομολόγηση.

 

Πού γίνεται η εξομολόγηση; Ο Ιερός Χρυσόστομος προτρέπει συνεχώς να προσέρχονται στην Εκκλησία που είναι το ιατρείο στο οποίο θεραπεύονται όλοι όσοι ομολογούν τις αμαρτίες τους. Η εξομολόγηση είναι μυστήριο αγιασμού και συγχωρήσεως και τα επιτίμια έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και όχι ποινή.

 

«Αμάρτησες; Πήγαινε στον ναό και σβήσε την αμαρτία σου. Όσες φορές και αν πέσεις, τόσες φορές και να σηκωθείς. Πράγματι, όσες φορές και αν αμαρτήσεις μετανόησε για την αμαρτία. Μην απογοητευθείς. Και αν αμαρτήσεις για δεύτερη φορά, μετανόησε και πάλι… και αν βρίσκεσαι σε βαθιά γεράματα και αμαρτήσεις μπες μέσα στον ναό και μετανόησε. Γιατί εδώ είναι ιατρείο και όχι δικαστήριο, δεν ζητά ευθύνες για τα αμαρτήματα, αλλά παρέχει συγχώρηση γι’ αυτά. Πες μόνο στο Θεό την αμαρτία σου, «σε Σένα μόνο αμάρτησα…», και συγχωρείται η αμαρτία»[7].

__________________________________

[4] Κατήχησις ΣΤ΄ ΕΠΕ 30, 468, 24- 9

[5] Εις την Παραβολήν του τα μύρια τάλαντα οφείλοντος 5: PG 51, 24

[6] Περί του μη δημοσιεύειν τα αμαρτήματα των αδελφών 5: PG 51, 358

[7] Περί ελεημοσύνης, Γ 4: PG 49, 297-298