Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αξία της Εξομολόγησης
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2017

 

Exomologisi-1Τους έλεγε ο Ιησούς: «Μήπως φέρνουν το λυχνάρι για να το τοποθετήσουν κάτω από το δοχείο που μετρούν το στάρι ή κάτω απ’ το κρεβάτι; Το φέρνουν για να το τοποθετήσουν στο λυχνοστάτη. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτε κρυφό που δε θα γίνει φανερό, ούτε μυστικό που δε θα φανερωθεί. Ας τ’ ακούει αυτά όποιος έχει αυτιά για ν’ ακούει» (Μάρκος 4:21-23)

 

Αν αναλογισθούμε τα παραπάνω λόγια του Ιησού Χριστού που τα ανέφερε στην επί του όρους ομιλία Του, τότε θα καταλάβουμε ότι όσο και αν προσπαθεί ο άνθρωπος να «καλύψει», να κρύψει αυτά που κάνει, όλα αυτά θα γίνουν φανερά. Δεν κρύβονται!

 

Γιατί, λοιπόν, να μην τα εξομολογηθεί ο άνθρωπος, ώστε να σβηστούν, να εξαφανισθούν τώρα, όσο ζει επί γης;

 

Διότι με την εξομολόγηση ό,τι ομολογεί ο άνθρωπος αυτό και σβήνει, εξαφανίζεται. Σαν να μην είχε γίνει ποτέ η αμαρτία που την εξομολογήθηκε ο άνθρωπος.

 

Βέβαια, εξομολόγηση δεν γίνεται χωρίς μετάνοια. Δεν είναι κάτι το μαγικό. Είναι η επιθυμία του ειλικρινούς πιστού Χριστιανού, που κατάλαβε πως έκανε κάτι λάθος και αποφασίζει να το διακόψει. Και έτσι το ομολογεί ενώπιον Θεού και ανθρώπου, του πνευματικού ιερέως.

 

Με τον τρόπο αυτό, ο άνθρωπος αρχίζει να καλλιεργεί μια διαφορετικού τύπου ζωή. Την νέα ζωή που προσφέρει ο Χριστός σε όσους Τον πιστεύουν και Τον ακολουθούν. Την ζωή που επιθυμεί τον Σωτήρα του Χριστό. Που θέλει να Του μοιάσει.

 

Και όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης από τον κόσμο αυτό, όπως το έμβρυο βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του, έτσι και με τον θάνατο, σαν να βγαίνει από την «κοιλιά του σύμπαντος» σε έναν άλλο κόσμο-σύμπαν, στην παρουσία του Τριαδικού μας Θεού.

Και όταν αντικρίσουμε τον Ιησού Χριστό, τότε πλέον η καρδιά μας θα «σπάσει» από την χαρά, θα τρέξει η ψυχή μας να αγκαλιάσει τον Θεό και Σωτήρα της Χριστό.

 

Και ας θυμόμαστε ότι στην τελική κρίση δεν θα τιμωρηθούμε επειδή αμαρτήσαμε, ούτε θα κατακριθούμε γι’ αυτό. Θα τιμωρηθούμε επειδή, ενώ αμαρτήσαμε, δεν μετανοήσαμε, ούτε στραφήκαμε από την πονηρά οδό της αμαρτίας προς τον Κύριο, παρόλο που μας δόθηκε εξουσία και aκαιρός για μετάνοια, για να φανερώσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Θεός είναι αγαθός, όπως και είναι από τη φύση Του, και όχι αντίθετα εμπαθής, με το να φαίνεται ότι μας τιμωρεί κατά κάποιο τρόπο και οργίζεται εναντίον μας.

 

Κυριάκος Γεννάδης

Από Αγάπη

– Αν σιωπάς, να σιωπάς από αγάπη.

– Αν μιλάς, να μιλάς από αγάπη.

– Αν διορθώνεις κάποιον, να τον διορθώνεις από αγάπη.

– -Στο βάθος της καρδιάς σου να έχεις τη ρίζα της αγάπης. Από μια τέτοια ρίζα μόνο καλό μπορεί να προέλθει.

– Αγάπα τον Θεό και κάνε ό,τι θέλεις.

Ιερός Αυγουστίνος

Το να ζητάς συγνώμη

δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.

Είναι ένα βήμα για να χτίσεις

τη γέφυρα που γκρέμισες.