Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε Πέθανε ο Λήσταρχος
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2014

 

Γέροντας ασκητής της ερήμου της Αιγύπτου κατέβαινε μ’ ένα πήλινο κιούπι να πάει στην πηγή να πάρει νερό, γιατί διψούσε πολύ. Στο δρόμο του τον συνάντησε ένας μεγάλος λήσταρχος της περιοχής και του λέει: «Γέρο έχω σκοτώσει 99 ανθρώπους, ετοιμάσου να σκοτώσω κι εσένα για να γίνουν 100».

«Να με σκοτώσεις παιδί μου» λέει ο ασκητής. «Άφησέ με μόνο να πάρω λίγο νερό από την πηγή να το πιω κι ύστερα κάνε ότι θέλεις, διότι διψώ πολύ».

«Άντε δώσε μου το κιούπι να σου το φέρω εγώ, γιατί εσύ θα αργήσεις».

Παίρνει ο λήσταρχος το κιούπι και φεύγει γρήγορα για την πηγή. Ο γέροντας περιμένει προσευχόμενος, αλλά ο ληστής δεν φαινόταν. Τότε ξεκίνησε να πάει στην πηγή να δει τι συμβαίνει. Εκεί βρίσκει τον ληστή νεκρό. Τότε γονάτισε ο γέροντας και παρακάλεσε τον Θεό να του φανερώσει γιατί πέθανε ο νέος αυτός ληστής. Άγγελος παρουσιάστηκε τότε και του είπε: «Πέθανε τώρα, διότι ο Κύριος τον πήρε στην καλύτερη στιγμή της ζωής του». Εξομολογήθηκε στον γέροντα τις αμαρτίες του λέγοντάς του ότι σκότωσε 99 ανθρώπους και ζητώντας του να πάει να του φέρει αυτός νερό, έκανε τη μόνη καλή πράξη της ζωής του. Γι’ αυτό ο Κύριος τον πήρε την καλύτερη στιγμή της ζωής του.

Έτσι συμβαίνει πάντοτε. Ο Θεός μας αγαπά τόσο πολύ, ώστε φροντίζει να μας παίρνει κοντά Του όταν μας βρίσκει έτοιμους για τη βασιλεία Του.