Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2025
Τα Μυστικά του Αγίου Πορφυρίου
Στην προσευχή μας πρέπει να ζητάμε μόνο τη σωτηρία της ψυχής μας. Διότι είπε ο Κύριος: «Ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσετε ημίν» (κατά Ματθαίον, 6:33).
Εύκολα, χωρίς την παραμικρή δυσκολία, ο Χριστός μπορεί να μας δώσει ό,τι επιθυμούμε. Και να θυμάστε το μυστικό. Το μυστικό είναι να μη σκέφτεστε να ζητήσετε καθόλου κάτι συγκεκριμένο. Το μυστικό είναι να ζητάτε την ένωσή σας με τον Χριστό, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, χωρίς να λέτε «Δώσε μου αυτό» ή «Δώσε μου το άλλο». Αρκεί να πούμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη να τον πληροφορήσουμε για τις διάφορες ανάγκες μας. Τις γνωρίζει όλες ασυγκρίτως καλύτερα από εμάς και μας δίνει την αγάπη Του.
Το σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε στην αγάπη αυτή με προσευχή και με την τήρηση των εντολών Του. Πρέπει να ζητάμε να γίνεται το θέλημά Του. Αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον μας και είναι το ασφαλέστερο για μας και για εκείνους για τους οποίους προσευχόμαστε. Ο Χριστός θα μας δώσει τα πάντα άφθονα. Όταν υπάρχει έστω και ίχνος εγωισμού, τίποτε δεν συμβαίνει.
Όταν βρεις τον Χριστό, σου αρκεί, δεν θέλεις τίποτα άλλο, ησυχάζεις. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Ζεις παντού, όπου υπάρχει Χριστός. Ζεις στα άστρα, στο άπειρο, στον ουρανό με τους αγγέλους, με τους αγίους, στη γη με τους ανθρώπους, με τα φυτά, με τα ζώα, με όλους, με όλα.
Όπου υπάρχει η αγάπη στο Χριστό, εξαφανίζεται η μοναξιά. Είσαι ειρηνικός, χαρούμενος, γεμάτος. Ούτε μελαγχολία, ούτε αρρώστια, ούτε πίεση, ούτε άγχος, ούτε κατήφεια, ούτε κόλαση.
Ένα δεύτερο μυστικό είναι το πού διοχετεύουμε την δύναμή μας. Για παράδειγμα, η ψυχή είναι ένας κήπος χωρισμένος σε δύο μέρη. Στον μισό φυτρώνουν αγκάθια, στον άλλο μισό λουλούδια· και έχουμε μια δεξαμενή νερού (τις δυνάμεις της ψυχής) με δύο βρύσες και δύο αυλάκια. Η μία κατευθύνει το νερό στα αγκάθια και η άλλη στα λουλούδια. Κάθε φορά μόνο μια βρύση μπορώ ν’ ανοίξω. Αφήνω απότιστα τα αγκάθια και μαραίνονται, ποτίζω τα λουλούδια και ανθίζουν.