Ειρήνη, η Πρώτη μας Ανάγκη
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος - Ιούνιος 2012

 

Το πιο πολύτιμο και σπάνιο αγαθό σήμερα είναι η εσωτερική ειρήνη. Η πρώτη μεγάλη ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου είναι να ηρεμήσει ψυχικά και να αποκτήσει μια μόνιμη ψυχική γαλήνη. Ο πόλεμος που γίνεται μέσα του με πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα, με διάφορα συμφέροντα, με ανεκπλήρωτες επιθυμίες και με συγκρούσεις, ακόμα και με τ’ αγαπητά του πρόσωπα, δημιουργεί το άγχος, τη στενοχώρια και την κατάθλιψη. Και ενώ θα έπρεπε να είναι ήρεμος και ευτυχισμένος, μιας και τα αγαθά και οι ευκολίες που έχει σήμερα δεν τα είχε ποτέ, αντίθετα είναι «φορτωμένος», νευρικός και πάντοτε κουρασμένος ψυχικά.

Τα υλικά αγαθά, η επιδίωξη μιας ανώτερης κοινωνικής θέσης και ζωής και η απόκτηση πλούτου με οποιοδήποτε τρόπο, είναι οι αιτίες της δυστυχίας του σύγχρονου ανθρώπου. Η ύλη, το εφήμερο και ο αγώνας για μια εγωκεντρική, επιδεικτική ζωή καταδιώκουν θανάσιμα το σύγχρονο άνθρωπο. Ο άνθρωπος, μέσα στην αφθονία των υλικών αγαθών, πάσχει από μόνιμη ψυχική υπερκόπωση.

Η πρώτη, λοιπόν, μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου σήμερα είναι να απαλλαγεί μια για πάντα από τα βάρη που κάνουν τη ζωή του αφόρητη. Μια τέτοια όμως δύναμη δεν υπάρχει, ούτε μέσα του ούτε έξω απ’ αυτόν. Οι θεραπείες που προσφέρουν τα σύγχρονα φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα, ιδιαίτερα τα ανατολικά ρεύματα, είναι ανίκανες να τον ελευθερώσουν. Στους λαούς που εφαρμόστηκαν, τους έκαναν περισσότερο ζημιά, παρά καλό. Η προσπάθεια να αναστήσουν δυνάμεις στον άνθρωπο, από τον ίδιο τον άνθρωπο, δεν έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει ο άνθρωπος μια μόνιμη ειρήνη ψυχής είναι να στραφεί στον Χριστό, που είναι η πηγή της ειρήνης (Ιωαν. 16:33). Μόνον ο Ιησούς Χριστός, ο Πανάγαθος και Παντοδύναμος, μπορεί να αδειάσει τον άνθρωπο από τα βάρη που κάνουν τη ζωή του δυστυχισμένη. Μόνον ο Θεάνθρωπος μπορεί να γεμίσει τον άνθρωπο με τη δική Του υπεράνθρωπη και υπερφυσική ειρήνη (Ιωάν. 14:27). Μόνον ο Ιησούς Χριστός μπορεί να δώσει ξανά τη χαρά και τη δύναμη να ζήσει ο άνθρωπος ευτυχισμένος. Εκείνος που θα πιστέψει ότι υπάρχει Θεός και ότι η δύναμη του Θεού είναι στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, έχει την σπάνια και εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσει μια εντελώς καινούργια ζωή.

Ο Θεός, αντίθετα με αυτό που πρεσβεύουν οι ανατολικές θρησκείες, είναι ένας ζωντανός Θεός, που βλέπει με μεγάλη συμπάθεια και αγάπη το σύγχρονο ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Με ανυπομονησία Τον περιμένει να Του ζητήσει να επέμβει στη ζωή του και να την κάνει «ουρανό». Το κάλεσμά Του ήταν, είναι και θα είναι: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι οι κουρασμένοι και οι φορτωμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Ματθ. 11:28). Όσοι το πιστέψαμε και πήγαμε σ’ Αυτόν και με ειλικρινή συντριβή μετανοήσαμε για όλη μας τη ζωή, ο Κύριος μας έκανε καινούργιους, ελεύθερους ανθρώπους, με την ειρήνη Του στις καρδιές μας.

Η ουσία της χριστιανικής πίστης είναι ότι ο Θεός μπορεί και θέλει να σε κάνει έναν άνθρωπο με μια μόνιμη εσωτερική ειρήνη. Για τον λόγο αυτό έστειλε το Γιο Του να πεθάνει στο σταυρό για σένα (Ιωάν. 3:16). Δεν μπορεί όμως να κάνει τίποτα στη ζωή σου, εάν εσύ δεν πάρεις τη πρωτοβουλία να Του ζητήσεις να σε ελευθερώσει απ’ όλα τα βάρη και τις αμαρτίες που κάνουν τη ζωή σου μαρτύριο. Αν, λοιπόν, θέλεις μια νέα ζωή, πρέπει να μετανοήσεις, να λυπηθείς ειλικρινά που βρίσκεσαι μακριά από τον Θεό και να Του ζητήσεις να έλθει στη ζωή σου με το Άγιό Του Πνεύμα και να σε κάνει ένα καινούργιο δημιούργημα. Ο Λόγος του Θεού μας λέει: «Όποιος είναι του Χριστού, είναι καινούργιο δημιούργημα, τα παλιά πέρασαν, όλα έγιναν καινούργια» (Β΄ Κορινθ. 5:17). Το έκανε σε όλους τους Χριστιανούς μέσα στους αιώνες, θα το κάνει και σε σένα.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top