Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018

 

Ο Φόβος Μπορεί να Νικηθεί

elpida

Τον άνθρωπο που ειλικρινά μετανοεί και ζητά συγχώρηση από τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα τον καθαρίζει από κάθε αμαρτία και παραμένει μέσα του και μαζί του. Η καθημερινή προσωπική του σχέση με τον Θεό και η ειλικρινής συμμετοχή του στην πνευματική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, τον βοηθούν να νικά κάθε κακό μέσα του. Οι δυνάμεις του κακού εργάζονται και προσπαθούν να τον αποσπάσουν από την αγκαλιά του Πατέρα Θεού, να τον τρομοκρατήσουν και να τον κάνουν να επιστρέψει πίσω στην αμαρτία. Ο Θεός όμως των Αγίων Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων της Εκκλησίας, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, τον κρατά κοντά Του.

 

Ο φόβος είναι αποτέλεσμα χαλαρότητας και ατονίας της πνευματικής μας ζωής. Δημιουργείται όταν η υπόληψη ενός προσώπου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο άνθρωπος όμως, με τη βοήθεια του Θεού μπορεί να σταθεί θαρραλέα απέναντι στο φόβο και να τον νικήσει.

 

Το να φοβάται κάποιος δεν είναι κακό. Υπάρχουν φυσικοί φόβοι που τους αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Κάποιος φοβάται τα ζώα, το νερό, τους κλειστούς χώρους. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο, γιατί τότε αντιδρούμε αφύσικα, πανικοβαλλόμαστε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας.

 

Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι ο Θεός είναι πιο δυνατός από κάθε φόβο και έχει τη δύναμη και τη θέληση να μας ελευθερώσει. Διαβάζουμε στην Αγία Γραφή: «Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα δύναμης κι αγάπης και σωφροσύνης» (Β΄ Τιμ. 1:7). Το χωρίο αυτό μας δίνει τρείς αρχές:

 

1. Δεν μας λέει ότι οι φόβοι μας θα εξαφανιστούν. Μας λέει ότι ο Κύριος μας δίνει τη δύναμη να τους νικήσουμε. Ο Ψαλμωδός βροντοφωνάζει με χαρά και ανακούφιση: «Τον Κύριο αποζήτησα και μ’ αποκρίθηκε, με λύτρωσε απ’ όλους τους φόβους μου» (Ψαλμ. 34:5). Ο Θεός ακούει τις προσευχές μας και έρχεται ελευθερωτής στους φόβους μας.

2. Η χριστιανική ζωή έχει τις αναγκαίες πηγές για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τους φόβους μας. Ο προφήτης Ησαΐας, γνωρίζοντας καλά τον Θεό, μας μεταφέρει τις σκέψεις Του και τις διαθέσεις Του με τα παρακάτω λόγια: «Εγώ είμαι μαζί σου, μη φοβάσαι. Εγώ είμαι ο Θεός σου, μην τρομάζεις. Θα σ’ ενισχύσω, θα σε βοηθήσω, θα σε στηρίζω με το δικό μου χέρι, το δυνατό» (Ησαΐας 41:10).

Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, από τίποτα κι από κανέναν, διότι μεγαλύτερη δύναμη από τον Θεό δεν υπάρχει (Ησαΐας 35:3-4, Εβραίους 13:6).

3. Μια ζωή χωρίς φόβο απαιτεί σωστή πνευματική λογική. Ο φόβος εμποδίζει τον άνθρωπο να σκεφτεί σωστά, μπλοκάρει το μυαλό, ενώ η δύναμη του Θεού διώχνει το φόβο. Ο Απ. Ιωάννης γράφει: «Όποιος αγαπάει δεν φοβάται. Η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο. Γιατί ο φόβος σχετίζεται με την τιμωρία κι όποιος φοβάται την τιμωρία δείχνει ότι δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη» (Α΄ Ιωάν. 4:18).

 

Ο Θεός, λοιπόν, έχει τη δύναμη και τη θέληση να διώξει κάθε φόβο απ’ τη ζωή μας. Ο Απ. Παύλος φωνάζει: «Όταν ο Θεός είναι με το μέρος μας, ποιος μπορεί να μας βλάψει; Εμείς όμως, βγαίνουμε νικητές απ’ όλες τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού που μας αγάπησε» (Ρωμ. 8:31,37).

 

Ας μάθουμε λοιπόν να εξαρτιόμαστε από τον Θεό, να ζούμε μαζί Του και κοντά Του και ο φόβος θα νικηθεί.

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2017

 

Η Θλίψη Μπορεί να Νικηθεί

elpida

«Στον κόσμο θα έχετε θλίψη, αλλά έχετε θάρρος, εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιησούς Χριστός, Ιωάν. 16:33).

