Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σημασία της Συγχώρησης για την Ψυχική και την Σωματική Υγεία
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2021

 

Η σημασία της Συγχώρησης

για την Ψυχική και την Σωματική Υγεία

 sygxorish

Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο Θεό με κακίες, τσακωμένος και να λες, εγώ πηγαίνω και κάνω προσευχή στην Εκκλησία. Αυτή η κατάσταση θα σε αρρωστήσει. Εις υγείαν ψυχής και σώματος θα είσαι, μόνον όταν είσαι άνθρωπος αγαπημένος και συγχωρεμένος με όλους.

Μαζί με όλα τα άλλα, συν–χωράω και σένα, δηλαδή σε χωράω και σένα. Έλα μπες στην καρδιά μου, σε αντέχω. Όποιος το κάνει αυτό κερδίζει στη ζωή του πολλά χρόνια. Διότι το να κρατάς κακίες σε λιώνει, σε αρρωσταίνει, σε δηλητηριάζει, σε καταστρέφει. Είναι μεγάλη ξεκούραση στην ψυχή μας να πούμε στο Θεό «και άφες ημίν …», αλλά να το έχεις κάνει, όχι μόνον να το λες: «Εγώ Κύριε συγχωρώ αυτούς που με στεναχώρησαν. Έτσι ήξεραν, έτσι έκαναν. Δεν είχαν δίκιο, αλλά τους συγχωρώ».

Θες να δεις το Θεό; Θες να ηρεμήσει η ψυχή σου; Προσπάθησε να συγχωρέσεις αυτούς που σου δημιούργησαν πόνο, για να κοιμηθείς πιο καλά το βράδυ και να είναι ο ύπνος σου χορταστικός. Ο καθένας έχει τα ελαφρυντικά του. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Γιατί ο καθένας για να κάνει αυτό που κάνει κάτι σκέφτηκε, κάπως μεγάλωσε, κάτι έμαθε. Όταν το καταλάβεις αυτό θα ηρεμήσεις και θα γλυτώσεις πολύ κούραση ψυχής. Οι αρχαίοι Έλληνες, τον άνθρωπο που δεν συγχωρούσε και κρατούσε κακίες, τον ονόμαζαν μοχθηρό. Επειδή είναι μόχθος, κούραση, είναι κουραστικό πράγμα να βάζεις το μυαλό σου να θυμάται ποιος σε αδίκησε και να του κρατάς κακία. Σε κουράζει εσένα τον ίδιο. Άστο να φύγει, προσπέρασέ το.