Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσεχε Τον Εαυτό Σου
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2015

 

MEGASBASILEIOSΜεγάλου Βασιλείου

Παρατήρησε λεπτομερώς τον εαυτό σου, για να μάθεις να χορηγείς στο κάθε συστατικό του τα ωφέλιμα: Στο σώμα τροφές και ενδύματα, στην ψυχή θεοσέβεια και αρετή. Μήτε να παραπαχαίνεις στο σώμα, μήτε να δίνεις σημασία στις σαρκικές απαιτήσεις. Επειδή «η σάρκα επιθυμεί αντίθετα προς το πνεύμα και το πνεύμα αντίθετα προς τη σάρκα κι αυτά τα δύο αντιμάχονται το ένα το άλλο» (Γαλ. 5:17), κοίτα μήπως, με το να παραφορτώνεις τη σάρκα, δίνεις πολλή εξουσία στο κατώτερο στοιχείο της υπάρξεώς σου.

Γιατί με το σώμα και την ψυχή συμβαίνει ό,τι και με μια ζυγαριά: Αν παραφορτώσεις τον ένα της δίσκο, οπωσδήποτε θα κάνεις ελαφρότερο τον άλλο. Όταν, λοιπόν, το σώμα καλοπερνά, η ψυχή γίνεται αδρανής και άτονη. Κι όταν, αντίθετα, η ψυχή εξυψώνεται με την αρετή, οι σαρκικές επιθυμίες μαραίνονται.

Πρόσεχε τον εαυτό σου, για να μπορείς να διακρίνεις πότε η ψυχή είναι υγιής και πότε ασθενής. Γιατί πολλοί, λόγω της μεγάλης τους απροσεξίας, αν και πάσχουν από βαριά και ανίατα πνευματικά νοσήματα, δεν το αντιλαμβάνονται. Εσύ, όμως, πρόσεχε τον εαυτό σου, ώστε ανάλογα με τα αμαρτήματά σου να ακολουθήσεις και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Είναι μεγάλο και βαρύ το παράπτωμά σου; Σου χρειάζονται λεπτομερής εξομολόγηση, πικρά δάκρυα, αυστηρή νηστεία και συνεχής αγρυπνία. Είναι ελαφρότερο; Ας μετριαστεί και η μετάνοιά σου.

Η σύντομη αυτή προτροπή για προσοχή έχει εφαρμογή σε όλους τους Χριστιανούς, ανάλογα με την ιδιαίτερη διακονία που ο καθένας επιτελεί στην Εκκλησία, ώστε όλοι να εργάζονται με ακρίβεια, επιμέλεια και προθυμία.