Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Παράδειγμα Του Γέροντα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2022

 

ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

Το Παράδειγμα Του Γέροντα

pporfyrioskausokalibiths

 

Ο Γέροντας δε χρησιμοποιούσε το εκπληκτικό διορατικό και προορατικό του χάρισμα, ούτε για υλική ωφέλεια ώστε να κερδίσει πλούτη, ούτε για εντυπωσιασμό ώστε να κερδίσει δόξα. Προτιμούσε να μένει φτωχός και αφανής ασκητής, όπως όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Απόδειξη, το ότι σ’ όλη του τη ζωή ήταν ακτήμων και το ότι, ενώ επί δεκαετίες ήταν εφημέριος ναού στο κέντρο της Αθήνας, ελάχιστοι τον γνώριζαν, κυρίως διότι απέφευγε την αυτοπροβολή. Δεν έκανε κατάχρηση του χαρίσματός του, αλλά χρήση, προς πνευματική ωφέλεια ανθρώπων και «εις δόξαν Θεού».

 

ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ
Δεν ανησυχώ

 

Μια μέρα τον ρώτησα στο κελί του: «Γέροντα, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το 666, για την έλευση του αντίχριστου, που πλησιάζει - μερικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι ήδη ήλθε - για το ηλεκτρονικό χάραγμα του δεξιού χεριού ή του μετώπου, για τη σύγκρουση Χριστού και αντίχριστου και τη συντριβή του τελευταίου, για τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Εσείς, τι λέτε γι’ αυτά;» Ο Γέροντας απάντησε: «Τι να πω; Εγώ δεν λέω ότι είδα την Παναγία, ότι θα γίνει πόλεμος και άλλα τέτοια. Ξέρω ότι θα έρθει ο αντίχριστος, ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, αλλά πότε δεν ξέρω. Αύριο; Μετά χίλια χρόνια; Δεν ξέρω. Όμως δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Διότι ξέρω, ότι η ώρα του θανάτου είναι για τον καθένα μας η «Δευτέρα Παρουσία» του Κυρίου. Και η ώρα αυτή είναι πολύ κοντά».

 

Να Εξομολογούμαστε

 

Όταν ήμουν μαζί μ’ έναν αδερφό, μας έλεγε: «Μη σας βασανίζουν τα έσχατα, ούτε ο αντίχριστος και τα σημάδια του. Γιατί να ξέρετε, αν εμείς έχουμε μέσα μας το Χριστό, δεν μπορεί σε τίποτα να μας πειράξει ο αντίχριστος, ούτε στο παραμικρό».

 

(Ανθολόγιον Συμβουλών Γέροντος Αγ. Πορφυρίου, σελ.71, 72)