Η πίστη κατά τη διάρκεια της προσευχής
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2023

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Η πίστη κατά τη διάρκεια της προσευχής
Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

 

proseyxh

 

«Χωρίς όμως πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς το Θεό, γιατί αυτός που τον πλησιάζει πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν.» (ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 11:6).

 

Το πρώτο γνώρισμα το οποίο πρέπει να έχει η προσευχή μας είναι η ζωντανή πίστη στον Κύριο. Υπόθεσε Αυτόν ενώπιον σου και εντός σου και τότε ζήτησε από τον Ιησού Χριστό εν Πνεύματι Αγίω οτιδήποτε επιθυμείς και θα το λάβεις. Ζήτησε το με απλότητα, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία και τότε ο Θεός θα γίνει για σένα το παν και αμέσως θα πραγματοποιήσει μεγάλα και θαυμάσια. Ζήτησε ευλογίες πνευματικές και υλικές και όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για όλους τους πιστούς και για όλο το Σώμα της Εκκλησίας, χωρίς να ξεχωρίσεις τον εαυτό σου από τους άλλους πιστούς, αλλά ως μέλος του ενός μεγάλου Σώματος της Εκκλησίας του Χριστού, ενωμένος πνευματικά με όλα τα άλλα μέλη και αγαπώντας όλους ως αδελφούς εν Χριστώ. Ο Ουράνιος Πατέρας θα σε πλημμυρίσει με ειρήνη και δύναμη.

 

Αν επιθυμείς να ζητήσεις κάτι από τον Θεό στην προσευχή σου για τον εαυτό σου, πριν προσευχηθείς, προετοίμασέ τον εαυτό σου με στέρεα και ακλόνητη πίστη. Λάβε όλα τα μέτρα κατά της απιστίας και της αμφιβολίας. Διότι δεν είναι για σένα καλό και ωφέλιμο εάν κατά την διάρκεια της προσευχής κλονιστεί η πίστη της καρδιάς σου. Σε τέτοια περίπτωση, μην περιμένεις να λάβεις αυτά που ζήτησες από τον Κύριο με αμφιβολία. Διότι με αυτό τον τρόπο πρόσβαλες τον Κύριο και ο Θεός δεν δίδει δώρα στους υβριστές Του. «Πάντα όσα ζητήσετε στην προσευχή με πίστη θα τα λάβετε» (Ματθ. 21:22), είπε ο Ιησούς Χριστός. Τούτο σημαίνει ότι εάν αμφιβάλλεις και απιστείς, δεν θα λάβεις τίποτα. «Εάν έχετε πίστη χωρίς να αμφιβάλετε», είπε επίσης ο Κύριος, «θα έχετε δύναμη να μετακινείτε όρη» (Ματθ. 21:21). Αν λοιπόν αμφιβάλλεις και δεν πιστεύεις, δεν θα έχεις δύναμη να τα κάνεις αυτά.

 

«Ό,τι όμως ζητάτε να το ζητάτε με πίστη, και να μην έχετε αμφιβολίες. Γιατί όποιος αμφιβάλλει, μοιάζει με το κύμα της θάλασσας, που το παρασέρνει ο άνεμος και το πηγαίνει εδώ κι εκεί», λέγει ο Απόστολος Ιάκωβος. «Να μην ελπίζει ότι θα πάρει κάτι από τον Κύριο ένας τέτοιος άνθρωπος, δίγνωμος κι άστατος σε όλες του τις ενέργειες» (Ιακώβου 1:6).

 

Η καρδιά η οποία αμφιβάλει ότι ο Θεός μπορεί να δώσει σε αυτήν ό,τι ζητάει, τιμωρείται για την αμφιβολία της αυτή. Πιέζεται και καταβάλλεται από την αμφιβολία. Μην οργίζεις τον Θεό ούτε με μία σκιά αμφιβολίας και μάλιστα εσύ, ο οποίος πολλές φορές δοκίμασες την παντοδυναμία του Θεού. Η αμφιβολία είναι βλασφημία κατά του Θεού, η οποία εμφωλεύει στην καρδιά κατά του πνεύματος της αλήθειας. Να θυμάσαι ότι ο Θεός κατά την προσευχή σου περιμένει την καταφατική απάντησή σου στο ερώτημα το οποίο θέτει στην ψυχή σου: «Πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς;» Στο ερώτημα αυτό χρειάζεται να απαντάς μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου και να λες: «Ναι, Κύριε.»

 

(Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, Η εν Χριστώ Ζωή, σελ. 59-60)

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top