 

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός υπέφερε τη ντροπή, τον εμπαιγμό και τον πόνο, χωρίς να έχει πειράξει κανέναν. Σε όλη Του τη ζωή έκανε το καλό σε εχθρούς και φίλους, ακολουθώντας το θέλημα του Πατέρα. Υπέφερε και υπέμεινε τα πάντα, για να μας αφήσει ένα ευλογημένο παράδειγμα. Μας έδωσε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες, τις πιέσεις και τις θλίψεις, με ακλόνητη πίστη σ’ Αυτόν.

 

Όταν έρχονται τα προβλήματα και οι δυσκολίες, δεν πρέπει να μας φαίνονται σαν κάτι που ο Θεός επέτρεψε για να μας πληγώσει. Αντίθετα, είναι μια πρόσκληση στις ανώτατες πνευματικές Του πηγές, προκειμένου να πάρουμε την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται για να τις αντιμετωπίσουμε. Με τέτοιες εμπειρίες, η ζωή μας θα πλουτιστεί με νέες και μεγαλύτερες ευλογίες.

 

Ο απ. Παύλος αναγνώρισε ότι οι πιο χρήσιμες εμπειρίες της ζωής αποκτώνται με δάκρυα. Παρόλο που ο ίδιος υπέφερε πολλά, βασανίστηκε, λιθοβολήθηκε, μπήκε στη φυλακή και υπέστη πολλά άλλα, ακολούθησε σταθερά τον Κύριο και συνέχισε μέσα στις θλίψεις και τις κακουχίες να είναι χαρούμενος. Όπως ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, έτσι και ο Απόστολος Παύλος έλεγε στους πιστούς να είναι χαρούμενοι, να δοξάζουν και να ευχαριστούν τον Θεό, ακόμα και μέσα στις δοκιμασίες (Α΄ Θεσ. 5:16-18).

 

Μια μικρή ομάδα Ιαπώνων Χριστιανών, κάθε φορά που συγκεντρώνονταν για να λατρέψουν τον Θεό, δέχονταν τις ενοχλήσεις και την κακομεταχείριση κάποιων γειτόνων τους. Η πίστη όμως των Χριστιανών αυτών, που οι πιο πολλοί ήταν νέοι στην πίστη, δεν κλονίστηκε. Κάθε φορά που συγκεντρώνονταν, ο όχλος τους πετροβολούσε. Σιγά-σιγά η κατάσταση έγινε τόσο επικίνδυνη, ώστε αποφάσισαν να σταματήσουν τις συνάξεις που έκαναν στην ύπαιθρο. Αργότερα, όταν τα πράγματα ηρέμησαν και σταμάτησαν οι διωγμοί, πολλοί από την κοινότητα εκείνη πίστεψαν στον Χριστό και ενώθηκαν μαζί τους.

 

Μερικοί από τους Χριστιανούς αυτούς γύρισαν στο μέρος όπου παλιά τους πετροβολούσαν και άρχισαν να μαζεύουν τις πέτρες. Χρησιμοποιώντας τις σαν υλικό οικοδομής, έκτισαν μια μικρή Εκκλησία κι εκεί μέσα λάτρευαν με χαρά τον Κύριο. Τον δόξαζαν και Τον ευχαριστούσαν. Το κακό που αντιμετώπισαν στο παρελθόν έγινε αιτία μεγάλης και μόνιμης ευλογίας.

 

Ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριός μας, όταν είπε στους μαθητές Του ότι θα περάσουν θλίψεις και στενοχώριες, τους συμβούλεψε να μη χάσουν το θάρρος τους. Οι λύπες που αντιμετωπίζουμε στη «στενή οδό» (Ματθ. 7:13,14), είναι οι λίθοι που θα σημαδέψουν την πορεία της αφιέρωσής μας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι «δια πολλών θλίψεων θα μπούμε στη βασιλεία του Θεού» (Πράξεις 14:22).

 

Εάν δοξάζουμε τον Κύριο μέσα στις θλίψεις και τη δυστυχία, τότε τα προβλήματά μας θα μετατραπούν σε πνευματικές νίκες.

 

Μιχάλης Κανταρτζής

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017

 

Ο Κύριος θα Σώσει την Ελλάδα

elpida

Ποιος πονάει τον τόπο μας; Ποιος είναι πραγματικός πατριώτης; Πλήθος Ελλήνων, είτε σαν άτομα είτε σαν οργανωμένες ομάδες, επιζητούν το συμφέρον τους και μόνον αυτό. Άλλοι το ζητούν ειρηνικά με απεργίες, άλλοι δυναμικά με καταλήψεις, με εμπρησμούς και καταστροφές. Το σύνθημα της εποχής είναι: «Θέλω να ικανοποιηθώ τώρα, πολύ και χωρίς κόπο». Μία μανία γενικής και ολοκληρωτικής καταστροφής απλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Ένας σοφός της κοινωνιολογίας βροντοφωνάζει: «Όταν σε μια κοινωνία το ατομικό συμφέρον είναι πάνω από το ομαδικό, τότε η κοινωνία αυτή γρήγορα θα καταστραφεί».

