Οι Αναπάντητες Προσευχές
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022

 

OΛA ΔYNATA ME THN ΠPOΣEYXH 

Οι Αναπάντητες Προσευχές

 

proseyxh

 

Πριν αρχίσω να σας μιλώ για το θέμα της προσευχής στην οποία ο Θεός δεν απαντά, θα ήθελα να τον παρακαλέσουμε να φωτίσει κι εσάς και εμένα, γιατί είναι θέμα δύσκολο, που έχει συγχρόνως και ζωτικής σημασία.

 

Γιατί, το ότι ο Θεός δεν απαντά στις προσευχές μας είναι ένας από τους μεγάλους πειρασμούς, που ο καθένας μας συναντά στη ζωή του και κάνει την προσευχή μας πολύ δύσκολη, και μάλιστα τον καιρό που είμαστε ακόμα αρχάριοι, αλλά και όταν ακόμα είμαστε αρκετά προχωρημένοι και εξασκημένοι.

 

Πολλές φορές, καθώς οι άνθρωποι προσεύχονται, έχουν την εντύπωση πως απευθύνονται σε άδειο ουρανό. Κι αυτό συχνά οφείλεται στο ότι η προσευχή τους είναι χωρίς νόημα και παιδαριώδης.

 

Θυμάμαι κάποιον ηλικιωμένο κύριο που μου έλεγε ότι, όταν ήταν παιδί, παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει το καταπληκτικό προνόμιο που είχε ο θείος του, να βγάζει κάθε βράδυ τα δόντια του και να τα βάζει σ’ ένα ποτήρι με νερό! Αργότερα ένιωσε μεγάλη χαρά που ο Θεός δεν άκουσε την προσευχή του.

Τέτοιες πολλές φορές είναι και οι δικές μας προσευχές, γι’ αυτό και δεν εισακούονται. Συχνά νομίζουμε ότι προσευχόμαστε όπως πρέπει, αλλά δεν σκεφτόμαστε καθόλου τις συνέπειες που θα έχει το αίτημά μας στους άλλους ανθρώπους.

 

Παρακαλούμε, ας πούμε, να μας δώσει ο Θεός άνεμο καλό για την ιστιοπλοΐα μας και δεν σκεφτόμαστε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τρικυμία για άλλους που πλέουν στον ωκεανό. Ο Θεός βέβαια δεν θα απαντήσει το αίτημα μας, για να μη ζημιωθούν οι αδελφοί μας.

 

(Αρχιμ. Άντονυ Μπλούμ, από το βιβλίο Ζωντανή Προσευχή)

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top