Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Πνεύμα της Προσευχής
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2012

 

proseyxiΠροσευχή είναι η ανύψωση του νου και της καρδιάς προς τον Θεό, η θέαση του Θεού, η θαρραλέα συνομιλία αυτού που δημιουργήθηκε με Αυτόν που τον δημιούργησε (του δημιουργήματος με τον Δημιουργό) ενώ η ψυχή στέκεται με ευλάβεια κοντά σ’ Αυτόν, λες και στέκεται κοντά στο Βασιλιά και σ’ αυτή τη Ζωή που δίνει ζωή στα πάντα.

 

Προσευχή είναι η λησμονιά του κάθε τι που μας περιβάλλει, η τροφή της ψυχής, ο αέρας και το φως της ψυχής, η ζωογόνος θαλπωρή της, η κάθαρσή της από την αμαρτία, ο ενάρετος ζυγός του Χριστού και το ελαφρύ φορτίο Του.

 

Προσευχή είναι η συνεχής συναίσθηση της αδυναμίας και της πνευματικής μας φτώχειας, ο καθαγιασμός της ψυχής, η πρόγευση της μελλοντικής, της αγγελικής μακαριότητας, η ουράνια βροχή που αναζωογονεί και ποτίζει και γονιμοποιεί το έδαφος της ψυχής. Η δύναμη της ψυχής και του σώματος, ο καθαρισμός της πνευματικής μας ατμόσφαιρας, ο φωτισμός της διάνοιας, η χαρά του πνεύματος, «ο χρυσός κρίκος που ενώνει το δημιούργημα με τον Δημιουργό», το θάρρος και η ανδρεία σε όλες τις λύπες και τους πειρασμούς της ζωής, το λυχνάρι της ζωής, η επιτυχία σε κάθε προσπάθεια, η ενίσχυση της πίστεως, της ελπίδας, της αγάπης.

 

Προσευχή είναι η συνομιλία με τους αγίους αγγέλους και τους αγίους, οι οποίοι ήσαν ευάρεστοι στον Θεό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου.

 

Προσευχή είναι η διόρθωση της ζωής μας, η μητέρα της συντριβής της καρδιάς και των δακρύων, το δυνατό ελατήριο για καλά (θεάρεστα) έργα, η ασφάλεια της ζωής, η καταστροφή του φόβου του θανάτου, η περιφρόνηση των επιγείων θησαυρών, η επιθυμία των ουρανίων ευλογιών, η αναμονή του καθολικού κριτή (του κριτή των πάντων), της γενικής ανάστασης και της μέλλουσας ζωής, η έντονη προσπάθεια να σωθούμε από τα αιώνια βάσανα, η ακατάπαυστη αναζήτηση της συγνώμης από τον ύψιστο Βασιλιά, η πορεία προς τον Θεό, η μακαριστή εξαφάνιση του εαυτού μας μπροστά στον Δημιουργό, που τα πάντα δημιούργησε και τα πάντα καλύπτει (γεμίζει), το τρεχούμενο νερό της ψυχής.