Ιούλιος - Αύγουστος 2017

 

Ζωή Αγάπης και Λιτότητας

elpida

«Δεν πρέπει κανείς να επιδιώκει ό,τι βολεύει τον ίδιο, αλλά ό,τι βοηθάει τον άλλον» (Α’ Κορινθ. 10:24).

 

Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν χτυπηθεί από νέα βάναυσα μέτρα. Βρισκόμαστε σε τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

 

Η σύγχρονη αχαραχτήριστη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος σε βάρος του κοινωνικού, οδηγεί την αγαπημένη μας Πατρίδα στην καταστροφή. Τα πολλά ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λύνονται με ένα πνεύμα θυσίας και αγάπης για τον τόπο αυτό. Ιδιαίτερα, όσοι από είμαστε συνειδητοί Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε κόστος για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Ας μη φοβόμαστε. Ο Θεός γνωρίζει και θα μας βοηθήσει.

 

Η Ορθόδοξη Παράδοση μιλά για συνετή χρησιμοποίηση των υλικών μέσων και αγαθών και για πρακτική αγάπη και υπηρεσία προς τον συνάνθρωπό μας. Η σύγχρονη κρίση, σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής, απαιτεί μια συγκεκριμένη και μετρημένη οικονομική ζωή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας είναι εθνικό και αφορά όλους μας.

Μάιος - Ιούνιος 2017

 

Ο Θεός Μπορεί και Θέλει να Σώσει την Ελλάδα

elpida

Η Πατρίδα μας χρειάζεται απαραίτητα ένα μεγάλο πνευματικό ξύπνημα. Μια θεία αφύπνιση από τον Κύριο. Οι εκατονταετίες της σκλαβιάς και των πολέμων δεν έδωσαν ευκαιρία στους πατέρες μας και σε μας να δούμε άσπρες μέρες, ούτε και οδήγησαν ποτέ σε ειλικρινή αυτογνωσία και επιστροφή στον Κύριο. Η άγνοια μαστίζει και θα μαστίζει το λαό μας, η άγνοια στις απαιτήσεις του Θεού, στη στάση και στη θέση που πρέπει να πάρουμε μπροστά Του για να μπει ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Θεός δυναμικά στη ζωή της βασανισμένης μας Πατρίδας.

 

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, αρχίζοντας από την Π. Διαθήκη και το λαό Ισραήλ, βλέπουμε καθαρά ότι ο μόνος τρόπος για να φανεί ο Θεός δυνατός στη ζωή των ανθρώπων, ήταν και είναι η ειλικρινής ταπεινή στροφή στον Θεό. Όσες φορές ο λαός γύριζε στον Θεό μετανιωμένος, ο Κύριος τους δεχόταν, τους συγχωρούσε και τους χάριζε ειρήνη και υλικά αγαθά. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε τα παρακάτω: «Από την πείνα και τη δίψα υπέφεραν και κάθε ελπίδα για ζωή τούς είχε εγκαταλείψει. Τότε μέσα στη θλίψη τους στον Κύριο κραυγάσαν κι Αυτός τους λύτρωσε απ’ όλες τους τις αγωνίες….. Τους έβγαλε από το ζοφερό σκοτάδι και τα δεσμά τους τα ’σπασε» (Ψαλμ. 107:5,6,13,14). Είναι αδύνατον, τόσο οι πιστοί όσο και οι αδιάφοροι στα πράγματα του Θεού, να μετανοήσουν ειλικρινά και ο Κύριος να μην τους δεχτεί και να μην τους συγχωρήσει.

 

Η πρώτη μεγάλη ανάγκη του λαού μας είναι η επιστροφή στον Θεό. Όταν μιλάμε για επιστροφή στον Θεό, δεν εννοούμε κάτι το εξωτερικό και το τυπικό. Εννοούμε πρώτα απ’ όλα μια ειλικρινή και τίμια διάθεση για τέλεια απαλλαγή από την αμαρτωλή ζωή, την ανεξάρτητη ζωή μακριά από τον Θεό. Και δεύτερον, μια ειλικρινή συγνώμη στον Θεό, αναδημιουργία και ριζική αλλαγή της ζωής.

 

Μια καινούργια από τον Θεό γέννηση της θέλησής μας, της καρδιάς μας, του νου μας, ολόκληρης της προσωπικότητάς μας. Τίποτα το μερικό και περιορισμένο, τίποτα το εγωιστικό δεν θα μας κάνει δεκτούς από τον Θεό. Η ολοκληρωτική, απόλυτη, άνευ όρων παράδοση του εαυτού μας θα φέρει την «άνωθεν γέννησή μας» και τη δημιουργία μιας καινούργιας κοινωνίας. Επειδή υπόσχεται και προ(σ)καλεί τον κάθε άνθρωπο, μα και τον κάθε λαό: «Εάν με ακούσετε, θα φάτε τα αγαθά της γης».

 

Μιχάλης Κανταρτζής

Σελίδα 1 από 5

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top