✤ Μαΐος – Ιούνιος 2023 ✤ Η Πεντηκοστή αλλάζει τον Άνθρωπο και Σήμερα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 1234

 

«Μην απομακρυνθείτε από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένετε από τον Πατέρα την εκπλήρωση της υποσχέσεως για την οποία σας μίλησα, ότι, δηλαδή, ενώ ο Ιωάννης βάφτιζε με νερό, εσείς θα βαφτιστείτε σε λίγες μέρες με το Άγιο Πνεύμα. … Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα ’ρθει το Άγιο Πνεύμα σ’ εσάς, και θα γίνετε μάρτυρες δικοί μου, στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης» (Λόγια του Ιησού Χριστού στους μαθητές Του λίγο πριν την Ανάληψη, βλ. Πράξεις 1: 4-8).

Και πράγματι, η παραπάνω υπόσχεση πραγματοποιήθηκε όπως περιγράφεται παρακάτω:

«Όταν έφτασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί συγκεντρωμένοι με ομοψυχία στο ίδιο μέρος. Ξαφνικά ήρθε από τον ουρανό μια βουή σαν να φυσούσε δυνατός άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου έμεναν. Επίσης, τους παρουσιάστηκαν γλώσσες σαν φλόγες φωτιάς, που μοιράστηκαν και κάθισαν από μία στον καθένα απ’ αυτούς. Όλοι τότε πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν σε άλλες γλώσσες, ανάλογα με την ικανότητα που τους έδινε το Πνεύμα» (Πράξεις 2:1-4).

Αυτή είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας. Το Άγιο Πνεύμα ήρθε για να μείνει και να παραμείνει στην Εκκλησία, ώστε να είναι αυτή ο φορέας της σωτηρίας του ανθρώπου και ταμειούχος της χάριτος.

Η Εκκλησία αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ως η βασιλεία του Θεού επί της γης, ως οίκος του Θεού, ναός άγιος του Κυρίου, ως Παρθένος αγνή, ως Σώμα Χριστού. Είναι στύλος και εδραίωμα της αληθείας, είναι θεοσύστατη και θεοσυντήρητη. Είναι η πραγμάτωση της αρχιερατικής προσευχής του Χριστού, λίγο πριν τον συλλάβουν, όπου ζητούσε από τον Πατέρα αυτό, που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φαντασθεί: «Ώστε να είναι όλοι ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος μ’ εμένα κι εγώ μ’ εσένα. Να είναι κι αυτοί ενωμένοι μ’ εμάς, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι μ’ έστειλες εσύ» (Ιωάν. 17:21).

Έτσι, λοιπόν, ο Θεός πραγματοποίησε την παραπάνω προσευχή του Χριστού, ίδρυσε την Εκκλησία την ημέρα της Πεντηκοστής και έτσι η Εκκλησία έγινε «ο Ιησούς Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες». Δόθηκε η δυνατότητα στο άνθρωπο να ενωθεί με τον Χριστό, ουσιαστικά και οντολογικά. Δόθηκε η δυνατότητα στον άνθρωπο που ζούσε κάτω από την καταδυναστεία του σατανά, να ελευθερωθεί δωρεάν, ανοίγοντας με την πίστη και την ειλικρινή μετάνοια την πόρτα της καρδιάς του να μπει ο Ιησούς Χριστός. «Ελάτε σε Μένα όλοι οι κουρασμένοι και οι φορτωμένοι και Εγώ θα σας αναπαύσω» (Ματθ. 11:28). Ποιος άραγε μπορεί να πει ότι δεν είναι κουρασμένος σήμερα; Ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι φορτωμένος; Και μάλιστα, τα ψυχικά βάρη γίνονται ασήκωτα. Μόνον αυτός που προσκάλεσε τον Χριστό στην καρδιά του και έγινε πλέον συνειδητός Χριστιανός, μέλος του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, αυτός ξεφορτώνεται, αυτός βιώνει την ζωή μαζί με τον Χριστό και τους αδελφούς του, τους Αγίους και τους αγωνιζόμενους χριστιανούς.

Αδελφοί, δεν υπάρχουν καλύτερα νέα από αυτά που βροντοφωνάζει το Ευαγγέλιο και τα έχει βιώσει η Εκκλησία μέσα στους αιώνες. Αμέτρητο το πλήθος των Αγίων καλούν και όλους εμάς να τους μοιάσουμε.

Όλοι όσοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό συνειδητά, γίνονται μέλη της Εκκλησίας. Αρχίζει το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Οι αδύνατοι, άσημοι και φοβισμένοι μαθητές γίνονται δυνατοί, θαρραλέοι, σοφοί, αναμορφωτές του κόσμου. Με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος αρχίζει η εκπλήρωση της εντολής του Χριστού: «Πηγαίνετε να κάνετε όλα τα έθνη μαθητές μου…» (Ματθ. 28:19). Από την ημέρα αυτή προσκαλούνται όλοι με το «Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» (Μαρκ. 1:15), τώρα είναι ο καιρός της εύνοιας, η ημέρα της σωτηρίας είναι τώρα (Β’ Κορ. 6,2).

Είμαστε στην περίοδο που το Άγιο Πνεύμα εργάζεται ακατάπαυστα με σκοπό να δεχθεί κάθε άνθρωπος το έργο της εν Χριστώ λυτρώσεως, να εισέλθει στην καρδιά του, ώστε αφού αναγεννηθεί, να γίνει μία δύναμη θείας ζωής εναντίον της αμαρτίας και του πονηρού.

Σήμερα ποιά είναι η σχέση καθενός μας με την Εκκλησία και την χάρη του Παναγίου Πνεύματος; Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει και κυβερνά την ύπαρξή μας για να είμαστε συνειδητά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Η εντολή του Χριστού είναι «πληρούσθε Πνεύματος Αγίου». Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ μας διδάσκει πως μοναδικός σκοπός της ζωής του ανθρώπου, είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Αυτόν τον άνθρωπο καλεί ο Χριστός να έρθει κοντά Του, να Τον πιστέψει με την καρδιά του και να Τον ακολουθήσει με απόλυτη εμπιστοσύνη. Τότε, αυτός ο άνθρωπος θα γνωρίσει τον Χριστό, θα αποκτήσει προσωπική σχέση μαζί Του και θα ενωθεί στο σώμα της Αγίας Εκκλησίας Του. Ζώντας μέσα στην πνευματική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας θα γεμίζει με Πνεύμα Άγιο, το οποίο θα ικανοποιεί απόλυτα όλους τους πόθους της ψυχής του, θα Τον γνωρίζει βαθύτερα, αλλά και ο ίδιος θα γίνεται μια διαρκής πνευματική πηγή που θα ικανοποιεί τις διψασμένες ψυχές άλλων ανθρώπων. Έτσι θα μεταφέρουμε το «ζωντανό νερό» στην οικογένεια μας, στους συγγενείς μας και στην κοινωνία μας γενικότερα, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν. Ο απ. Παύλος (Γαλ. 5:22) μας διδάσκει ότι όποιος γεμίζει με το Άγιο Πνεύμα είναι γεμάτος από αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστοήθεια, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.

Σήμερα, λοιπόν, είναι ημέρα σωτηρία, σήμερα είναι ο καιρός ο κάθε άνθρωπος να γνωρίσει τον Χριστό, να γεμίσει με το Άγιο Πνεύμα, να βιώσει σήμερα όλες τις ευλογίες του μυστηρίου της βαπτίσεώς του.

 

 

 

 

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top