Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν Υπάρχει Απελπισία Μέσα Στην Εκκλησία
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022 

Μας Φωτίζει ο Άγιος Πορφύριος

Δεν Υπάρχει Απελπισία Μέσα Στην Εκκλησία

pporfyrioskausokalibiths

 

Η γενική εικόνα που έχω κρατήσει μετά από είκοσι περίπου χρόνια, είναι αυτή η ερμηνεία, η γαλήνια εικόνα. Δεν θυμάμαι ποτέ το Γέροντα να είναι σκληρός ή να σε μαλώσει.

– Ήτανε ο Γέροντας Πορφύριος της αγάπης.

– Ότι ήθελε να πει, το έλεγε χωρίς αυστηρότητα. Η φωνή του .. «έ, να πάρει η ευχή…» ήτανε μια φράση που τη χρησιμοποιούσε πολύ. Και όλους τους έλεγε: «τι καλός…τι καλά…» Σου δημιουργούσε το κλίμα της ανέσεως.

– Άλλωστε, δεν είπε τόσες φορές «Ο Χριστός είναι φίλος σας, σας αγαπάει, δεν κρατά την κόλαση και σας φοβερίζει»;

– Εκείνο που έλεγε κυρίως, ήτανε για τη σημασία της εξομολογήσεως. Έλεγε: «Δεν υπάρχει απελπισία όταν είσαι μέσα στην Εκκλησία, ότι και να έχεις κάνει, ότι και να έχεις υποστεί. Δεν υπάρχει απελπισία. Στενοχώρια μπορεί να έχεις, απελπισία όχι. Ο Θεός μέσα από την εξομολόγηση - τόνιζε πάρα πολύ τη σημασία του ιερέα, το χέρι του παπά…ήταν σαν να έβγαινε από κει η θεία χάρη - σε βοηθά και ξεπερνάς αυτά τα οποία μπορεί να σε οδηγήσουν στα έσχατα όρια της απελπισίας». Πολλές φορές είχε τύχει να ξενυχτίσει με ανθρώπους που ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας ή άλλων οριακών καταστάσεων υγείας και υπόστασης πνευματικής και διανοητικής. Είχε ξενυχτίσει, και με την αγάπη, τη χάρη και την προσευχή που έκανε, τα ξεπερνούσε όλα με πολύ απλό τρόπο.



(Ανθολόγιον Συμβουλών π. Πορφυρίου, «Δεν υπάρχει απελπισία στην Εκκλησία», σελ. 78, 79)